WILKI

Wszystko co dotyczy szeroko pojętego działu muzyki, innych zespołów itp.

Moderator: Mod's Team

Scrooge
Have A Nice Day
Have A Nice Day

WILKI

Post autor: Scrooge »

Chyba jeszcze nie było szerszej dyskusji o tym zespole, co mnie osobiście dziwi ponieważ chwilami muzycznie Wilki ocierają się o Bon Jovi. Oba zespoły moim zdaniem niestety (chociaż dla części może i "stety") łączy też to, że w pierwszej połowie lat 90 wydały po 2 genialne albumy, oba też wróciły w XXI wieku z podobnym w moim odczuciu skutkiem... from rock hero to zero.

Twórczość "nowych" Wilków przemilczę ;), z chęcią za to napisze parę słów o ich dwóch studyjnych płytach - Wilki (1992) oraz Przedmieścia (1993). W moim odczuciu zdecydowanie jedne z najlepszych rockowych / hard rockowych płyt jakie ukazały się w historii tego kraju. Ci z Was, którzy znają tylko nową twórczość Wilków po odsłuchaniu powyższych płyt mogą przeżyć delikatny szok oraz poczuć jakościowy przeskok porównywalnym z tym jaki towarzyszyłby przesiadce z małego fiata do nowego mercedesa klasy S ;) Kapitalne teksty, równie kapitalna muzyka no i przede wszystkim specyficzny klimat jakkolwiek banalnie to nie zabrzmi magii i tajemniczości ;) , fani Blaze Of Glory, Keep The Faith, czy TD powinni być zadowoleni. Jako ciekawostkę dodam, że pochodzące z tego okresu Son Of The Blue Sky było jako pierwsza polska piosenka w historii puszczane na MTV (tym prawdziwym).
Wielki potencjał tego zespołu najlepiej pokazuje akustyczny koncert Acousticus Rockus -> klasa światowa.

Szkoda, że wrócili jak wrócili bo zapewne byliby taką małą polską legendą, a tak są dla większości tylko popowym szitem od Baśki (kolejne małe nawiązanie do BJ i IML - tylko bez awantur :P )...
Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Adrian »

Rozmawialiśmy o tym zespole na gg, ale żeby rozwinąć twmat to dodam tutaj swoją opinie.

Jest ona w opozycji do Twojej. Wilki w latach 90tych to geniusz tworzący wraz z innymi kultowymi zespołami z tego okresu (VManx, ONA, Hey, Kult, Myslovitz, T.Love itp) najlepszy okres w PL muzyce.

Jest to jeden z nielicznych zespołów, który potrafił tak jak BJ ewoluować w dobrą strone i stworzyć coś świeżego, ale naprawdę dobrego. Baśka tu się zgodzę to shit, ale URKE to jedna z ich najlepszych kompozycji, która wg doniesień medialnych miała być użyta przez B.Adamsa na jego płycie, ale Wilki nie zgodzili się na zmianę tekstu. 4ka to ogólnie dobra płyta a poza tym z nowszych nagrań na najwyższe oceny zasługuje "Love Story".

W przypadku Wilków chociaż wydaje mi się, ze tworzą nadal dobrą muzykę, to wole ich z lat 90tych.
Awatar użytkownika
Alicia 478
It's My Life
It's My Life

Post autor: Alicia 478 »

Adrian pisze:Jest to jeden z nielicznych zespołów, który potrafił tak jak BJ ewoluować w dobrą strone
zależy dla kogo :)

Wilki w latach 90tych byli jednym z lepszych polskich zespołów obecnie jest jak jest, ani ziębi ani grzeje :))
studentmibm
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: studentmibm »

Wilki to taki zespol ktory cierpi na to samo co BJ...tzn. przelom XX i XXI dla obu byl granicznym jesli chodzi o jakosc tego co prezentowali publice. O ile tworczosc BJ po roku 2000 jeszcze mi sie podoba, to Wilkow wogole... na kazdej z nowych plyt maksymalnie 1-2 ciekawsze piosenki. Nowa solowka Gawlinskiego to potwierdza, jedynie Grzesznicy i Kalejdoskop trzymia wg mnie poziom.
Stare Wilki jak Wilki ale to co zrobil Gawlinski na 'Solo', to dla mnie miazga. Same perełki : O sobie samym, Trzy noce z deszczem, Dakad zmierzamy, Armia armageddon.. moglbym wymienic cała plyte.
Jesli chodzi o tworczosc Wilkow to moim ulubionym kawałkiem zdecydowanie jest Beniamin, ale wykonanie z ich akustycznej płyty.
Lata '90 dla polskiej muzyki to dla mnie cos pieknego - Wilki, Varius Manx, Ira... Za kazdym razem jak slucham plyt z tamtego okresu to slysze poprostu muzyke, zadnych komputerowych udziwnien itp.

Ogolnie Gawlinskiemu za tamte dokonania naleza sie glebokie poklony.
dario_esik
It's My Life
It's My Life

Post autor: dario_esik »

Wilki to jest moc... Wilki, Myslovitz, Perfect grają na prawdę dobrego rocka, da się wyczuć ten klimat. Tak na marginesie powstanie takich płyt jak TD KTF czy Blaze of glory ,,Lata 90) jest to kwiat muzyki Rockowej, Hardrockowej, itp. Bo teraz kiedy słyszę takie coś jak Feel jak Piotr Kupicha trzyma tą gitarkę robi to dla szpanu, nie to co np. Richie, Slash, Joe Satriani, Rudolf Schenker, Matthias Jabs oni wiedzą do czego służy ten sprzęt, potrafią wycisnąć z gitarki to co najlepsze. Co do Wilków szacuneczek dla tego zespołu w okresie lat 90 i nic poza tym.
studentmibm
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: studentmibm »

dario_esik pisze:Bo teraz kiedy słyszę takie coś jak Feel jak Piotr Kupicha trzyma tą gitarkę robi to dla szpanu
a jak ja widze jak trzymasz ta gitarke na swoim avatarze to mi sie rzygac chce.
Jak czytam takie txty to naprawde..
Ostatnio zmieniony 17 maja 2010, o 21:54 przez studentmibm, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
JJ
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: JJ »

studentmibm pisze:a jak ja widze jak trzymasz ta gitarke na swoim avatarze to mi sie rzygac chce.
OWNED! :lol:
Scrooge
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Adrian pisze: W przypadku Wilków chociaż wydaje mi się, ze tworzą nadal dobrą muzykę, to wole ich z lat 90tych.
Czyli jednak nie taka opozycja ;)

Love Story racja jedna z perełek, które co jakiś czas im się nadal zdarzają (tak jak u BJ), szczególnie podoba mi się wykonanie z MTV Unplugged. Ogólnie Gawliński cały czas pisze fajne teksty, chociaż już nie takie klimatyczne jak kiedyś, szkoda tylko, że z muzyką już nie jest tak różowo.

A przy okazji Wilków myślę, że wypada wspomnieć o ich klawiszowcu Andrzeju Smoliku, zdecydowanie jeden z najbardziej kreatywnych klawiszowców w Polsce, świetne płyty solowe... chociaż zupełnie z innego świata niż muzyka Wilków.
EVENo

Post autor: EVENo »

studentmibm pisze:ale to co zrobil Gawlinski na 'Solo', to dla mnie miazga
Słyszałem wcześniej, że ten krążek jest dość mocny, więc płytka rzeczywiście musi być godna uwagi.

Co do "nowych" Wilków to tylko dwa kawałki mi sie podobają, a są to Urke i Love Story.
Wilki lat 90. to okres, w którym mieli naprawdę sporo dobrych numerów.

No i tak jak podkreślił Scrooge, Wilki jako pierwszy polski zespół stworzył utwór, który zaistniał na rynku światowym.

[ Dodano: 2010-05-17, 22:47 ]
studentmibm pisze:dario_esik napisał/a:
Bo teraz kiedy słyszę takie coś jak Feel jak Piotr Kupicha trzyma tą gitarkę robi to dla szpanu

a jak ja widze jak trzymasz ta gitarke na swoim avatarze to mi sie rzygac chce.
Mamy mistrza ciętej riposty w swoim gronie xD
dario_esik
It's My Life
It's My Life

Może i trzymam ją do bani ale zawsze troszkę lepiej niż ty :D
Awatar użytkownika
alniac
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: alniac »

Ciekawa jestem, czemu nagle dario_esik usunął swój avatar. ;]
19.06.2013 – Gdańsk, Polska
12.07.2019 – Warszawa, Polska
dario_esik
It's My Life
It's My Life

Bo jednego typa to razi po oczach...
Awatar użytkownika
Rattie
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Post autor: Rattie »

dario_esik pisze:Bo jednego typa to razi po oczach...
A zauważyłes jakiego posta $*^&&% wczesniej? Porównujesz jakiegoś Kupichę do najlepszych gitarzystów sceny rockowej w ten sposób argumentując jego niski poziom. W taki sposób to ja moge porównać JBJ do Bacha, Dio, Matijevica i też stwierdzić, że z niego jest cieć a nie wokalista.
To nie jest warszawa coby butelkę wódki zakręcać!
Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Adrian »

Dobra skończcie już te wycieczki osobiste. Jeśli każdy reagowałby agresywnie i chamsko na opinie z którą się nie zgadza albo śmieszy to mielibyśmy tu burdel. Widzę po reakcjach, ze ogólnie odpowiada wam takie traktowanie więc nie reaguje.

Jednak po każdym tego typu tekście
W taki sposób to ja moge porównać JBJ do Bacha, Dio, Matijevica i też stwierdzić, że z niego jest cieć a nie wokalista.
Powinienem powiedzieć, ze Rattie to debil. Parę osób by się uśmiechnęło, parę oburzyło, ale na co nam takie wycieczki osobiste?? Co to wnosi do dyskusji?

Momentami zastanawiam się czy ludzie tu są, aby prowadzić dyskusje czy odreagowywać swoje frustracje. Czasami przemyślcie co chcecie napisać, bo z każdego tematu robi się rozpierducha nie na temat.

A do Rattiego i Studenta - dostaje wiadomości PW, aby was banować po każdym tego rodzaju wybryku. Kiedyś cierpliwość mi się skończy i was zbanuje na stałe.

I nie chodzi mi o wasze poglądy, a o wycieczki typowo osobiste. Mam nadzieje, ze się jasno wyraziłem.
Scrooge
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Adi jesteś modem, dlaczego nie dasz Studentowi warna jak widzisz co wyrabia? Raz można robić na tym forum co się chce, a raz nie, tak? Agata potrafiła jakiś czas temu dać mu warna i pokasować chamskie teksty... w tej chwili miałby już 2 warny, jeszcze 1 i ban... po raz kolejny się pytam po co są tu moderatorzy?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka”