Bob Dylan

Wszystko co dotyczy szeroko pojętego działu muzyki, innych zespołów itp.

Moderator: Mod's Team

ODPOWIEDZ
KondZik

Bob Dylan

Post autor: KondZik »

Bob Dylan

Słucha ktoś ? Słuchał ?
:)
Geminiman019

Post autor: Geminiman019 »

Na swoim odtwarzaczu mp3 mam jedną jego piosenkę. Jest to utwór Not Dark Yet z wydanej w 1997 roku płyty Time Out of Mind. Bob Dylan ma przepity głos niczym stary kozioł i dlatego lepiej mi się słucha głębokiej chrypy jego rywala z Kanady, czyli Leonarda Cohena. Zresztą Cohena i Dylana łączy kilka rzeczy (oboje są Żydami i nagrywają dla wytwórni Columbia należącej do Sony Music). PS: A co myślicie o wydanej w ubiegłym roku płycie Tempest, która zbiegła się z półwieczem jego działalności artystycznej.
KondZik

Mnie zawsze zastanawia poziom jego gry na harmonijce, jak dobry jest.
Nie znam się na tyle, żeby oceniać. Nie wiem czy ktoś u nas zna się na tym instrumencie :)

ps. Co do utworów to chyba każdy zna Knockin', Blowin' on the wind, Watchtower, Like a Rolling Stone itd :)
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days i NJ

Post autor: prezes1 »

Ja słuchałem. Oczywiście wszystkie hity znam. Ale z amerykańskich bardów jestem fanem Bruce'a Springsteena i Toma Petty'ego. Ich słucham do dnia dzisiejszego. Bruce też świetnie gra na harmonijce...
"Opinions are like assholes...Everybody has one!"
Geminiman019

Mnie jego twórczość zbytnio nie rusza. Powód jest prosty. On jest wielkim amerykańskim Artystą, natomiast ja jestem Polakiem i jego amerykański przekaz nie trafia mieszkańca starego kontynentu. Po drugiej stronie Atlantyku jest zupełnie inny świat i zupełnie inna mentalność niż tu w Europie. Kiedy Dylan był głosem pokolenia Dzieci-Kwiatów, w PRL-u panował mroczny okres a Gomułką na czele, gdzie wszystko z zachodu było blokowane przez Żelazną Kurtynę. A zresztą Dylan w Polsce nigdy nie cieszył się zbytnią popularnością w odróżnieniu od Kanadyjczyka Leonarda Cohena (jego rodzina pochodzi z terenów obecnej Litwy). Cohen czuje pewną więź z naszym krajem i w superlatywach mówi o koncertach, które zagrał w Polsce. Bob Dylan nas Polaków ma gdzieś i nie darzy nas żadnym sentymentem, w odróżnieniu od Cohena.
KondZik

Wracając do Boba:
"Szczęśliwy? Każdy może być szczęśliwy. Jaki to ma sens?"
"Człowiek osiągnął sukces, jeżeli wstaje rano i kładzie się spać w nocy, a pomiędzy tym robi to, co chce robić."
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days
Kontakt:

Post autor: Damned »

Skoro jesteśmy przy Bobie, to grzech nie wrzucić ;)

Bon Jovi - Seven Days
http://www.youtube.com/watch?v=Au-YSKJEuFE
Geminiman019

A jaki jest stosunek Dylana do nas Polaków. Obawiam się że on nawet nie wie, gdzie znajduje się taki mały kraj jak Polska. Cohen to co innego. Jego rodzina pochodziła z terenów Litwy, przez co czuje więź z nami Polakami. Polska wersja albumu Dear Heather miała specjalny prezent dla Polaków, a mianowicie litografię z odręczną dedykacją od artysty. To naprawdę wyjątkowy gest od tego artysty. Ponadto Cohen urodził się przed II Wojną Światową (rocznik 1934) i na dodatek w Kanadzie. Dla mnie Kanada jest dużo bardziej cywilizowanym i bardziej okrzesanym krajem niż USA (w Kanadzie nie ma kary śmierci).
KondZik

Swingujące Duquesne Whistle.
http://www.youtube.com/watch?v=mns9VeRguys

Dowód na to, że można grać "niemodnie" i wciąż brzmi to genialnie.
Geminiman

Post autor: Geminiman »

A propos niezliczonych coverów Roberta Allmana Zimmermana. Czy znacie płytę Tylko Dylan Martyny Jakubowicz z 2005 roku? Ta wokalistka podjęła się karkołomnej próby, polegającej na przetłumaczeniu na język polski tekstów Dylana. Ten album promował utwór Pukam do Nieba Bram i przypomina to bardziej piosenkę wykonywaną przez przedszkolaka niż hipisowski hymn. Oto link: http://www.youtube.com/watch?v=VXbJ2KrGVkw
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka”