dobrze by było mieć temat gdzie kinomaniacy(jak ja) mogą podyskutować o rzeczach aktualnych, najnowszych wydarzeniach i premierach.
Czy widzieliście już 'Wilka z Wall Street' albo 'Witaj w Klubie'? Po obejrzeniu tego pierwszego byłem pewny że DiCaprio wreszcie dostanie Oscara ale jak zobaczyłem Matthew McConaughey w tym drugim filmie, straciłem tę pewność.
Podobnie z aktorkami. Byłem pewny że nikt nie pokona Cate Blanchett za 'Blue Jasmine' Allena ale obejrzałem 'Sierpień w hrabstwie Osage' i Meryl Streep znów 'rozwala system'. W tym samym filmie gra Julia Roberts która pewnie zgarnie nagrodę za 2planową rolę żeńską. W 'Witaj w klubie' gra też Jared Leto(który do Rybnika zawita ze swoją kapelą w tym roku) i wydaje mi się że zgarnie nagrodę za 2planową rolę męską bo kapitalnie zagrał umierającego geja-transwestytę.
Nie widziałem jeszcze 'Zniewolonego'. Czy ktoś to oglądał już?
'American Hustle' i 'Grawitacja' - to naprawdę dobre filmy ale czy zasługują na nagrodę za najlepszy film lub jakieś aktorskie to nie wiem. Świetny jest też 'Kapitan Philips'.
No i jeszcze smutna wiadomość z ostatniego tygodnia: pewnie wiecie że nie żyje Philip Seymour Hoffman, świetny aktor, mistrz drugiego planu ale też genialny czarny charakter.
Nawet nie wiedziałem że był narkomanem. Szkoda człowieka. Większość jego ról jest genialna(Capote, Wątpliwość, Moneyball, Idy Marcowe, Mistrz).
A i z polskiego gruntu coś: widzieliście 'Pod Mocnym Aniołem' Smarzowskiego? Pierwsza połowa filmu nawet zabawna ale druga to już obraz totalnego zbydlęcenia. Jak Wam się podobał? Dla mnie mocny i smutny film o alkoholiźmie.
A tak w ogóle co polecacie z najnowszych filmów(kinowych i dvd)