Oasis - Dig Out Your Soul
1. Bag It Up
2. The Turning
3. Waiting For The Rapture
4. The Shock Of The Lightning
5. I'm Outta Time
6. (Get Off Your) High Horse Lady
7. Falling Down
8. To Be Where There’s Life
9. Ain't Got Nothin'
10. The Nature of Reality
11. Soldier On
Moja Opinia:
Oasis to genialna kapela. W swojej historii nagrali kilka rewolucyjnych albumów (DM czy WTSMG) i absolutnie genialnych piosenek (Supersonic, Don't Look Back With Anger, Wonderwall). Od dluższego czasu wydaje się, że Panowie z Oasis stracili swój pazur i zdolność do pisania ponadczasowych przeboji. Czy DOYSoul zaprzecza moim słowom ? Raczej nie, ale...
Płytka ogólnie bardziej podobna do poprzednich ich średnich albumów niż do pierwszych naprawdę świetnych płytek. Płytka zrobiona w słynnym studio Abbey Road miała im dać natchnienie do pisania dobrych utworów . Studio miało ich inspirować magią ich Bogów czyli "Beatelsów". I tak na pewno jest, bo na płytce jest pełno "zapożyczeń" w stylu Beatelsów co jednak sprawia, że jest mniej zapożyczeń ze starego Oasis. W takich piosenkach jakHigh Horse Lady (coś w stylu Come Together), To Be Where There's Life czy Waiting For The Rapture trudno nie zauważyć podobieństw do Beatelsów a piosenka "I'm Out Of Time" jest piosenką o Lenonie (zawiera oryginalny głos Lenona). Muzycznie jest nostalgicznie, czasami tajemniczo, ale przez to mało przebojowo. Praktycznie trudno wybrać tutaj piosenkę na 1wszy singiel. Wybrano "Oasis - The Shock Of The Lightning" i nie było to zbyt dobrym wyborem bo piosenka radziła na listach sobie słabo a i nie zachęcała jakoś szczególnie do najnowszego krążka. Prawdopodobnie "I'm Out Of Time" byłoby najlepszym wyborem na promocje, gdyż jest to najlepiej oceniana piosenka z albumu. Jest to też razem z "Falling Down" w mojej opinii piosenka, którą naprawdę warto posłuchać. Obydwie piosenki wybijają się ponad resztę płyty . Na płycie brakuje "pazura" w stylu "Supersonic", czy przeboju na miare "Wonderwall". Wokalnie nie jest źle, ale znowu brakuje mi tutaj mocnego zaznaczenia i zadziorności z jakiej Oasis słyną.
Podsumowują musze powiedzieć, że można było spodziewać się lepszej płytki, ale mimo wszystko nie jest źle a jeśłi ktoś uwielbia Beatelsów to krążek bedzie dla niego. Płytka jest dobrym hołdem ku czci Beatelsów.
OGÓLNIE:
Plusy:
- 2 piosenki naprawde rewelacyjne
- Nostalgia, klimat, harmonia
- Całkiem ciekawe teksty
- Dobra na jesienne wieczory
Minusy:
- Mało przebojowa
- Mało zadziorna
- Za bardzo Beatelsowa a za mało Oasisowa (z początku ich kariery).
Piosenki Warte Posłuchania
- I'm Out Of Time - Jedna z najlepszych kompozycji Oasis. Piękna piosenka i dobry moment z wywiadem z Lenonem.
- Falling Down - żywsza niż IOOTime, ale równie nostalgiczna. Bardzo podoba mi się tekst.
OCENA: 4/6