Nowy album Bon Jovi - "This House Is Not for Sale" 2016

Dyskusje na temat albumów, ich oceny, opinie.

Moderator: Mod's Team

ODPOWIEDZ
Brand New EVENo

Re: Nowy album Bon Jovi (2016)

Post autor: Brand New EVENo »

Okej, to że tych trzech stoi na pierwszym planie, a tamtych dwóch na drugim to oczywiste, ale szukanie nawiązań w kłębach dymu? Nie poniosło Cię czasem za bardzo?

A jakiś styl graficzny faktycznie by się przydał, bo lata 80. miały swoje logo zespołu, lata 90. także, a potem było byle co. Teraz widzimy powrót znaku Karo pomiędzy Bon i Jovi. Z drugiej strony zespół nigdy do tego nie przywiązywał uwagi, bo już przy Slipercu miało to przepaść, ale z okładką wyszło jak wyszło.

PS. Phil, choć już po pięćdziesiątce, wygląda przy reszcie jak młodzieniaszek :D Dobrze, że band leci dalej i nie wydziwia w jego przypadku jak z Hugh. Niech Bon Jovi to będzie pięć osób, a nie trzy.
Awatar użytkownika
Daroo
It's My Life
It's My Life

Post autor: Daroo »

1 miejsce na Billboardzie oddał bym za wyjątkową płytkę, może to będzie coś więcej zobaczymy, u... swoją drogą dawno mnie tu nie było, pewnie nikt mnie już nie pamięta ;P
Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Adrian »

Heh
Fan z JT zrobił małą przeróbkę do okładki singla i... jak widać Shanksowi bardzo ten pomysł się spodobał:
https://www.instagram.com/p/BIveOnPj2tV ... ohn_shanks
Ciekawe czy dał to bo ma ubaw czy... ze złośliwości ;>
01.Stuttgart 2006
02.Lipsk 2008
03.Drezno 2011
04.GDAŃSK 2013!!
05.WARSZAWA 2019!!

Please Wait.....Loading....
Awatar użytkownika
Damned
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days
Kontakt:

Post autor: Damned »

Brand New EVENo pisze:Okej, to że tych trzech stoi na pierwszym planie, a tamtych dwóch na drugim to oczywiste, ale szukanie nawiązań w kłębach dymu? Nie poniosło Cię czasem za bardzo?
Hehe, domyślam się, że może brzmieć to absurdalnie. Ba, gdybym nie wiedział nic w tym temacie, to pewnie też bym tak pomyślał, LOL. Ale mogę zapewnić, że ludzie, którzy zajmują się sesjami zdjęciowymi / okładkami dla największych firm na świecie, to specjaliści, najczęściej artyści, którzy nie robią nic przez przypadek. W tym zawodzie symbolika jest choleeeernie istotna.

Obecny moment jest dla BJ przełomowy, podobnie jak w przypadku KTF czy Crush, każdy ruch, każdy szczegół musi być przemyślany...

W latach '80 okładki Bon Jovi były dziełem przypadku, nikt nie przywiązywał do nich wielkiej wagi. Ale po przewartościowaniu całego podejścia do muzyki w 1992 roku, gdy zespół chciał powrócić, lecz nie do końca wiedział czy jest zdolny do kontynuowania fali sukcesów w nowej rzeczywistości, zatrudniono najlepszych fachowców na świecie, w tym fenomenalnego Anthona Corbijna. Efektem była m.in. okładka KTF, która w swej prostocie wyrażała kwintesencję przesłania dla fanów i świata.

Oczywiście można założyć, że decyzja o "zamglonym" pejzażu na nowej okładce jest przypadkowa. Autorzy mogli zechcieć wstawić "efekt" w postaci "dymu"... pytanie tylko... po co? Zanim graficy zaczęli pracę musieli poznać szczegóły obecnej sytuacji zespołu oraz treść albumu, a gdy już przedstawiali swój projekt projekt JBJ, Tico, Davidowi i ich doradcom, to musieli go jakoś uzasadnić, obronić. Zwłaszcza, gdy mówimy o biznesie w skali globalnej ;)
usunięty użytkownik 4858

Post autor: usunięty użytkownik 4858 »

Adrian pisze:Heh
Fan z JT zrobił małą przeróbkę do okładki singla i... jak widać Shanksowi bardzo ten pomysł się spodobał:
https://www.instagram.com/p/BIveOnPj2tV ... ohn_shanks
Ciekawe czy dał to bo ma ubaw czy... ze złośliwości ;>
Trochę to wygląda jakby Shanks za pomocą tej drobnej złośliwości próbował leczyć swoje kompleksy haha: Shanks niedawno chwalił się, że nagrał większość gitar na nową płytę, a Phill tylko kilka. Mimo to w oficjalnym składzie zespołu wymieniany jest Phill X, na okładce też jest Phill, a nie Shanks, który ma ogromnie wiekszy wkład w to co gra BJ, niż PX...
Żarcik śmieszny z poziomu fanów stał się kiepski z poziomu Shanksa, bo wywołał znowu pytania o jego "udział" / brak udziału w zespole BJ LOL

Co do okładki: Zdjęcie bardzo fajne, styl czcionki dobrany do pieczątki, więc nie mieli dużego wyboru, ale komponuje się dobrze i jeśli się na to zdecydują to da się go dobrze wykorzystać na całej grafice całego albumu.
Od podania nazwy albumu bardziej przemawiała do mnie koncepcja, że to BJ nie jest na sprzedaż, więc to, że budynek w tle średnio kojarzy się z typowym tłumaczeniem słowa "house" mi nie przeszkadza.

Wielki minus to wygląd pracy grafika pozbywającego się najprawdopodobniej dachu garażu, po to, zeby móc wstawić widoczną czcionkę - logo...
Wyszedł retusz na poziomie jednodniowego ogłoszenia, a nie okładki, która ma przetrwać lata...
Ustawienie chłopaków fajne, "groźne miny mogą zapowiadać, że dostaniemy ostrzejszy utwór. Obstawiam coś a'la We dont Run. Oby był wolny od wad WDR
Tico spogląda jakby z lekką obawą/rezerwą w stronę CEO, ale to pewnie nie było zamierzone ;D

Uważam, ze w końcu musieli umieścić Phila na zdjęciu, bo zespół chcący uchodzić za rockowy bez gitarzysty wyglądałby dość niepoważnie. No i oczywiście chcąc nie chcąc musieli dać znać, o wymianie Richiego na Iksa. "No malice between" mam nadzieję :) Bardziej zaskakuje mnie to, że na oficjalnych stronach w składzie BJ nadal nie figuruje Hugh, pomimo tego, ze Phil został wpisany
Awatar użytkownika
Dand
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Dand »

Po tym jak Shanks zamieścił ten śmieszny żarcik z Ryśkiem na okładce Matt napisał takie coś na twitterze :
( skan nie mój ale pobrany z jovitalka )

Obrazek

Grubo go pojechał.
Obrazek
Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Adrian »

Kolejna aktualizacja okładki ;D

Obrazek
01.Stuttgart 2006
02.Lipsk 2008
03.Drezno 2011
04.GDAŃSK 2013!!
05.WARSZAWA 2019!!

Please Wait.....Loading....
Awatar użytkownika
Smolek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Smolek »

Dand pisze:Po tym jak Shanks zamieścił ten śmieszny żarcik z Ryśkiem na okładce Matt napisał takie coś na twitterze :
( skan nie mój ale pobrany z jovitalka )

Grubo go pojechał.
Co ciekawe Richie na Twitterze podał dalej tweeta, w którym fan odpowiedział na ten wpis Matta. Shanks niepotrzebnie narobił zamieszania. Nie wiem co mu przyszło do głowy zamieszczają to zdjęcie, wiedząc, że to wrażliwy temat dla fanów. Choć znając Jona, pewnie już opieprzył Shanksa za jego zachowanie. :D

@johnfer7: TheMattBongiovi and don't forget the legacy @TheRealSambora left the group , some of the most timeless songs ever
Awatar użytkownika
Dand
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Dand »

ciąg dalszy :

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Smolek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Jeden user JT wspomniał o bonjovi.pl. Ale nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie uważał nas za Czechów. :D
@OldJoysey: Some Czech fans picked on Shanks's #major #key revelation and selected a few altered songs to illustrate that tone:
http://www.bonjovi.pl/12-sierpnia-20...nowego-singla/
Brand New EVENo

Post autor: Brand New EVENo »

Smolek pisze:Jeden user JT wspomniał o bonjovi.pl. Ale nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie uważał nas za Czechów. :D
@OldJoysey: Some Czech fans picked on Shanks's #major #key revelation and selected a few altered songs to illustrate that tone:
http://www.bonjovi.pl/12-sierpnia-20...nowego-singla/
Co za błąd. Przecież każdy wie, że Adrian nie jest Czechem, tylko folksdojczem.
Awatar użytkownika
Smolek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Chodzą jakieś ploty, że album zostanie wydany 7 października. Czyli jeżeli się to sprawdzi, to już za 2 miesiące. Ale i tak standardowo wyciek albumu będzie trochę wcześniej, to mniej niż 2 miesiące.
Fromasz1899
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: The Circle
Kontakt:

Post autor: Fromasz1899 »

ja pewnie znowu będę czekał do premiery albumu jak przy BB, nie słuchałem albumu który wyciekł aż płytka przyszła, ciężko było ale dałem radę :D

fani BJ trochę za bardzo się spinają,pożartować nie wolno już :P
I'm still living, yeah, semper fi!

When you want to give up and your heart's about to break
Remember that you're perfect
God makes no mistakes
Awatar użytkownika
michael
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: NJ Bounce SWW

Post autor: michael »

Frontman Def Leppard już słyszał nowy album BJ. Zapewne po ostatniej wizycie Jona Bon Jovi w domu Joe Elliotta ten pierwszy przywiózł nowy krążek i panowie posłuchali. Joe Elliott powiedział że płyta jest świetna!
http://www.deflepparduk.com/2016newsaug43.html
... jakieś pytania? ;)
Let's get rocked!
Fromasz1899
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: The Circle
Kontakt:

Post autor: Fromasz1899 »

ja i tak bym patrzył na to z przymrużeniem oka, musiał tak powiedzieć, płyta jeszcze nie jest w sprzedaży więc nie może jej obrażać :P miejmy nadzieję tylko że taka będzie prawda i płyta będzie dla 99% fanów świetna, wiadomo że wszystkim nie można dogodzić ;)
I'm still living, yeah, semper fi!

When you want to give up and your heart's about to break
Remember that you're perfect
God makes no mistakes
ODPOWIEDZ

Wróć do „Albumy i Wydawnictwa”