Ja osobiście uwielbiam naszą polską kuchnię, ale uwielbiam też kuchnię włoską czy orientalną. Bardzo lubię np.: kotlety schabowe, jajka pod każdą postacią, pierogi ruskie, pizzę, piwko z sokiem malinowym i drinka (Martini + sprite + lód + plasterek cytryny), różnego rodzaju sałatki i wiele , wiele innych rzeczy.
Na początek proponuję przepis na moją ulubioną sałatkę:
Sałatka „Gyros”
Składniki:
- 1 lub 2 filety z kurczaka
- kapusta pekińska (1/2 jak jest duża lub nawet mniej – ja już robię „na oko”)
- 1 lub dwa pomidory
- 1 ogórek Świerzy
- 1 mała cebulka lub szczypiorek
- kukurydza z puszki
- majonez + keczup (sos)
- przyprawa Gyros (Kamis)
Wykonanie:
Filety pokroić w drobną kostkę lub w cienkie paseczki, obtoczyć dobrze w przyprawie Gyros i podsmażyć na oleju – ostudzić.
Kapustę pekińską pokroić drobno w kostkę ok. 1 cm. Pomidory, cebulkę i ogórek również pokroić w drobną kosteczkę, dodać kukurydzę. Wszystko wymieszać i dodać sos. Wymieszać i gotowe.
Najlepsza jest świeżo zrobiona, bo później kapusta puści sok i już nie będzie to samo.
Możecie również zadawać pytania odnośnie wątpliwości jak przygotować daną potrawę np. dla gości, na różne imprezy, czym zaskoczyć biesiadników przy grillu itd., itd.
Ja mam już jedno takie pytanie odnośnie kuchni orientalnej. Może ktoś pracuje w tej branży lub ma przepis od znajomych i zechce się ze mną i z innymi podzielić. Mianowicie poszukuję przepisu na surówkę orientalną, taką którą podają w takich knajpach. Ja znalazłam taki przepis, ale coś mi w niej brakuje i nie wiem czego?
Surówka jak u chińczyka
- ¼ główki białej kapusty
- 1 i ½ marchewki
- 1 ząbek czosnku
- ¼ szklanki cukru
- ¼ szklanki octu
- ¼ szklanki oleju
- mała niepełna łyżeczka soli
Szatkujemy kapustę i marchewkę.
Przygotowujemy zalewę składającą się z oleju, octu, cukru i soli. Mieszamy i wciskamy czosnek. Zalewę lekko podgrzewamy i polewamy kapustę z marchewką. Dokładnie mieszamy i chłodzimy. Gotowa!
Tak więc kochani podzielcie się z innymi tym, co uwielbiacie jeść i smakować. Co potraficie sami przygotować i co polecacie innym. Jestem bardzo ciekawa co wasze kubki smakowe kochają najbardziej.
A tak w ogóle to smacznego wszystkim każdego dnia!