Ciekawy artykuł

Ogólne tematy.

Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team

Awatar użytkownika
Dand
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Dand »

No imponujace jest to co tu pokazałeś Adrian ;] Aczkoliwiek nie ze wszystkim sie zgadzam. Z tym Undivided to po prostu podobny riff gitarowy i to wszystko. Everyday tez do Jacko wcale az tak nie podobne. HEARTS BREAKING EVEN to jednak niezły plagiacik, w SOMETHING TO BELIEVE IN też czuc "inspiracje" Don't you Forget About Me. Wygląda na to , ze BJ nic tylka rzną od innych piosenki :P
A tak na serio to sie zastanawiam gdzie jest ta granica, ktora mowi , ze piosenka jest plagiatem czy jeszcze nie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tatar
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Tatar »

Dandi pisze:A tak na serio to sie zastanawiam gdzie jest ta granica, ktora mowi , ze piosenka jest plagiatem czy jeszcze nie.
Kiedyś gdzieś czytałem, że podobno 30 sek. musi być identyczne, żeby utwór nazwać plagiatem i żądać od niego tantiem. Ale nie powołuje się na nic, bo tak naprawde nigdy sie tym nie interesowałem.
Bon Jovi skończyło sie na Kill 'em All
emilka
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: emilka »

Teraz moja porcja:

Queen Of New Orleans:
http://www.youtube.com/watch?v=WdTYcnUBADw

Bitter Wine (zwrotki):
http://www.youtube.com/watch?v=eRI8IxVfXCE wersja BJ
http://www.youtube.com/watch?v=K0kFgVUSj-E oryginał

Seat Next To You:
http://www.youtube.com/watch?v=kRopmfinsWk

Put The Boy Back In Cowboy:
http://www.youtube.com/watch?v=-D99n9f3vU4

Who Says... (początek):
http://www.youtube.com/watch?v=vxYDHadaKfE

Niektórzy porównują Unbreakable do:
http://www.youtube.com/watch?v=5mhp2iHqbtw ;)
Moonshine

Post autor: Moonshine »

Powstalo już tyle utworów, że coraz trudniej jest uniknąć jakiegokolwiek podobieństwa.Dlatego nazywanie utworów Bon Joviego plagiatem ,to dla mnie przesada.
Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Adrian »

Sorry Adrian, ale dla mnie większość tych kawałków jakie wrzuciłeś to jest podana troche na siłe.
Ale ja tutaj pokazuje tylko podobieństwa i owszem śmiałbym się z ludzi którzy nazwaliby większość z nich plagiatem.
Co do Stay Young to przyznam Ci racje, jest podobnie, ale Bitter Wine i Wild Horses?
W Wild Horses jest podobna gitara rytmiczna co do Bitter Wine. Dobrze to słychać na początku obu piosenek.
Ok, może akordy i podobne no ale w linii wokalej to jakby porównywać Feel i Iron Maiden
Ale piosenka nie jest plagiatem tylko dlatego, ze wokal ma podobny. Tutaj akurat mamy do czynienia z podobną gitarą rytmiczną.
JAk dla mnie Tak samo ze Springsteen'em. Ja musiałem sie porządnie w ten refren wsłuchać, żeby rzeczywiście analogie to BTBMB wyłapać.
Akurat ze Springsteenem jest tak, ze ten fragment "zerżnięty" ja uwielbiam w wersji akustycznej Born TBMBaby i u Springsteena jest on ten sam co u Bon Jovi.
Troche na wyrost ta lista jest dla mnie, ale ok, warto było posłuchać. :))
Ale wiesz to nie jest lista "plagiatów" tylko piosenek w których można znaleść jakieś mniejsze czy większe podobieństwa.
Wiesz nie sądzę aby JOn słuchał taka "Lole" przy nagrywaniu Lost Highway ale jednak 2 słowa są zaśpiewane w podobny sposób jak na Seat Next To You... Plagiat? NIe, ale podobieństwo jest.
Z tym Undivided to po prostu podobny riff gitarowy i to wszystko.
No tak, ale nie wiem czy przypadkiem przez ten riff Undivided zostało nie wybrane na singla.
Everyday tez do Jacko wcale az tak nie podobne.
Ja też tam podobieństwa nie widze, ale niektórzy widzą.
Wygląda na to , ze BJ nic tylka rzną od innych piosenki :P
xD Tak to można w skrócie podsumować :) Chyba tylko na Fahrenhaicie nie ma niczego zerżniętego :)
Kiedyś gdzieś czytałem, że podobno 30 sek. musi być identyczne, żeby utwór nazwać plagiatem i żądać od niego tantiem. Ale nie powołuje się na nic, bo tak naprawde nigdy sie tym nie interesowałem.
No ja też coś takiego słyszałem. JAk widać Bon Jovi się nie kwalifikują.
HAhahaahahahahah.... no faktycznie 2 słowa zaśpiewane podobnie. Nie moge ... dobre :)
Taa. Jeśli tak to podobne też jest "Dani California" :) Zresztą Red Hoci maja podobny wstęp do swojej piosenki jak wstęp do Queen Of New Orleans.
Niektórzy porównują Unbreakable do:
http://www.youtube.com/watch?v=5mhp2iHqbtw ;)
Nie wiem jak trzeba byc bardzo "zrytym", żeby tutaj jakieś podobieńśtwa usłyszeć ?? :)
Powstalo już tyle utworów, że coraz trudniej jest uniknąć jakiegokolwiek podobieństwa.Dlatego nazywanie utworów Bon Joviego plagiatem ,to dla mnie przesada.
No jasne. Przecież JOn musi jakos śpiewać. Robią sobie melodie piszą tekst a potem Jon śpiewa. Później się okazuje, ze 2 słowa zaśpiewane są podobnie do utworu "Lola" jakiegoś afro-hinduskiego undergroundowego punk-soulowego zespołu z Kambodży :)
Awatar użytkownika
Dand
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Moonshine pisze:Powstalo już tyle utworów, że coraz trudniej jest uniknąć jakiegokolwiek podobieństwa.Dlatego nazywanie utworów Bon Joviego plagiatem ,to dla mnie przesada.
Tylko tu nie chodzi o podobieństwo tylko o perfidne zerznięcie np. z Oasis gdzie prawie kazda nuta jest ta sama :P
Wiele z tych utworów co podaliście to własnie tylko podobieństwa, ktore moga sie zdarzać, to nieuniknione. Jednak niektore to takie perełki nie do odróżnienia :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Tylko tu nie chodzi o podobieństwo tylko o perfidne zerznięcie np. z Oasis gdzie prawie kazda nuta jest ta sama :P
Czy tylko ja uważam, zę Crash NIE jest zerżnięte z Stay Young tylko co najwyzej nagrane w podobnym stylu (jak HAND i IMLife)??

Idealne zerzniecie to pierwsza zwrotka "Is This Love" Whitesnaje i "Church Of Desire" Sambory.

A co do plagiatów to macie stronkę z takowymi:
http://www.thecopycat.biz/

Ale ostrzegam niektóre oskarzenia o plagiat są DEBILNE!!
U Bon Jovi oskarzone jest "Always". Fakt dostrzegam miedzy always a piosenka PEarl Jamu odrobinke podobieństwa w 2ch dźwiękach klawiszy, ale bez przesady :)

No a to porównanie tekstów to normalnie mnie rozbroiło :)
Bon Jovi: I Will Love You Baybe Always
Houston: I Will Always Love You
http://thecopycat.nazwa.pl/category/copycats/bon-jovi/
Awatar użytkownika
Dand
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Adrian pisze: U Bon Jovi oskarzone jest "Always". Fakt dostrzegam miedzy always a piosenka PEarl Jamu odrobinke podobieństwa w 2ch dźwiękach klawiszy, ale bez przesady :)
No własnie trzeba rozróżniać te podobieństwa od plagiatów. W kazdej piosence mozna znalezc podobienstwo do jakiejs innej bo nie ma po prostu tyle dzwieków by ciągle tworzyc cos zupełnie nowego i unikalnego.
No a to porównanie tekstów to normalnie mnie rozbroiło :)
Bon Jovi: I Will Love You Baybe Always
Houston: I Will Always Love You
http://thecopycat.nazwa.pl/category/copycats/bon-jovi/
I to jest własnie popadnanie w śmieszność przez takich łowców plagiatów. Może jeszcze w żadnej piosence takie same słowa nie mogą sie powtorzyc ? Mnie to nie rozbawiło; to jest żalosne.
Obrazek
studentmibm
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: studentmibm »

The River - Springsteena znam na pamiec i nigdy w zyciu w zadnym momencie nie skojarzylo mi sie z BRBMB :)

A tak by the way...to pierwszy ciekawy temat od dlugiego czasu na tym forum.
Awatar użytkownika
Dand
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

studentmibm pisze:A tak by the way...to pierwszy ciekawy temat od dlugiego czasu na tym forum.
Nie chce byc okrutny ale to pierwszy temat, w ktorym nie udzielaja sie osoby "słuchające bon joviego" itp. z dośc skromną wiedzą.
A tak bez okrucieństw to rzeczywiscie - emilka brawa za ciekawy temat.
Obrazek
Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

The River - Springsteena znam na pamiec i nigdy w zyciu w zadnym momencie nie skojarzylo mi sie z BRBMB :)
Jeśli znajdę czas to Ci zrobię miksa obu piosenek.
Ale owszem przecież np Cryin znam od dawna i bardzo lubię i dosyć niedawno skojarzyłem, ze ma podobieństwa do innej piosenki którą łubie - HEarts Breaking Even. Obie znam od paru/parunastu lat i zupełnie mi to nie przeszkadza, że są fragmenty podobne.

.
A tak by the way...to pierwszy ciekawy temat od dlugiego czasu na tym forum.
A tak BTW to temat już był :P
emilka
Keep The Faith
Keep The Faith

Adrian pisze:No jasne. Przecież JOn musi jakos śpiewać. Robią sobie melodie piszą tekst a potem Jon śpiewa. Później się okazuje, ze 2 słowa zaśpiewane są podobnie do utworu "Lola" jakiegoś afro-hinduskiego undergroundowego punk-soulowego zespołu z Kambodży :)
Akurat "Lolę" śpiewali na koncertach w okolicach 2003 roku. Jednak co do Kambodży, nigdy nie wiadomo co tam Jon odpala w swoim iPodzie ;)

Ja jako pierwszą znałam Born To Be My Baby. Gdy usłyszałam The River, byłam w szoku, że są takie podobne. Plagiat - to słowo od razu przyszło mi do głowy. Z każdym następnym słuchaniem dostrzegałam jednak coraz mniej podobieństwa, ale nadal uważam, że refreny są bardzo podobne.

Jeszcze w ramach ciekawostek - kiedyś wyczytałam na Jovitalku, że Jon przy pisaniu tekstów bardzo wzoruje się na Tomie Petty (niestety, nie słucham go i nie mogę potwierdzić). Ktoś nawet zestawiał teksty piosenek i inspiracje było widać gołym okiem. W wolnej chwili poszukam :)
Awatar użytkownika
Tatar
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Tatar »

Ja na przykład wiele zaporzyczeń widze w Homebound Train. Sama aranżacja uderzająco podobna do wszystkich kawałków Guns n Roses z Appettite for Destruction, ale jak wchodzą chórki z charakterystycznym "hoo, hoo" to od razu myśle o Sympathy for the Devil Stonesów. :)) Ale znowu, to tylko zaporzyczenia, co tylko w mojej ocenie podnosi wage utworu.
Bon Jovi skończyło sie na Kill 'em All
Awatar użytkownika
Dand
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

W zasadzie wszyscy patrzylismy na plagiatowanie muzyki a co z tekstami ? Wiadomo , ze powtorzony caly tekst to juz cover ale podobne,krótkie wersy ?

Taki mały przykładzik:

tekst z "Every Word Was A Piece Of My Heart" :
"Have I said too much,
Maybe I haven't said enough"

tekst z "Losing my religion" REM
"Oh no, I've said too much
I haven't said enough"

To już z mojej strony czepianie sie i szukanie dziury w całym, zwłaszcza ,ze to TYLKO dwie linijki ale te dwie linijki są wzięte "żywcem" :)
Obrazek
emilka
Keep The Faith
Keep The Faith

Weszłam w podstronę Tom Petty na teksty.org i jaka piosenka od razu rzuciła mi się w oczy? 4. od góry - A one story town ;)

Refren:
Oh, I’m lost in a one story town
Where everything’s close to the ground
Yeah the same shit goes down
Nothing turns around
It’s a one story town

Two Story Town:
It's just the same old sights
And the same old sounds
I want to take my car and drive out of this two story town
It's the same old ship going down
I'm going down, down, down, down, down
It's a two story town

Moim zdaniem to ociera się o plagiat. I nie wygląda na przypadek, tylko celowe przerobienie tekstu na własne potrzeby.

W ogóle zwrot "I'm going down, down, down..." często pojawia się w piosenkach Bon Jovi: Homebound Train, Out Of Bonds, Two Story Town, I Love This Town (ponownie rym down-town).

Tom Petty ma też piosenki zatytułowane: A Woman In Love, Wildflowers, Letting You Go :)

Refren tej ostatniej brzmi tak:
Whoa oh whoa oh oh I’m having trouble
Letting you go

Na szczęście reszta tekstu wydaje się inna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusja ogólna”