PŁYTY ROKU 2013

Wszystko co dotyczy szeroko pojętego działu muzyki, innych zespołów itp.

Moderator: Mod's Team

Awatar użytkownika
Ricky Skywalker
Administrator
Administrator
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: NJ+KTF+SITT+AOTL
Kontakt:

Post autor: Ricky Skywalker »

Adrian pisze:W tym roku za punkt honoru postawiłem sobie przesłuchać KAŻDĄ płytę która będzie w tym roku hitem/ zjawiskiem/ kultem/arcydziełem. Czyli chciałem posłuchać każdego dobrze ocenianego lub ogólnie uwielbianego albumu. I powiem, że to mi się w zupełności udało.
Eee, masz Katy Perry czy Gagę, a nie ma Britney, która wg wielu jest świetnie oceniana (wg mnie nie jest świetna :P). No i polecam nadrobić o kilka albumów z mojej listy, przynajmniej pierwszą czwórkę ;)

I zdecydowanie nie zgadzam się z tak niską oceną dla Robbiego! :)
"these days all we got is hope, we got redemption and we got forgiveness. And we got one more thing - we got us these days..."
- Richie Sambora, 29-10-2007
Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Adrian »

Kurde forum muzyczne, tylu muzycznych ekspertów ( ;) ), a tematu podjął się na poważnie praktycznie tylko Ricky?? To i ja odświeżę temat, a może ktoś ma coś jeszcze do powiedzenia odnośnie muzyki ubiegłego roku.

Przedstawie swoich faworytów w różnych zestawieniach. Od razu zaznaczam, że każdy artysta, album był oceniany w swojej kategorii. Za cel miałem przesłuchanie wszystko co było dobrze oceniane lub było przebojem w 2013 roku. Przy ocenach nie stawiałem wyżej rocka nad popem czy heavy metalem. Jeśli coś uważam za dobre w swojej kategorii to znalazło się wysoko i tyle.

1.NAJLEPSZY/ULUBIONY ALBUM ROKU:
Albumy te są oceniane w swojej kategorii, a pozycja na liście zależna jest głównie od tego jak bardzo podoba mi się ten album, jak często go słucham oraz jak dobry jest artystycznie.

TOP10:
1. BON JOVI - WHAT ABOUT NOW
2. PLACEBO – LOUD LIKE LOVE
3. DAWID PODSIADŁO - COMFORT AND HAPPINESS
4. KINGS OF LEON - MECHANICAL BULL
5. EDYTA BARTOSIEWICZ - RENOVATIO
6. DAFT PUNK - RANDOM ACCESS MEMORIES
7. ARCTIC MONKEYS – AM
8. KATY PERRY – PRISM
9. KULT – PROSTO
10. EWELINA LISOWSKA - AERO-PLAN

Jak widać w 4ce znalazło się miejsce aż dla 3 przedstawicieli szerokiego rocka. Bon Jovi wygrali, bo dali mi album solidny, ale świeży. Ciężko mi się dopatrywać powtórzeń do poprzednich ich albumów. Już prędzej widzę nawiązania do innych artystów jak Fun, Florence, Green Day czy Dawid Bowie. Album jest zróżnicowany i przebojowy. Piosenki typu "I'm With You", "Beautiful World" czy "Pictures Of You" widziałbym jako przeboje w rozgłośniach radiowych. Dodatkowo wolniejsze kawałki jak genialne "Thick As Thieves" czy "Room" dopełniają całości. Muzykę Bon Jovi kocham i czy jest to New Jersey czy These Days czy What About Now to zawsze do mnie trafia. Powiem szczerze, że nie wiem co ma ten album w sobie, ale jest to album, który słucham średnio co drugi dzień i do dzisiaj mi się nie znudził. Inaczej było w przypadku np. Circle.
Drugie miejsce należy się świetnemu, emocjonalnemu dziełu Panów z Placebo. Dużo zadziornego alternatywnego, ale przebojowego grania miesza się z wolnymi i emocjonalnymi kompozycjami.
Na najniższym stopniu podium plasuje się X-Factorowy debiutant. Niewątpliwe zachwyty pojawiające się z wszystkich stron odnośnie tego albumu sprawiły, że i po ten album przyszło mi sięgnąć. No i mamy jeden z najlepszych debiutów ostatnich lat. Świeża muzyka poparta dużymi możliwościami Dawida daje nam album o dużej wartości artystycznej. Jeśli pójdzie tą drogą to wróże mu dużą karierę.

W Top10 znajduje się też bardzo dobry powrót Pani Bartosiewicz, jeden z lepszych albumów Kultu, wielkie tegoroczne hity (Daft Punk i AMonkeys) a także odrobinę lekkiego i często niezbyt ambitnego popu (Katy Perry, Ewelina Lisowska). Jest to jak dla mnie mocna 10tka i zdecydowanie lepsza niż zeszłoroczna.

Pozostałe przesłuchane tegoroczne albumy:
11. KREUZBERG – PAPIEROWY KRÓL - 9/10*
12. IRA– X - 9/10*
13. COMA – DON’T SET YOUR DOGS ON ME - 9/10*
14. STRACHY NA LACHY – !TO! - 9/10*
15. MOBY - INNOCENTS - 9/10*
16. STEREOPHONICS – GRAFFITI ON A TRAIN - 8,5/10*
17. FALL OUT BOYS – SAVE ROCK AND ROLL - 8.5/10*
18. MY CHEMICAL ROMANCE – CONVENTIONAL WEAPONS - 8.5/10*
19. WHITE LIONS – BIG TV <2013> - 8/10*
20. JAMES ARTHUR - JAMES ARTHUR - 8/10*
21. TRAVIS – WHERE YOU STAND - 7,5/10*
22. SUEDE – BLOODSPORTS - 7.5/10*
23. PEARL JAM - LIGHTNING BOLT - 7.5/10*
24. ANDRZEJ CITOWICZ - ACE OF HEARTS - 7.5/10 *
25. BACKSTREET BOYS – IN A WORLD LIKE THIS - 7/10*
26. NICK CAVE & THE BAD SEEDS - PUSH THE SKY AWAY - 7/10*
27. FRANZ FERDINAND – RIGHT THOUGHTS, RIGHT WORDS, RIGHT ACTION - 6.5/10*
28. ORIANTHI - HEAVEN IN THIS HELL - 6.5/10*
29. AVENGED SEVENFOLD - HAIL TO THE KING - 6.5/10*
30. CHEMIA - THE ONE INSIDE - 6.5/10*
31. LADY GAGA - ARTPOP - 6.5/10*
32. BLACK SABBATH - 13 - 6/10*
33. PARAMORE– PARAMORE - 6/10*
34. MAREK JACKOWSKI - MAREK JACKOWSKI <2013> - 6/10*
35. JESSIE J – ALIVE <2013> - 5,5/10*
36. BRACIA FIGO FAGOT - NA BOGATOŚCI - 5.5/10 *
37. MANIC STREET PREACHERS – REWIND THE FILM - 5,5/10*
38. BABYSHAMBLES - SEQUEL TO THE PREQUEL - 5,5/10 *
39. ALICE IN CHAINS - THE DEVIL PUT DINOSAURS HERE - 5/10*
40. AVRIL LAVIGNE - AVRIL LAVIGNE - 5/10*
41. ONE REPUBLIC – NATIVE - 5/10*
42. JIMMY EAT WORLD – DAMAGE - 5/10*
43. YEAH YEAH YEAHS - MOSQUITO 5/10
44. HURTS – EXILE <2013> - 4,5/10*
45. BRACIA - ZMIENID ŻDARZEO BIEG - 4.5/10*
46. DIDO - GIRL WHO GOT AWAY <2013>- 4.5/10*
47. PAUL MCCARTNEY - NEW <2013> - 4.5/10*
48. DAWID BOWIE – THE NEXT DAY <2013> - 4,5/10*
49. HIM – TEARS ON TAPE <2013> - 4/10*
50. BULLET FOR MY VALENTINE – CONVENTIONAL WEAPONS - 4/10*
51. ROBBIE WILLIAMS - SWINGS BOTH WAYS - 4/10*
52. MYSLOVITZ – 1.577 <2013> - 3.5/10*
53. DEPECHE MODE - DELTA MACHINE - 3/10*
54. HURT – HURT <2013> - 3/10*
55. EMINEM - MARSCHALL MATHERS LP2 <2013> - 2.5/10*
56. EWA FARNA - RUTYNA <2013> - 1.5/10 *
57. 30 SECONDS TO MARS – LOVE LUST FAITH + DREAMS - 1,5/10*

Poniżej kilka kategorii i zestawień w których zwycięzcą jest artysta podkreślony.

NAJWARTOŚCIOWSZY ALBUM ROKU:
Najbardziej wartościowy album pokazujący ciekawe/ambitne rozwiązania (w swoim gatunku), a zarazem będący albumem komercyjnym.
1. PLACEBO – LOUD LIKE LOVE
2. DAWID PODSIADŁO - COMFORT AND HAPPINESS
3. ARCTIC MONKEYS – AM

NAJLEPSZY/ULUBIONY SINGIEL ROKU:
Wyboru dokonuje na bazie mojej ilości odsłuchań danego utworu w 2013 roku, mojego uwielbienia do kompozycji czy jej wartości artystycznej.
1. TOO MANY FRIENDS - PLACEBO
2. SUPERSOAKER – KINGS OF LEON
3. GRAFFITI ON THE TRAIN – STEREOPHONICS
4. DO I WANNA KNOW? – ARCTIC MONKEYS
5. BECAUSE WE CAN – BON JOVI
6. WAITING ALL NIGHT – RUDIMENTAL
7. PROSTO – KULT
8. LILI – ENEJ
9. THE PERFECT LIFE – MOBY
10. MINULOST – JAROMIR NOHAVICA

NAJLEPSZY/ULUBIONY NIE-SINGIEL ROKU:
Wyboru dokonuje na bazie mojej ilości odsłuchań danego utworu w 2013 roku, mojego uwielbienia do kompozycji czy jej wartości artystycznej.
1. BEAUTIFUL WORLD - BON JOVI
2. SERCE Z OŁOWIU – KREUZBERG
3. SNOWBLIND – SUEDE
4. THICK AS THIEVES – BON JOVI
5. ŻOŁNIERZYK – EDYTA BARTOSIEWICZ
6. SCENE OF THE CRIME – PLACEBO
7. PURIFY - PLACEBO
8. DOUBLE RAINBOW – KATY PERRY
9. ALMOST HOME - MOBY
10. 4 LONELY ROADS – MANIC STREET PREACHERS

NAJLEPSZY Z NAJWIĘKSZYCH KOMERCYJNYCH HITÓW ROKU:
5 największych tegorocznych hitów i wybieram z nich najlepszy.
BASTILLE – POMPEII
IMAGINE DRAGONS – RADIOACTIVE
LORDE – ROYALS
MACKEMORE & RYAN LEWIS - THRIFT SHOP
ROBIN THICKE – BLURRED LINES

NAJLEPSZY DEBIUT:
DAWID PODSIADŁO
EWELINA LISOWSKA
FUZZ
KREUZBERG
JAMES ARTHUR
LEMON

NAJLEPSZY POWRÓT:
BLACK SABBATH
EDYTA BARTOSIEWICZ
TRAVIS
SUEDE

NAJLEPSZY TELEDYSK:
NIEZNAJOMY – DAWID PODSIADŁO
THRIFT SHOP – MACKEMORE & RYAN LEWIS
WAITING ALL NIGHT - RUDIMENTAL

WYRÓZNIENIE ZA TWÓRCZOŚć:

Do wyboru posłuzyli artyści wydający okolicznościowe albumy z okazji x-lecia swojego istnienia.
JAROMIR NOHAVICA
KEANE
THE KILLERS

NAJLEPSZY ARTYSTA ROKU:
1. BON JOVI – KONCERT, ALBUM, TRASA
2. DAWID PODSIADŁO – ALBUM, SINGLE
3. PLACEBO – ALBUM, SINGIEL

NAJGORSZY PIERWSZY SINGIEL:
KRYZYSOWY - VIDEO
SHOW ME THE WONDER - MANIC STREET PREACHERS
ROAR - KATY PERRY

NAJBARDZIEJ IRYTUJĄCY PRZEBÓJ:
BLURRED LINES - ROBIN THICKIE
ROYALS – LORDE
WRECKIN BALL - MILEY CYRUS

NAJBARDZIEJ IRYTUJĄCY NIE-SINGIEL:
DŻOKEJ KOWBÓJ – HURT
HELLO KITTY – AVRIL LAVIGNE
KONIEC LATA - MYSLOVITZ

NAJGORSZY ALBUM:
Tutaj chodzi mi o największy zawód co do artysty. To że Farna wyda słaby album to mnie nie dziwi, ale poniżsi artyści już tak.
30 SECONDS TO MARS – LOVE LUST FAITH + DREAMS
DEPECHE MODE - DELTA MACHINE
EMINEM - MARSCHALL MATHERS LP2
HURT – HURT
MYSLOVITZ – 1.577

ŻENADA ROKU:
DONATAN I JEGO DZIEŁA
PATTY I JEJ WYSTĘP W TVN
MILEY CYRUS I JEJ ŻENUJĄCE WYBRYKI

NAJGORSZE WYDARZENIE ROKU:

NIEWYDANIE ZAPOWIADANYCH PREMIER PŁYTOWYCH
RICHIEGO PERSONAL ISSUES
ROZPAD MY CHEMICAL ROMANCE

WYDARZENIE ROKU:
HISTORYCZNY KONCERT BON JOVI W GDAŃSKU 19.06.2013

PODSUMOWUJĄC:
Ten rok zaliczam na jak największy muzyczny plus. Stara gwardia mnie zazwyczaj nie zawiodła (Bon Jovi, AMonkeys, KOLeon, Kult), poznałem dużo wartościowych nowości (Podsiadło, Suede czy Chemia).
W stosunku do poprzedniego roku na pewno w tym były lepsze albumy, ale single lepsze były w tamtym roku. Podsumowując muszę powiedzieć, że muzyka trzyma się bardzo dobrze i mam nadzieje, że to samo powtórzę w zestawieniu po 2014 roku.

Generalnie ten rok należał oczywiście do Bon Jovi. Dobry album, dużo się w zespole działo co przykuwało moją uwagę (niestety nie wszystko pozytywne), a na koniec spełnienie marzenia czyli genialny koncert zagrany w naszym kraju.
Dolkin

Post autor: Dolkin »

Bez dwóch zdań w zeszłym roku było sporo fajnego słuchania. Moich 10 faworytów.

1. ALICE IN CHAINS – THE DEVIL PUT DINOSAURS HERE

Nie jest to płyta wybitna. Jest to jednak płyta wielka. Poprzedni album “Black Gives Way To Blue” z 2009 był wspaniałym manifestem świetnej formy. Jak zawsze w przypadku Cantrella – wyraziście, gęsto, lirycznie. „Dinozaury” dowodzą, że nieważna jest metryka i sztywne ramy muzyczne (tutaj jest zarówno melodyjny rock, country, klasyczny hard rock i heavy metal). Liczy się muzyka. Tutaj jej nie zabrakło.

2. BLACK SABBATH – 13
Bez dwóch zdań wielki to album. Świetne brzmienie, ciężkie bębny i masywne zagrywki Iommiego. Leniwe pochody, kapitalne zawieszenia tempa plus jedyny w swoim rodzaju Ozzy…

3. AVENGED SEVENFOLD – HAIL TO THE KING
Cóż, odkrycie roku. Gdyby dzisiaj tak grała Metallica to powiedziałbym, że jest naprawdę dobrze. Czego tutaj nie ma? Jest nutka Guns N’Roses, odrobina Iron Maiden, szczypta Queen, nieco Megadeth i wspomnianej już Metalliki… A zarazem cały czas jest to Avenged Sevenfold. Może być zaraźliwe bo naprawdę kopie…

4. NEWSTED – HEAVY METAL MUSIC
Totalne uderzenie! Nie pamiętam już dawno tak dobrego i odjazdowego openera jak “Heroic Dose”. Mięsiście i z pomysłem. Świetna rzecz

5. ANDI DERIS - MILLION-DOLLAR HAIRCUTS ON TEN-CENT HEADS
Ech, za Helloween nie przepadam. Solowa płyta frontmana niemieckich powermetalowców to jednak zupełnie inna bajka. Uczciwa, solidna robota. Album kipi od pomysłów, a dobrych momentów jest … naprawdę sporo

6. QUEENS OF THE STONE AGE – ...LIKE CLOCKWORK
Queens Of The Stone Age to zespół nietuzinkowy, niepodrabialny. Twórczością Josha Homme i kolegów zaraziłem się za sprawą genialnego “Lullabies To Paralyze”. Bardzo lubię również „Rated R” i „Song For The Deaf”…
„…Like Clockwork” urzekł mnie od pierwszego przesłuchania. Nie jest to może płyta odkrywcza, podobnie jak zawarte na niej kompozycje. Jest jednak niemal namacalna. Często nawet kojąca ale co najważniejsze nie nużąca.

7. PEARL JAM – LIGHTNING BOLT
Spodziewałem się czegoś więcej… Może za wiele oczekiwałem. Po świetnym, szybkim „Backspecerze” panowie wrócili do normy. „Lightning Bolt” bez wątpienia ma w sobie więcej klasycznego Pearl Jam niż jego poprzednik. Niema jednak tej wyjatkowej dla tego bandu dzikości, niesforności i charyzmy. Do doskonałości nieco zabrakło…

8. SKID ROW – UNITED WORLD REBELLION
Absolutna rewelacja i wielki niedosyt. Ileż to razy w minionym roku katowałem „King Of Demolition”? Nie pamiętam. Myślę, że w „Starciu Królów” („Hail To The King”) remis bądź blisko remisu. Pomyśleć, że „Get Up” i „Let’s Go” również kopia aż miło!

9. MEGADETH – SUPER COLIDER
Trudny to album. Słodko-gorzki. Najgorsze jest jednak pytanie czy to wszystko na co w chwili obecnej ten zespół stać?

10. PHILLIP H. ANSELMO and THE ILLEGALLS – WALK THROUGH EXITS ONLY
Masakra... Płyta potrzebuje czasu. Agresja uderza na kilometr. Brak tutaj choćby szczątkowych melodii. Jest chaos, ciężar, walcowatość i wszystko oprócz… właśnie, czego? Muzyki. A była to najbardziej przeze mnie oczekiwana płyta roku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka”