IRA

Wszystko co dotyczy szeroko pojętego działu muzyki, innych zespołów itp.

Moderator: Mod's Team

Awatar użytkownika
M.Ssed
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Post autor: M.Ssed »

Geminiman019 pisze:Ta muzyka brzmi znajomo, dlatego proszę o podanie podobnych brzmieniowo hair-metalowych utworów.
Chodzi Ci o inne tego typu piosenki IRY? Jeżeli tak to posłuchaj sobie tej płyty z której jest ta piosenka, do tego Mój dom i jesteś w niebie, a jeżeli o inne polskie zespoły tego typu no to nie ten temat ale polecam Azyl P. , Fatum, Korba, ogólnie sporo takich zespół było, więc proponuję poszperać w internecie na pewno znajdziesz coś ciekawego ;)

a co do teledysku to pierwszy raz go widzę, nie wiedziałem o jego istnieniu ale na pewno lepiej wyglądali niż w Opolu - http://www.youtube.com/watch?v=Xdc7J4G7 ... re=related ;) . Uwielbiam wczesną IRE, mogę ich słuchać nonstoper ;)
Geminiman019

Post autor: Geminiman019 »

Chodzi Ci o inne tego typu piosenki IRY?
Nie. Chodzi mi o amerykańskie piosenki hairmetalowe, będące inspiracją dla IRY. Proszę o wykonawców razem z tytułami.

Jeśli chodzi o ten klip, to troszkę się różni od tego co robili wtedy Bon Jovi, KISS, Motley Crue, Poison czy Cinderella. Rozumiecie, że w USA koszty zrobienia teledysku są znacznie większe niż u nas (tak jest od zawsze). Budżet na zrobienie w Polsce wideoklipu jest zawsze dość skromny. Różnica między USA a PRL-em to jak niebo i ziemia. Hair-metal w PRL o nie to to samo co w Stanach Zjednoczonych. Ale nie da się ukryć że wtedy Artur z wyglądu mocno przypominał Jona z okresu New Jersey.
Awatar użytkownika
M.Ssed
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Post autor: M.Ssed »

Wspominasz nazwy tych zespołów:
Geminiman019 pisze:Bon Jovi, Motley Crue, Poison czy Cinderella.

i prosisz o podanie? Albo ja czegoś tu nie rozumiem ale Ty nie rozumiesz co piszesz.

Idąc dalej wspominasz ich klipy, czyli znasz te piosenki, wiec nie rozumiem całego twojego zamysłu.

Ostatecznie co mogę stwierdzić to proponuję przeszukać internet, daje on dzisiaj spore możliwości i na pewno znajdziesz sporo innych tego typu zespołów.
Polecę jedynie Danger Danger (naughty naughty, mokey bussines) jeden z moich ulubionych zespołów gm.
Geminiman019

Post autor: Geminiman019 »

Wiesz ile kosztuje debiutancki album IRY na Allegro? 900 zł. To mniej więcej tyle, co cała dyskografia AC/DC. Tu masz link, byś mógł w to uwierzyć: http://allegro.pl/ira-pierwsza-plyta-un ... 19423.html Ta cena wynika z tego, że płyta od dawna nie jest wznawiana, a nakład nie był zbyt duży (trzeba brak uwagę na rok jej wydania). Podobnymi rarytasami z naszego podwórka są albumy takie jak 52 dla Przyjaciół TSA, Copula Mundi Kinsky-ego, debiut Kobonga, sporo wydawnictw sygnowanych przez Kazika Staszewskiego, a nie z rockowych 30 Minut z Życia OSTR-ego. Chodzi mi tylko o kompakty, bo kasety są kilkanaście razy tańsze.
EVENo

Post autor: EVENo »

http://www.youtube.com/watch?v=27aRK4D9AFs

"Uciekaj", czyli nowy singiel IRY zapowiadający nową płytę.

Po raz kolejny dostajemy niemal to samo, co zespół Artura Gadowskiego oferuje nam od dziesięciu lat, strasznie to wszystko podobne do siebie, na jedno kopyto.

Ale po fatalnej "Szczęśliwej" nawet taki klon biorę w ciemno, a moje wymagania odnośnie nowego albumu nie są wielkie, bo w najlepszym wypadku i tak dostaniemy drugą "dziewiątkę", nawet tytuł płyty to rzymska "dziesiątka". Oby tylko nie była taką porażką jak "X" Def Leppard :P

Tracklista wygląda następująco:

CD1

1. Taki Sam
2. To Moje Życie
3. Gniew
4. Styks
5. W Górę
6. Za Siebie
7. Uciekaj
8. Szczęśliwa
9. Pretty Baby
10. Pod Wiatr
11. Kosmiczny

CD 2

1. Never Turn Cack Time
2. Styx
3. Ocean
4. God
5. Your Ghost
6. Twój Cały Świat

Źródło: http://www.eska.pl/news/x_-_ira_zobacz_ ... ideo/80357

Jak widzimy jest dosyć ciekawie, choć mnie po angielsku na pewno nie przekonają i myślę, że dla większości z nas jest to zbędny dodatek. Oprócz tego, ni stąd ni zowąd, drugi krążek wieńczy tytuł znany nam z płyty Mój Dom.

Czy na albumie znajdzie się materiał zasługujący na większą uwagę? Dowiemy się 16 kwietnia.
Awatar użytkownika
Ricky Skywalker
Administrator
Administrator
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: NJ+KTF+SITT+AOTL
Kontakt:

Post autor: Ricky Skywalker »

Najbardziej zaskakująca jest nowa wersja pioseneczki "Twój Cały Świat", zagrana przez IRĘ-junior - czyli nastoletnie dzieciaki zespołu, z Zuzą Gadowską na wokalu :) Reszta... no zobaczymy. Już zamówiłem, w ciemno, co w ostatnich latach zdarzyło mi się tylko 2-krotnie ;)
"these days all we got is hope, we got redemption and we got forgiveness. And we got one more thing - we got us these days..."
- Richie Sambora, 29-10-2007
usunięty użytkownik 4858

Post autor: usunięty użytkownik 4858 »

Ricky Skywalker pisze:Już zamówiłem, w ciemno, co w ostatnich latach zdarzyło mi się tylko 2-krotnie ;)
Ricky, a ten drugi przypadek? Co to było?
Awatar użytkownika
Ricky Skywalker
Administrator
Administrator
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Tzn. przypadek najnowszej płyty Iry jest trzecim, bo poprzednie to były "9" tegoż samego zespołu i "Bag Of Bones" Europe :) pewnie z Samborą by było podobnie, ale "nieszczęśliwie" AOTL wyciekła w czerwcu... :P
"these days all we got is hope, we got redemption and we got forgiveness. And we got one more thing - we got us these days..."
Sam Bora

Post autor: Sam Bora »

EVENo pisze:http://www.youtube.com/watch?v=27aRK4D9AFs

"Uciekaj", czyli nowy singiel IRY zapowiadający nową płytę.

Jak widzimy jest dosyć ciekawie(...) Dowiemy się 16 kwietnia.
W muzyce IRY od zawsze IRYtowała mnie grafomania Gadowskiego. Piosenki o niczym. Takie harcerskie granie. Ewentualnie kobiece teksty w stylu "Może przyjdzie taki dzień, gdy przestanę się już bać. Może kiedyś będę mógł wyrzucić z siebie wszystko". Ble. Albo "Miała zapach szczytow gór" - czyli była kozicą. Szkoda, bo pod względem gitarowym był to niegdyś świetny band.
Awatar użytkownika
Ricky Skywalker
Administrator
Administrator
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Sam Bora pisze:"Miała zapach szczytow gór" - czyli była kozicą.
Leżę i kwiczę... :lol:
Awatar użytkownika
99-in-the-shade
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Keep The Faith
Keep The Faith
Ulubiona płyta: NJ - KTF - TD

Post autor: 99-in-the-shade »

Ricky Skywalker pisze:
Sam Bora pisze:"Miała zapach szczytow gór" - czyli była kozicą.
Leżę i kwiczę... :lol:
Same here, tu powinna być opcja lajkowania postów ;D
'A drifter I was meant to be with noone there for company.'
Sam Bora

Post autor: Sam Bora »

Czyżby dzisiaj premiera "X"?
Awatar użytkownika
Ricky Skywalker
Administrator
Administrator
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Ja już mam od wczoraj :) niezła płytka, choć bez szału. Moim ulubionym kawałkiem jest "Pod Wiatr". Wgl. pozytywem jest to, że słowa do większości kawałków napisał sam Artur. Muzycznie nieźle, lubię kompozycje Piotrka Koncy - a to on z Sebastianem Piekarkiem większość muzyki na tą płytę zrobił. No i "Twój cały świat" w wersji "IRA junior" fajnie brzmi ;)
EVENo

Post autor: EVENo »

Wydawanie płyt trwających poniżej 40 minut powinno być zabronione. Nie liczę oczywiście CD2, bo jest to dla mnie zbędny dodatek. Ale oceńmy...

11 utworów, z czego jeden przerywnik, czyli 10. Pierwszy doskonale znany, dobry, wpadający w ucho, naprawdę można słuchać tego na okrągło. Ale wciąż boli mnie to rażące podobieństwo do niektórych kawałków The Rasmus, w szczególności Guilty.

Dalej całkiem niezłe It's My Life po polsku, na szczęście tylko w tytule, choć i piosenka w tym samym klimacie. Natomiast potem zostałem niesamowicie mile zaskoczony. Żadna bowiem piosenka wydana po 2000 roku nie przypominała mi tak bardzo "starej" IRY, jak Gniew oraz Styks. Bardzo dobre, mocne utwory. Aż chciałoby się więcej, jednak później jest przerywnik W Górę... ten tytuł jest dobrym dowcipem, bo po tym przerywniku poziom mocnego uderzenia leci już tylko w dół.

To nie zmienia faktu, że Za Siebie to przyjemny, poprockowy utwór, lepszy od Uciekaj, który przecież został singlem. No, ale Szczęśliwa też nim była, mimo, że to zdecydowanie najsłabszy punkt krążka.

Pretty Baby - nie przemawia do mnie, dziwna piosenka. Ale to oczywiście opinia po jednym odtworzeniu. Pod wiatr fajne, z potencjałem, ale chyba nie do końca wykorzystanym. Kosmiczny niezłym zwieńczeniem, choć pozostawia niedosyt.

Jak na tak krótki album mogłoby być lepiej. Mimo to, zaskoczenie jest, bo są momenty, które bardzo mi się spodobały i zdecydowanie jest to materiał, do którego będę wracał chętniej, niż do What About Now. Na pewno nie mogę się wstydzić tego, że jestem fanem IRY :PPP

[ Dodano: 2013-04-16, 16:24 ]
O, jednak na CD2 jest coś "nowego", czyli Ocean z Patrycją Markowską. Bardzo interesująca piosenka, nie do końca w stylu IRY, bardziej właśnie Markowskiej, ale słucha się naprawdę przyjemnie.
KondZik

Post autor: KondZik »

Nowa IRA...
Hm... ciekawie to brzmi, ale dość przewrotnie.
To jest moje życie -refren brzmi jednak gorzej niż po angielsku ;)
Gniew - fajnie ta gitara niby chodzi, ale troche kiczowaty niski głos w refrenie, albo mi się tak wydaje.
Bo tak to całkiem fajnie to chodzi.
Styks - ok ale z tym nigdy nie zdradzisz, zranisz słaby tekst jak dla mnie.
Za siebie - nie wiem co to jest :PPP Pop rock a daje mi uśmiech na twarzy, Prosta fajna gitara w zwrotce. Na singiel i zdobędzie listy u nas.
Pretty Baby - nie widzi mi się, niby szybki do skakania przed sceną ale refren brzmi debilnie.
Pod Wiatr - niby typowa porządna pół-akustyczna IRA ale refren mi się nie podoba, bardzo średnie.
Kosmiczny - gitara ok, kawałek jest bo jest, niezły, może potem się przekonam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka”