Jak wiadomo utwór "Nothing", nagrany podczas sesji do albumu "Have a Nice Day", oddano w roku 2005 zaprzyjaźnionemu wokaliście, Bo Bice'owi.
Bon Jovi - Nothing
Bo Bice - Nothing without You
Ostatnio wpadłem na intrygujący trop. Porównałem dokładnie obydwie wersje, by stwierdzić bez wahania, że są one nagrane przez tych samych muzyków. Postanowiłem więc zajrzeć do książeczki płyty Bo Bice'a, by przekonać się czy nasz zespół udzielał się instrumentalnie tylko w tym jednym kawałku. Okazało się, że pod utworem widnieją nazwiska: Jona jako kompozytora; oraz Richiego jako kompozytora i autora - co ciekawe - (zaledwie) gitarowej solówki. Ani śladu Tico, Davida i Hugh. Jest natomiast John Shanks, a jego wkład opisany jako: gitara, bass, klawisze oraz produkcja. Oprócz Shanksa na liście widnieje jeszcze jedna osoba związana oficjalnie z tworzeniem albumu "Have a Nice Day" - inżynier dźwięku Jeff Rothschild. Tutaj odpowiedzialny za... uwaga.. perkusję. Skład dopełnia Jamie Muhoberac, znany m.in. z nagrań na solowe albumy Jona i Richiego.
Wniosek z tego jest krótki:
Demo "Nothing", które uznawane jest powszechnie od lat za kawałek Bon Jovi nagrywał zespół w składzie:
Jon Bon Jovi (wokal)
Richie Sambora (solo)
John Shanks (gitara, klawisze, bass)
Jeff Rothschild (perkusja)
Jamie Muhoberac (klawisze)

John Shanks

Jeff Rothschild

Jamie Muhoberac
W związku z tym nasuwa się kilka pytań...
Po pierwsze - czy owy skład nagrał razem więcej utworów?
A idąc dalej - czy David, Tico i Hugh brali w ogóle udział w nagrywaniu krążka "Have a Nice Day"?
Trzeba pamiętać że John Shanks i Jeff Rothschild są oficjalnie zamieszani w "produkcję" i "mix" wszystkich albumów Bon Jovi wydanych po 2004 roku.
Chciałbym bardzo zobaczyć wspólne zdjęcia Jona, Richiego, Davida, Tico i Hugh ze studia, zrobione w ciągu ostatnich 10-ciu lat. Ale nie takie pochodzące z sesji zdjęciowej, tylko nagraniowej. Niestety ostatnie takie fotki jakie znam, pochodzą z roku... 2003:

W związku z powyższym, czy istnieje prawdopodobieństwo, że w nagrywaniu ostatnich kilku płyt Bon Jovi nie brali czynnie udziału muzycy, których oglądamy w teledyskach oraz podczas tras koncertowych; lub też ich udział był mocno ograniczony?
A może po prostu mamy do czynienia z jednorazowym wypadkiem?
Co o tym myślicie?