Covery;/
Moderator: Mod's Team
Johnny Cash "Hurt" (oryginalnie Nine Inch Nails). Dla wielu najlepszy cover wszechczasów. Gdy Trent Reznor usłyszał wersję tego legendarnego piosenkarza country, był w szoku i niemal popłakał się ze wzruszenia. Skomentował to słowami że ta piosenka jest teraz Casha. Wideoklip w reżyserii Marka Romanka był niejako pożegnaniem ze słuchaczami. Tak też się jednak stało. Wideoklip wygrał Video Music Awards w 2003 roku, ale Johnny Cash nie doczekał tej chwili.
[ Dodano: 2010-03-10, 08:40 ]
Dobrze, dobrze. Pokażę wam coś tak przerażającego, że pani Arbuz jest przy tym Marią Callas. To coś to Michał Gielniak "19 Miał Lat". Totalnie beznadziejna, polska wersja wakacyjnego przeboju One-Hit Wonder z 1996 roku, noszącego tytuł Carappicho "Tic Tic Tac". http://www.youtube.com/watch?v=ncBsR6RB9Lg Dobrze że Mrs. Tangerine zostawiła oryginalne, angielskie teksty swoich "przebojów", bo gdyby próbowała tłumaczyć to na ojczysty język, w miejscu Polski byłaby teraz wielka dziura w gigantycznej eksplozji.
[ Dodano: 2010-03-10, 08:40 ]
Dobrze, dobrze. Pokażę wam coś tak przerażającego, że pani Arbuz jest przy tym Marią Callas. To coś to Michał Gielniak "19 Miał Lat". Totalnie beznadziejna, polska wersja wakacyjnego przeboju One-Hit Wonder z 1996 roku, noszącego tytuł Carappicho "Tic Tic Tac". http://www.youtube.com/watch?v=ncBsR6RB9Lg Dobrze że Mrs. Tangerine zostawiła oryginalne, angielskie teksty swoich "przebojów", bo gdyby próbowała tłumaczyć to na ojczysty język, w miejscu Polski byłaby teraz wielka dziura w gigantycznej eksplozji.
Ostatnio zmieniony 10 marca 2010, o 07:41 przez Geminiman019, łącznie zmieniany 1 raz.
- sobol_77
- Have A Nice Day
- Ulubiona płyta: New Jersey +TD +SWW
O tym numerze już wspominałem na forum z 2 lata temu. I Geminiman019 prośba do Ciebie - bez urazy - mógłbyś porzucić ten akademicki ton? To nie wykład, poza tym czytając Twoje posty mam wrażenie, że czytam cytaty z Wikipedii... Dorzuć trochę życia i emocji do swoich wypowiedzi...
It's a bitch, but life's a roller coaster ride,
The ups and downs will make you scream sometimes...
The ups and downs will make you scream sometimes...
-
- Have A Nice Day
Ostatnio staję się dość nieprzychylnie nastawiony do wszelkiego rodzaju coverów. Wszystko dla tego że jest ich od metra i pana, oraz pojawiło się grono artystów którzy wykonują tylko covery (np. Susan Boyle). Ponadto coraz bardziej zaczynam się w przekonaniu że wszystkie utwory muzyczne powinny być traktowane jak dzieła sztuki, takie jak obrazy czy rzeźby, ewentualnie jak grafiki Albrechta Dürera. Czyli oryginał jest tylko jeden, a inne wersje (covery czy inne przeróbki) to marne imitacje.
Wersja Joan Jett też jest coverem. Oryginalnym wykonawcą I Love Rock'n'Roll była grupa The Arrows."I Love Rock'n'Roll" Britney Spears (Britney i rock'n'roll? Taaa, jasne. Chyba w przyszłym życiu..... Nie przepadam delikatnie i ogólnie mówiąc za Brit, uwielbiam wersję "I Love...." w wykonaniu Joan Jett, cover Britney powala mnie w mało pozytywnym znaczeniu tego słowa)
Tą wersję wykonywał Scooter i pochodzi z roku 1998.-cover już nie pamiętam czyj "I Was Made For Lovin'You" KISS-w każdym razie w wersji techno (może piosenka w wykonaniu KISS nie jest ich najlepszą, w końcu tam też jest sporo disco, ale wdzięczne umcu-umcu w wersji 2. kłóci się z moim osobistym sentymentem do KISS)
A czy znasz coś takiego jak Proper Education Erica Prydza? To jest kolejne morderstwo wielkiego przeboju, jakiego dopuścił się didżej.Ja osobiście cenię wykonanie "Another brick inn the wall" przez... uwaga...KoRna, to dzięki temu coverowi poznałem i polubiłem tą piosenkę jak i samych PF. Muszę przyznać, że kiedy teledysk Pink Floyda był na okrągło puszczany w polskiej tv miałem zaledwie kilka lat i nic mnie tak nie wkurzalo jak te schizujące młotki chodzące dookoła muru