Dzięki za linki
No my tu przez tyle lat się sprzeczaliśmy że powód odejścia Ryśka to coraz mniejszy jego wkład gitarowy w BJ i brak solówek.. Patrząc na EPke to raczej Ryśkowi chodziło o to, że Jon zbytnim tradycjonalistą.
Richie ewidentnie pod "Artistic Freedom" rozumie utwory Popowe wsparte country rodem z M.Cyrus, rockowymi wstawkami i czarnymi raperami. Tak przynajmniej można wywnioskować z EPki którą na m zaserwowali.
Dobra dosyć odniesień historycznych.
EPKa RISE:
1.Rise - 3/6 - Riff oparty na "Do I Wanna Know". Utwór jednak troch bez ikry. Mimo że jest pompatycznie, to nie czuje tego kopa. Przypomina mi się też "This Is Our House". Niby jest głośno, ale nie trafia to do mnie.
2.Masterpiece - 4/6 - Musze osłuchać, ale chyba całkiem spoko Pop-Rockowy numer
3.Truth - 4.5/6 - Komu oni zerznęli wstęp? I to jakiemuś całkiem nowemu singlowi... Hmm. Przyjemny Popowy kawałek przywołujący na myśli stare dobre hity Roxette. NA koncercie powinno przyjemnie się tego słuchać.
4.Take Me - 6/6 - No! Richie miał zawsze zapędy do bluesa, R&B itp. To na pewno wyszło spod ręki Beardena, bo podkład zerżnięty od Amy. Ostatnio dużo tego typu muzy dane było mi słuchać (znajomi) i powiem szczerze, że Richie brzmi tu najbardziej szczerze z wszystkich tych piosenek. Ta gitara trochę jednak mi tu nie pasuje bo utwór ma taki klimat mroczniejszy, a gitarka rodem z No Mercy. Kurde może się okazać, że utwory spod ręki Beardena bardziej do mnie trafią niz B.Rocka.
5.Good Times - 2/6 - A już myślałem, że utwory rodem z Disneya i M.Cyrus w BJ Shanks pisze, a tu masz kolejna disneyowska kompozycja poparta country i... raperem.
Ocena ogólna 4- / 6 na pierwsze przesłuchania.
Nie mam co do tego projektu dużych wymagań więc to co słysze jest dla mnie jak najbardziej do zaakceptowania. POP, Country, rap? Jeśli to teraz Richie czuje to ok.
Paradoksalnie Jon i Richie najbardziej po ostatnich wydawnictwach pasują do siebie w bardzo odległych dla BJ klimatach. Take Me, Color Me In, Drive You Home, Labor Of Love.... Może niech nagrają album w takim klimacie ;> Niech to będzie projekt JRSB z muzyką tworzoną z czarnymi/R&B,Soulowymi artystami
W ogóle nie słychać, że to album gitarzystów i wokal Ori do mnei nie trafia. Jednak osobiście z ciekawością czekam na następne wydawnictwa!