NO co Ty gadasz ?Być może... jednak moim zdaniem Story Of My Life to jest taka bardziej radosna piosenka, z bardziej prostsza aranzacja. Wanted zaliczam do "powazniejszych" utworow, aczkolwiek nie obnizajac wartosci Story.
Te klawisze na samym początku wprowadzają w atmosfere "nostalgii". Tekst nie jest w żadnym momencie radosny
Ogólnie Jon opisuje tutaj swoją historie, historie zespołu tego co zrobili, dokonali
Yesterday's a memory
Another page of history
Sell yourself for hopes and dreams
That leave you feeling sideways
Tripping over my own feet
Trying to walk to my own beat
Ostatnie zdanie może się odnosić w dzisiejszym kontekście np do płyty "Lost Highway".
Na "smutny" klimat piosenki wpływa ten tekst ....
Another car out on the street
Trying to find the highway
Hey, are you going my way?
Jon przedstawia swoją wątpliwości, niepewność czy słuchający (fani) zgadzają się na to co zespół im oferuje. Niektórzy jak wiadomo godzą się inni już opóścili zespół.
PIerwsza zwrotka odnośi się do przeszłości - podsumowuje ją
Druga odnosi się do przyszłosci:
I'm gonna write the melody
That's gonna make history
Yeah, and when I paint my masterpiece
I swear I'll show you first
There just ain't a way to see
Who, when, why or what will be
Tu Jasiek przedstawia, ze ma pewne plany które jednak nie da sie przewidzieć czy się uda zrealizować.
Refren i 3cia zwrotka to jest natomiast czas teraźniejszy
This is the story of my life
And I write it everyday
And I hope you're by my side
When I'm writing the last page
Znowu kończy się jak dla mnie smutnym tekstem " And I hope you're by my side / When I'm writing the last page
Tak jak widzisz piosenka nie wydaje się być radosna tekstowo no i dla mnie z aranżacji jeszcze bardziej.
Zauważ. Tak jak już napisałem Piosenka SOMLife to piosenka składajaca się z 3ech rozdiałów.Zakladajac, ze mamy do wyboru Story i Wanted na 2 ostatnie miejsca na plycie, wybralbym Wanted. Dlaczego? Wanted, a dokladniej cytat z piosenki podany wczesniej przeze mnie, moglby byc podsumowaniej dla sluchacza, ktory zachwycilby sie taka skladanka. Pewne cytaty ze Story Of My Life wykluczalyby taka mozliwosci, aby umiescic ta piosenke na ostatnie miejsce.
1 - bardzo dosadne rozliczenie przeszłości z której Jon jest zadowolony
2 - Plany na przyszłośc, ale niewaidomo czy się spełnią
3 - Teraźniejszośc - widać, ze Jon zna wartośc tego co dzisiaj robi tylko nie do końca wieczy to trafia do słuchacza i czy słuchać odbiera to tak samo jak Jon.
Dla mnie o wiele lepsze pod względem tekstowym i konstrukcją tekstu zakończenie od Wanted. Może nie jest to wszystko tak dosadnie opisane jak w Wanted ale za to cenie tą piosenke. Dla mnie całą jest genialna chociaż początkowo z Wildflower i Novocaine to był dla mnie 3 najsłabsze piosenki z HANDa .
Któregoś dnia (chyba przed koncertwem HAND Tour - Stuttgart 2006) do mnie trafiła i teraz wiem, ze to jest piosenka z "magią".
Best Of - nie musi oznaczać końca zespołu. Story Of My Life pokzauje, ze ten BEst Of jest przejściowyi że fani nie muszą się martwić chociaż tak naprawde nnie wiadomo co los przyniesie.Od razu nasuwa mi sie na mysl, ze to nie koniec dzialalnosci zespolu, ze beda nagrywac kolejne albumy, ktore odnajdziemy w historii dzialalnosci zespolu, krotko mowiac - cos nowego w dyskografii. Przeciez plyta The Best Of to jest podsumowaniem dotychczasowej dzialalnosci zespolu, a nie zapowiedzia dalszej dzialanosci. A dodajac na koncu Wanted i na poczatku LMS moglibysmy stworzyc jakis ciag. Ale to tylko wtedy, gdy ktos zwroci na to uwage.
ps
Pippo podaj mi jakiś cytat z piosenki który nie pasuje Ci do Best Of.