Nowy album Bon Jovi - "This House Is Not for Sale" 2016

Dyskusje na temat albumów, ich oceny, opinie.

Moderator: Mod's Team

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sobol_77
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: New Jersey +TD +SWW

Re: Nowy album Bon Jovi (2016)

Post autor: sobol_77 »

Póki co może jeszcze I'm Your Man - ogólnie słabiutko, cieniutko i bez żadnej mocy. Chyba, że jakimś cudem całe utwory okażą się zdecydowanie lepsze, niże te krótkie próbki...
It's a bitch, but life's a roller coaster ride,
The ups and downs will make you scream sometimes...
Awatar użytkownika
Bon Jovi
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: Cała twórczość

Post autor: Bon Jovi »

Od dziś w Antyradio na liście Turbo TOP na 16 miejscu zadebiutował utwór naszego zespołu SNGMSM. Zachęcam do głosowania i aby promocja naszego zespołu BON JOVI była jak najgłośniejsza.
"Livin' On A Prayer"
-----------
Aby się dowiedzieć kim jestem, trzeba mnie najpierw poznać.
Awatar użytkownika
monjovi
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: New Jersey
Kontakt:

Post autor: monjovi »

Wygląda na to, że szczęśliwcy będą mogli odsłuchać Burning Bridges już w piątek:

Island Records ‏@IslandRecords 47 min.
Want to attend a Bon Jovi album listening event in NYC this Friday? Tweet at us for info!

‏@IslandRecords
#NYC @BonJovi fans! Reply with your favorite Bon Jovi album for a chance to attend a "Burning Bridges" fan album listening event on Friday.
[align=center]http://www.lastfm.pl/user/monjovi[/align]
Awatar użytkownika
monjovi
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Mamy wszystkie 1,5 min. ''preview'' w iTunes store ;)

Okej, po odsłuchu zawiele sie nie zmieniło, moze tylko tyle, ze czekam jeszcze bardziej na Fingerprint i Who Would You Die For !!

No i Burning Bridges... :O To nieco prześmiewczo-sarkastyczna piosenka/wiadomość do i o Panu Ryszardzie... I też umieram z ciekawości aby usłyszeć cały tekst: "(...)I 've Seen million faces(...)'' (...)30 years of loyality they let you dig the GRAVE, Now maybe you could LEARN TO SING" :lol: , ''Adios(...) ...It's last song you can SELL?'' (ok nie jestem zbyt mocna z angielskiego :D) ALE... nie spodziewałam się, że Jon zrobi coś takiego :D)!

Jak to było? ''No bad blood, we love Richie'' hehe.
usunięty użytkownik 4858

Post autor: usunięty użytkownik 4858 »

Przynajmniej wiele się wyjaśniło.
Jedna i druga strona grały na zwłokę... Rozstanie w kiepskim stylu

"We All Fall" podoba mi się dużo mniej niż po przesłuchaniu poprzedniego, krótszego fragmentu:(
"Who Would You Die" i "Fingerprints" podobnie.
I'm Your Man też bez rewelacji... Jednak zdecydowanie najciekawsze utwory z tej płyty to Don'tRun, Teardrop i ... tytułowy.

Czekam jeszcze na japoński bonus... Ale pewnie niewiele zmieni w ocenie całości
Kuba80BJ
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: Kuba80BJ »

Po przesłychaniu dłuższego fragmentu piosenki "Burning Bridges" jestem więcej niż pewny, że cała sprawa i album dotyczy wytwórni płytowej. Dziwię się, że ktoś z Was widzi w niej przytyk do Richiego. Tam każdy wers a szczególnie druga zwrotka jest ewidentnym przytykiem do wytwórni i pokazaniem im środkowego palca. Co potwierdza też forma muzyczna piosenki. Cały album jest na tzw. "odwal się" wg mnie a ostatnia piosenka wybitnie.
usunięty użytkownik 4858

ciekawe spostrzeżenie z tą 2-gą zwrotką!
Przydałoby się jakieś lepsze tłumaczenie niż zdania wyrwane z kontekstu...

Wrzucam tekst opracowany przez Savvi na JT:

Someone shut the lights off, turn the page, the stories I could write
I've seen a million faces and I've lived a couple of lies,
Here's our history for all to see, the smiles and all the scars,
First the rising, then the falling, call this chapter shooting stars
Must sound good, from where you are,

Chorus
Sayonara, adios,
Auf wiedersehen, farewell
Adieu, goodnight, guten abend
Here's one last song you can sell,
Let's call it Burning Bridges,
It's a singalong as well,
Ciao, adieu, goodnight, guten abend,
Play it for your friends in hell,

Ah check the box, yeah mark this day, there's nothing more to say,
After the 30 years of loyalty, they let you dig the grave,
Now maybe you could learn to sing or even strum along,
Well I'll give you half the publishing, you're why I wrote this song,
Everybody, sing along,

Chorus
Sayonara, adios,
Here's one last song you can sell,
Hope my money and my...
Awatar użytkownika
monjovi
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

To spostrzeżenia z jovitalka, ile ludzi tyle interpretacji, jak dla mnie fragment z Wanted czy wspomniane Shooting Star odnosi się do drugiego cowboya. Z resztą to taki zbyt dziwny zbieg okoliczności, że akurat teraz gdy wychodzi pierwsza płyta bez RS, Jon pisze piosenkę o wytwórni płytowej, łudząco przypominającą o sytuacji z byłym gitarzystą, który po 30 latach zdezerterował. Pewnie i tak prawdy się nie dowiemy ;). Chyba że RS odbije piłeczkę.
Kuba80BJ
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: Kuba80BJ »

To żeby sprecyzować czemu wg mnie to jest o wytwórni o nie o Richiem podkreśliłem fragmenty które wg mnie temu dowodzą. To może być oczywiście tylko moje zdanie ale wg mnie to kompletnie z kontekstu nie pasuje do Richiego za to idealnie do wytwórni...

Someone shut the lights off, turn the page, the stories I could write
I've seen a million faces and I've lived a couple of lies,
Here's our history for all to see, the smiles and all the scars,
First the rising, then the falling, call this chapter "Shooting Stars
Must sound good, from where you are

Chorus
Sayonara, adios,

Here's one last song you can sell, [highlight=#ffffbf]Kto sprzedaje piosenki? Kto na nich zarabia? Na wydanych płytach? Richie? Nie wydaje mi się :)[/highlight]
Ciao, adieu, goodnight, guten abend,
Play it for your friends in hell,

Ah check the box, yeah mark this day, there's nothing more to say,

After 30 years of loyalty, they let you dig the grave, [highlight=#ffffbf]z naciskiem na THEY, czyli oni, wytwórnia płytowa, nie Richie[/highlight]
Now maybe you could learn to sing or even strum along, [highlight=#ffffbf]Jon byłby skrajnym debilem jakby chciał wytknąć Richiemu brak talentu muzycznego. Za to ziomki z wytwórni siedzą sobie wygodnie w biurach, nie mają pojęcia o pisaniu piosenek o kasę ściagają....[/highlight]
Well I'll give you half the publishing, you're why I wrote this song, [highlight=#ffffbf]... do czego zmierza następna linijka "Oddam Wam połowę kasy z wydanej płyty (może to wyolbrzymienie ze strony Jona ale może faktycznie wytwórnia sobie tyle zażyczyła) mimo tego że ja napisałem piosenkę" (ja tam słyszę : "...while I wrote the song"")[/highlight]
Everybody, sing along....

Tyle ode mnie :)
usunięty użytkownik 4858

pełna zgoda. Całość tekstu ewidentnie nie wskazuje na Ryśka :)

P.S. Teraz tylko pytanie - mamy zrobić na złość wytwórni i nie kupić płyty, czy dać Jonowi zarobić połowę stawki? ;D
Awatar użytkownika
monjovi
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

E tam, a robiło się tak zabawnie ;) Jednak ciągle mam wrażenie, że dotyka to też RS.

O świetnie, idealny pretekst, żeby nie wydawać pieniędzy - nie kupie płyty bo CEO nie każe :D

Fingerprint przypomina mi Born To Touch Your Feelings Scorpionsów, chyba dlatego tak mi przypadło do gustu. :) Swoja droga ciekawie słyszeć Davida jako drugi głos, a w BB to chyba nawet Tico ;)
Awatar użytkownika
Smolek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Smolek »

Z tych sześciu nowych piosenek podoba mi tylko "Fingerprints" i "Burning Bridges". Dwie takie dziwne piosenki, że głowa mała. Pierwsza w klimatach hiszpańskich. Druga taka bekowa. :D W tej piosence po prostu nie mogę się powstrzmać od śmiechu, wszystko przez ten bekowy refren (sayonara, adios, Auf wiedersehen, itp.) i dziwny śpiew Jona, itd. Niestety pozostałe cztery songi do odsłuchania i zapomnienia.. Sea i We Don't Run świetne. Blind Love dobre. Fingerprints i BB, Saturday ok. Dwa razy bardzo zaskoczyli świetnymi piosenkami, Sea i We Don't Run. Jest już lepiej niż na WAN, bo tam była tylko dla mnie jedna świetna piosenka - Thick as Thieves. Tak naprawdę nowe BJ będzie można ocenić po nowej płycie z 2016 roku. Oby były takie dobre jak Sea czy We Don't Run..
M

Post autor: M »

Cóz, pozostaje jeszcze... 1-sza zwrotka ;) gdzie można przecież dopatrywać się "historii zespołu". Jednakże... traktuję ten kawałek jako swoisty "wygłup" (zapychacz) niż "rozliczanie przeszłości".

Kuba, tekst w gruncie rzeczy NIE jest jednoznaczny, a owe "They" może być również formą kamuflażu choć... to już byłoby szukanie dziury w całym. Z pewnością cała sytuacja z Samborą jak i zobowiązania kontraktowe o których miał ponoć wspominać JBJ mogły być inspiracją do stworzenia tego kawałka. "Burning Bridges"... Tekst niby do wytwórni ale czy zespół zmienia wytwórnię? Dlaczego akurat "Burning Bridges" i co w gruncie rzeczy siedzi w głowie lidera? Możemy tak w nieskończoność. Zależy KTO co CHCE WIDZIEĆ.

Może to jedynie (i kto wie czy nie najprawdopodobniej) podśpiewajka o przemyśle muzycznym na przykładzie pewnego zespołu z 30-letnim stażem muzycznym. ;)
Awatar użytkownika
Dand
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Dand »

Wg. mnie Burning Bridges jest zdecydowanie o wytwórni. Pstryczek na pożegnanie.
Najciekawsze z tej piosenki jest to,że ( o ile mnie słuch nie myli albo nie dali kogoś podobnego ) w chórkach słychać Tico :)
Obrazek
adam2311
It's My Life
It's My Life

Post autor: adam2311 »

bardzo proszę o jakiegoś linka z tymi dluzszymi fragmentami bo nie umiemsobie tego znaleźć. z góry dziekuje
kowal
ODPOWIEDZ

Wróć do „Albumy i Wydawnictwa”