Tomker pisze:Ciekawostką jest to, ze to oryginał znajdującej się w kościele mariackim kopii oraz to,że przez spory okres czasy przypisywano autorstwo van Eyckowi.
Dość ciekawa jest tez historia przybycia dzieła do Gdańska. Pierwotnie wykonany na zamówienie miał dopłynąć, gdzieś do Italii, ale został zdobyty przez gdański statek kaperski i jako łup przekazany kościołowi mariackiemu w Gdańsku. Później jako zdobycz wojenna trafiał do Francji później Niemiec. Wrócił do Gdańska by podczas II WŚ zostać znowu wywieziony do Niemiec skąd został złupiony przez Rosjan. Jakimś cudem udało się go jednak z powrotem ściągnąć do Gdańska
No no Tomker, widzę że z Historii Sztuki była piątka
nie miałem takiego przedmiotu:D (Pewnie Yossarian mnie poprawi z tą historią;) ) Za to miałem rodzinkę w Gdańsku, a jako dzieciak lubiłem historie o piratach i korsarzach. A taki kaper to korsarz no nie?
nie mogłem tego niezgadnąć, to była dla mnie ważna piosenka ok oto moja zagadka:
Nie mogę dodać obrazka (który zajmuje tylko trochę pow 50 kB, mam napisane, że przekroczyłem limit uploadu 256 kB) a nic nie wysyłałem wcześniej.
Może mi ktoś pomóc ?