Covery;/

Wszystko co dotyczy szeroko pojętego działu muzyki, innych zespołów itp.

Moderator: Mod's Team

Awatar użytkownika
Twisted Sister
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Covery;/

Post autor: Twisted Sister »

Co sądzicie o przeróbkach starych piosenek przez innych wykonawców?
(błagam, tylko bez Mandi w tle XD). Bo ja na przykład jestem konserwatywna jak diabli w tym względzie :evil: . Cover to rzadko coś dobrego, przynajmniej dla mnie-zwłaszcza kiedy to nowe wersje piosenek, które w starych wersjach lubiłam, które były dla mnie ważne. Wychodzę chyba z założenia, że "pierwsza wersja najlepsza" i koniec. Ale są Covery które robią na mnie pozytywniejsze wrażenie :mrgreen: :
-'Walk This Way" Aerosmith & Run DMC (cover-nie cover, bo z udziałem oryginalnych wykonawców, ale jednak w nowej, bardziej rapowej wersji. Ogólnie za hip-hopem nie przepadam, ale tego mogę słuchać, może ze względu na gitarę Perry'ego)
-wszystkie covery Weirda Alla Yankovića ("Smells Like Nirvana" , "Werdalamish Paradise" czy "I'm Fat" to tylko czubek góry lodowej, a klipy doń są naprawdę prześmieszne :D :D )
-covery wykonywane przez Gunsów i BJ rzecz jasna
-"Come Together" Aerosmith" (pierwsza wersja Beatlesów jest niezła, ale to chyba jedyny przypadek, gdzie cover podoba mi się bardziej niż
oryginał)
-" (You Drive Me) Crazy" Britney Spears & Metallica (nienawidzę "Crazy" w oryginale, ale tak niemiłosierne, że aż piękne darcie się Jamesa Hetfielda w przerwie pomiędzy wokalem Brit oraz thrash metalowe brzmienie w popowej pioseneczce to był miły zaskok :brawo: )

A to covery, które mnie dobijają osobiście:
"I Love Rock'n'Roll" Britney Spears (Britney i rock'n'roll? Taaa, jasne. Chyba w przyszłym życiu..... Nie przepadam delikatnie i ogólnie mówiąc za Brit, uwielbiam wersję "I Love...." w wykonaniu Joan Jett, cover Britney powala mnie w mało pozytywnym znaczeniu tego słowa)
"(I Can't Get No) Satisfaction" (też) Britney Spears (nie lubię Stonesów, ale co Brit w ogóle odbiło z coverowaniem rockowych zespołów? Czy ona nie ma litości dla fanów rocka???? :| :| )
-"Bringing On A Heartbreak" Mariah Carey (wiem że Def Leppard podoba sie nowa wersja ich utworu, ale nie przepadam za Mariah, a "Bringing" to moja ulubiona ballada DL... no i Mariah moim zdaniem nie wyszło to najlepiej-8 oktaw jej chyba przeszkodziło -i oczywiście zabrakło solóweczki R.I.P Steve'a Clarka w wersji nr.2, za to było mnóóóóstwo popu.... jak dla mnie fuj :beksa: )
"Poison" Groove Coverage (Cooper a'la umcu-umcu??? :| :| :| )
-cover już nie pamiętam czyj "I Was Made For Lovin'You" KISS-w każdym razie w wersji techno (może piosenka w wykonaniu KISS nie jest ich najlepszą, w końcu tam też jest sporo disco, ale wdzięczne umcu-umcu w wersji 2. kłóci się z moim osobistym sentymentem do KISS)

A na koniec: nie do końca też przepadam za utworami z teleferki.... kocham BJ najbardziej ze wszystkich zespołów na świecie, ale nie przepadam za wszystkimi "kolejnymi wersjami" takich piosenek jak "It's My Life" czy "Wanted...", które idealne dla mnie były już na Crushu czy Slippery. :lol:
"I know life sometimes can get tough and I know life sometimes can be a drag, but people, we have been given a gift/a road and that's road's name is ROCK'N'ROLL" Kiss
99-in-the-shade

Re: Covery;/

Post autor: 99-in-the-shade »

Twisted Sister pisze:-wszystkie covery Weirda Alla Yankovića ("Smells Like Nirvana" , "Werdalamish Paradise" czy "I'm Fat" to tylko czubek góry lodowej, a klipy doń są naprawdę prześmieszne :D :D )
To on nagrał tego więcej? :D Na razie kolega podesłał mi tylko twór pt. 'Yoda', uśmiałam się nieźle, ale indeed, mam nieotparte wrażenie, że skądś to znam :mrgreen:,
Twisted Sister pisze:A to covery, które mnie dobijają osobiście:
"I Love Rock'n'Roll" Britney Spears (Britney i rock'n'roll? Taaa, jasne. Chyba w przyszłym życiu..... Nie przepadam delikatnie i ogólnie mówiąc za Brit, uwielbiam wersję "I Love...." w wykonaniu Joan Jett, cover Britney powala mnie w mało pozytywnym znaczeniu tego słowa)
"(I Can't Get No) Satisfaction" (też) Britney Spears (nie lubię Stonesów, ale co Brit w ogóle odbiło z coverowaniem rockowych zespołów? Czy ona nie ma litości dla fanów rocka???? :| :| )
-"Bringing On A Heartbreak" Mariah Carey (wiem że Def Leppard podoba sie nowa wersja ich utworu, ale nie przepadam za Mariah, a "Bringing" to moja ulubiona ballada DL... no i Mariah moim zdaniem nie wyszło to najlepiej-8 oktaw jej chyba przeszkodziło -i oczywiście zabrakło solóweczki R.I.P Steve'a Clarka w wersji nr.2, za to było mnóóóóstwo popu.... jak dla mnie fuj :beksa: )
Primo - ja Britney osobiście nie cierpię, a za przeróbkę w/w utworów to najchętniej zrobiłabym jej jakąś głębszą krzywdę :evil:
Secundo - CAREY WZIę?A SIę ZA DEF LEPPARD??!! Jezu nazareński, kogoś tu chyba popierniczyło, zdrowo. Dobrze, że nie miałam nieprzyjemności tego słyszeć...

Co do coverów samych w sobie - well, zależy kto i na co przerabia. Bo jeśli jakaś piosenka w wyniku przeróbki wzbogaca się o dobre gitarki i ogólny wykop - jestem jak najbardziej za (przykład - 'The Boys Of Summer', w oryginale Don Henley, cover - The Ataris, albo 'Runaway' - Del Shannon vs. Misfits). Do coverów wykonywanych przez BJ czy innych rockmanów zwykle też nie mam zastrzeżeń, bo w końcu w większości to tak uznani artyści, że raczej piosenki nie spieprzą, mówiąc kolokwialnie (albo nawet polepszą - The Goo Goo Dolls i ich wersja 'Give A Little Bit' Supertramp). No i trzeci, wymykający się wszelkim normom - Fatboy Slim i 'The Joker' (wcześniej Steve Miller Band). Bardzo lubię :D

Natomiast wybitnie na nie jestem w dwóch przypadkach - po pierwsze - przetwarzanie klasyków na pop-dance'ową papkę (przykłady można mnożyć jak króliki). Po drugie - Sheryl Crow. Jej własne piosenki bardzo lubię, ale za skatowanie 'Sweet Child O'Mine', 'Dy'er Mak'er' (czy jak tego tytułu się nie pisze *-*), czy 'First Cut Is The Deepest' powinno jej się coś zrobić. Bezwarunkowo.
Awatar użytkownika
olcat
Keep The Faith
Keep The Faith
Kontakt:

Post autor: olcat »

Pamiętam, kiedy po raz pierwszy usłyszałam "Dream On" Aerosmith wplecione w kawałek Eminema - to był czas, kiedy słuchałam jeszcze lekkiego rocka, i nie rozpoznałam Aerosmithów, ale zwróciłam uwagę, że ta piosenka ma zajefajny refren, mimo że to Em :mrgreen:

I dalej idąc tropem Aerosmith, dużo bardziej podoba mi się "Mama Kin" w wykonaniu Gunsów - ma lepszy wykop.

Co do Sheryl Crow, kiedy pierwszy raz zobaczyłam w TV moje ukochane "Sweet child..." w jej wykonaniu, pierwsza myśl była zbyt nieładna, by ją tu wyrazić, a druga, to że ta kobieta w pełni zasłużyła na to, co Axl jej zrobi jak ją już za to dorwie :mrgreen:
...Don't you know that all my heroes died...?
And I guess I'd rather die than fade away...
"Rock N Roll is the spiritual release of the youth"
http://www.olcat.mylog.pl
Awatar użytkownika
Twisted Sister
Have A Nice Day
Have A Nice Day

99-in-the-shade pisze:
Twisted Sister pisze:-wszystkie covery Weirda Alla Yankovića ("Smells Like Nirvana" , "Werdalamish Paradise" czy "I'm Fat" to tylko czubek góry lodowej, a klipy doń są naprawdę prześmieszne :D :D )
To on nagrał tego więcej? :D Na razie kolega podesłał mi tylko twór pt. 'Yoda', uśmiałam się nieźle, ale indeed, mam nieotparte wrażenie, że skądś to znam :mrgreen:, (...)
Natomiast wybitnie na nie jestem w dwóch przypadkach - po pierwsze - przetwarzanie klasyków na pop-dance'ową papkę (przykłady można mnożyć jak króliki). Po drugie - Sheryl Crow. Jej własne piosenki bardzo lubię, ale za skatowanie 'Sweet Child O'Mine', 'Dy'er Mak'er' (czy jak tego tytułu się nie pisze *-*), czy 'First Cut Is The Deepest' powinno jej się coś zrobić. Bezwarunkowo.
olcat pisze:Co do Sheryl Crow, kiedy pierwszy raz zobaczyłam w TV moje ukochane "Sweet child..." w jej wykonaniu, pierwsza myśl była zbyt nieładna, by ją tu wyrazić, a druga, to że ta kobieta w pełni zasłużyła na to, co Axl jej zrobi jak ją już za to dorwie :mrgreen:
No niewątpliwie zgadzam się-Sheryl Crow za zjechanie świetnego w wykonaniu gunsowym "Sweet Child O'Mine" do głębi należy się przynajmniej to, co od nas i fanów Whitesnake'a wiadomej osobie, której nazwiska wymieniać nie będę :mrgreen: . Jak usłyszałam to pierwszy raz, w "zrobieniu jej czegoś" miałąm ochotę wyręczyć nawet Axla :lol: .
A, Weird All nagrał całe masy tego-m.in. parodię Aerosmith "Livin'On The Fridge", Pink Floyd "Another Rides On The Bus czy np.... "Osama Bin Laden Dead Or Alive" czyli parodię pewnego zespołu.... wiecie może którego?... :mrgreen:
"I know life sometimes can get tough and I know life sometimes can be a drag, but people, we have been given a gift/a road and that's road's name is ROCK'N'ROLL" Kiss
Awatar użytkownika
Agata BJ
Administrator
Administrator
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days
Kontakt:

Post autor: Agata BJ »

Twisted Sister pisze:(...)czy np.... "Osama Bin Laden Dead Or Alive" czyli parodię pewnego zespołu.... wiecie może którego?... :mrgreen:
Domyślam się jakiego :P Ma ktoś może w posiadaniu tę właśnie przeróbkę? Chętnie bym sobie posłuchała co Weird z tym zrobił :P Jak narazie słyszałam chyba tylko jego przeróbkę Nirvany razem z clipem :D
To ma ktoś? Twisted? :P
19.06.2013 - Gdańsk
12.07.2019 - Warszawa

Kontakt: agata@bonjovi.pl
Awatar użytkownika
Twisted Sister
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Ja nie mam-ale widziałam na liście eMule'a, więc dobra rada-ściągnij sobie przez osiołka :D :mrgreen: .
Awatar użytkownika
CRUSHynka
Junior Admin
Junior Admin
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: CRUSHynka »

Mnie się kiedyś ten cover zdarzyło usłyszeć, dość wesoły, ale bez zachwytu - jak zresztą cała twórczość Weirda, więc nie wiem, co tu taki zachwyt ;).

SCOM Sheryl Crow to już nie ma co komentować, bo to zakrawa o madarynizm. Zdarzyło mi się też słyszeć "Stairway To Heaven" w jakimś pseudo-popowym wykonaniu i mało z fotela nie spadłam, choć to trudne.

Najogólniej rzecz biorąc, jestem przeciwniczką coverów, chyba że wykonują je moi ulubieni artyści XD. Czyli BJ - najlepiej chyba wychodzą im Beatlesi ;), GGD - wspomniane "Give A Little Bit" i, co już mogę nawet obiektywnie powiedzieć - Guns N' Roses. Ja współczuję wszystkim artystom, za których utwory się wzięli, bo po prostu im to szalenie wychodziło XD. Najbardziej to chyba współczuję Bobowi Dylanowi, bo przez Gunsowe "Knockin'..." ludzie przestają pamiętać, że to on nagrał XD. A Paul McCartney to chyba mało nie popełnił hara-kiri, jak usłyszał, jak świetnie im wyszło jego "Live And Let Die" :lol: Nie znoszę tylko Spaghetti Incident, więc może na tym etapie skończę :mrgreen:
Proszę państwa, oto pyza :D :
99-in-the-shade

CRUSHynka pisze:A Paul McCartney to chyba mało nie popełnił hara-kiri, jak usłyszał, jak świetnie im wyszło jego "Live And Let Die" :lol:
?e co, że jak? :o ?e 'Live And Let Die' to McCartney? :o No to serio, finezyjny samoczyn chłop chyba popełnił :D
(co z tego, że jeszcze żyje :P)
Awatar użytkownika
CRUSHynka
Junior Admin
Junior Admin
Keep The Faith
Keep The Faith

A widzisz - na jego miejscu bym ich chyba w łyżeczce wody utopiła :mrgreen: Takie rzeczy to już trzeba wiedzieć od osób trzecich lub z książeczki w oryginalnej płycie - bo faktycznie, któż zna oryginalne "Live And Let Die" :lol: ?
Awatar użytkownika
Kasiunia
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Kasiunia »

Niektóre covery o głowę (lub wiecej ;) ) biją oryginały np wykonanie:
-Joe Cockera: With A Little Help From My Friend, Never Tear Us Apart i wiele innych...
-Nightwish: Over The Hills And Far Away, Phantom Of The Opera...
-BJ: (może nie wszystkie, ale większosć) Here Comes The Sun...chociażby

Nienawidze natomiast wszelkiego przerabiania klasyków na popfuj sieczkę :evil:
Awatar użytkownika
CRUSHynka
Junior Admin
Junior Admin
Keep The Faith
Keep The Faith

Będę polemizować - Never Tear Us Apart wolę zdecydowanie w wykonaniu INXS ;)
Awatar użytkownika
culles
It's My Life
It's My Life
Kontakt:

Post autor: culles »

Ja osobiście cenię wykonanie "Another brick inn the wall" przez... uwaga...KoRna, to dzięki temu coverowi poznałem i polubiłem tą piosenkę jak i samych PF. Muszę przyznać, że kiedy teledysk Pink Floyda był na okrągło puszczany w polskiej tv miałem zaledwie kilka lat i nic mnie tak nie wkurzalo jak te schizujące młotki chodzące dookoła muru :P
Do piachu z tematem: "BON JOVI do piachu??"
"Bon Jovi skonczyli sie na Kill'Em All..." -Haslo roku
.:blog:.
Awatar użytkownika
Twisted Sister
Have A Nice Day
Have A Nice Day

ABITW Pink Floyd znam i lubię odkąd zaczęłam do szkoły chodzić :P :D :D -te schizujące młotki jakoś mi nigdy nie przeszkadzały :lol: . A wersję Kornową akceptuję o tyle, że moja przyjaciółka-wielka fanka Korna, SOAD i tym podobnych-zamęcza mnie wyżej wymienionymi (a o ile "Twist" Korna przeżyć nie mogę, z ABITW jest znaaacznie lepiej :mrgreen: .)
Awatar użytkownika
Rattie
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Post autor: Rattie »

Covery.... są świetne (w większości przypadków) jeśli są robione przez dobre kapele rockowe, a nie jakieś współczesne popowe gówno (wybacznie ale muszę tutaj wylać swoją nienawiść do tej całej 'pomarańczy' za zbeszczeszczenie Whitesnake i BJ). Dobra kapela potrafi dorobić mnóstwo ciekawych rzeczy do jakiegoś kawałka (chociaż są oczywiście utwory, które można jeno tylko i wyłącznie spieprzyć a nigdy ulepszyć :) )
Jest mnóstwo coverów, które mógłbym słuchać bez końca i które są lepsze od oryginałów, np.
- Metallica 'Whiskey in the jar' (dorobili kawałkowi jaja, których Thin Lizzy w tym utworze brakowało) [Lordi, 99, Kasia BEZ ?ADNYCH ALUZJI MI TU POSTY PISAć!! ;) ]
- After hours oraz Rage 'Paint it Black'
- Therion 'Under Jolly Roger'
i wiele innych
To nie jest warszawa coby butelkę wódki zakręcać!
99-in-the-shade

Rattie pisze:Jest mnóstwo coverów, które mógłbym słuchać bez końca i które są lepsze od oryginałów, np.
- Metallica 'Whiskey in the jar' (dorobili kawałkowi jaja, których Thin Lizzy w tym utworze brakowało) [Lordi, 99, Kasia BEZ ?ADNYCH ALUZJI MI TU POSTY PISAć!! ;) ]
- After hours oraz Rage 'Paint it Black'
- Therion 'Under Jolly Roger'
i wiele innych
?adnych aluzji robić nie zamierzam (czy ja naprawdę wyglądam na aż taką jędzę? :( ;) ), ale muszę się co do 'Whiskey...' zgodzić, w wykonaniu Thin Lizzy jakoś ciężko mi ten utwór przechodzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka”