Covery;/

Wszystko co dotyczy szeroko pojętego działu muzyki, innych zespołów itp.

Moderator: Mod's Team

Awatar użytkownika
Rattie
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Post autor: Rattie »

Jędza???? Tego nie powiedziałem :P
To nie jest warszawa coby butelkę wódki zakręcać!
Geminiman019

Post autor: Geminiman019 »

Johnny Cash "Hurt" (oryginalnie Nine Inch Nails). Dla wielu najlepszy cover wszechczasów. Gdy Trent Reznor usłyszał wersję tego legendarnego piosenkarza country, był w szoku i niemal popłakał się ze wzruszenia. Skomentował to słowami że ta piosenka jest teraz Casha. Wideoklip w reżyserii Marka Romanka był niejako pożegnaniem ze słuchaczami. Tak też się jednak stało. Wideoklip wygrał Video Music Awards w 2003 roku, ale Johnny Cash nie doczekał tej chwili.

[ Dodano: 2010-03-10, 08:40 ]
Dobrze, dobrze. Pokażę wam coś tak przerażającego, że pani Arbuz jest przy tym Marią Callas. To coś to Michał Gielniak "19 Miał Lat". Totalnie beznadziejna, polska wersja wakacyjnego przeboju One-Hit Wonder z 1996 roku, noszącego tytuł Carappicho "Tic Tic Tac". http://www.youtube.com/watch?v=ncBsR6RB9Lg Dobrze że Mrs. Tangerine zostawiła oryginalne, angielskie teksty swoich "przebojów", bo gdyby próbowała tłumaczyć to na ojczysty język, w miejscu Polski byłaby teraz wielka dziura w gigantycznej eksplozji.
Ostatnio zmieniony 10 marca 2010, o 07:41 przez Geminiman019, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sobol_77
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: New Jersey +TD +SWW

Post autor: sobol_77 »

O tym numerze już wspominałem na forum z 2 lata temu. I Geminiman019 prośba do Ciebie - bez urazy - mógłbyś porzucić ten akademicki ton? To nie wykład, poza tym czytając Twoje posty mam wrażenie, że czytam cytaty z Wikipedii... Dorzuć trochę życia i emocji do swoich wypowiedzi...
It's a bitch, but life's a roller coaster ride,
The ups and downs will make you scream sometimes...
studentmibm
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: studentmibm »

Geminiman019 pisze:Johnny Cash "Hurt"
Cos niesamowicie pieknego! Bardzo poruszajaca piosenka, zwlaszcza klip ktory jest jakby retrospekcja zycia Johnnego. Przyklad kiedy cover doslownie miazdzy oryginal.
Scrooge

Post autor: Scrooge »

Haha koleś pisze jak automat :D nie dość, że wali definicjami to jeszcze odnosi się do tego co mu odpowiada ;p
Geminiman019

Post autor: Geminiman019 »

Ostatnio staję się dość nieprzychylnie nastawiony do wszelkiego rodzaju coverów. Wszystko dla tego że jest ich od metra i pana, oraz pojawiło się grono artystów którzy wykonują tylko covery (np. Susan Boyle). Ponadto coraz bardziej zaczynam się w przekonaniu że wszystkie utwory muzyczne powinny być traktowane jak dzieła sztuki, takie jak obrazy czy rzeźby, ewentualnie jak grafiki Albrechta Dürera. Czyli oryginał jest tylko jeden, a inne wersje (covery czy inne przeróbki) to marne imitacje.
Geminiman

Post autor: Geminiman »

"I Love Rock'n'Roll" Britney Spears (Britney i rock'n'roll? Taaa, jasne. Chyba w przyszłym życiu..... Nie przepadam delikatnie i ogólnie mówiąc za Brit, uwielbiam wersję "I Love...." w wykonaniu Joan Jett, cover Britney powala mnie w mało pozytywnym znaczeniu tego słowa)
Wersja Joan Jett też jest coverem. Oryginalnym wykonawcą I Love Rock'n'Roll była grupa The Arrows.
-cover już nie pamiętam czyj "I Was Made For Lovin'You" KISS-w każdym razie w wersji techno (może piosenka w wykonaniu KISS nie jest ich najlepszą, w końcu tam też jest sporo disco, ale wdzięczne umcu-umcu w wersji 2. kłóci się z moim osobistym sentymentem do KISS)
Tą wersję wykonywał Scooter i pochodzi z roku 1998.
Ja osobiście cenię wykonanie "Another brick inn the wall" przez... uwaga...KoRna, to dzięki temu coverowi poznałem i polubiłem tą piosenkę jak i samych PF. Muszę przyznać, że kiedy teledysk Pink Floyda był na okrągło puszczany w polskiej tv miałem zaledwie kilka lat i nic mnie tak nie wkurzalo jak te schizujące młotki chodzące dookoła muru :P
A czy znasz coś takiego jak Proper Education Erica Prydza? To jest kolejne morderstwo wielkiego przeboju, jakiego dopuścił się didżej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka”