TOP ONE

Wszystko co dotyczy szeroko pojętego działu muzyki, innych zespołów itp.

Moderator: Mod's Team

ODPOWIEDZ
Lodynapatyku

TOP ONE

Post autor: Lodynapatyku »

OK... Tak sobie czytam psychofana Leppsów - michaela... Pomyślałem więc by założyć wątek (Adrian też swoje 2gr dołożył ;) ) TOP, TOP, TOP itd.
Z racji tego, że forum zrzesza fanów rocka (plus komercyjnego "metalu") różnej maści - zapraszam do zabawy w podanie swojej listy TOP 10 albumów 80's, 90's, 00-10's i czasów obecnych czyli od 2011-16...

Chętnych zapraszam do udziału ;) Przyznam szczerze, że cholernie jestem ciekaw Waszych typów.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Badmotorfinger
It's My Life
It's My Life

Re: TOP ONE

Post autor: Badmotorfinger »

Cóz, ciężka sprawa ograniczyć się do "10", ale, że lubię tego typu zabawy, to chętnie spróbuję :) i postaram się, aby podać tylko jeden album danego artysty w danym top 10.
Top 10 - 80's :
10. Aerosmith - Pump (1989)
9. AC/DC - Back in Black (1980)
8. INXS - Kick (1987)
7. Def Leppard - Hysteria (1987)
6. Whitesnake - Slip of the Tongue (1989)
5. Metallica - Ride The Lightning (1984)
4. Bon Jovi - New Jersey (1988)
3. The Cult - Sonic Temple (1989)
2. Iron Maiden - Seventh Son of a Seventh Son (1988)
1. Guns N' Roses - Appetite For Destruction (1987)
Blisko listy (kolejność dowolna) : Slayer - Reign In Blood, Judas Priest - Screamin' For Vengeance, dowolny inny album Iron Maiden oprócz dwóch pierwszych, Pink Floyd - Momentary Lapse of Reason, Whitesnake, Motley Crue - Dr Feelgood, Bon Jovi - Slippery When Wet, Def Leppard - Pyromania, Bryan Adams - Reckless, The Cult - Love, Metallica - Master of Pupets, Queensrÿche — Operation: Mindcrime, Cinderella - Long Cold Winter, Marillion - Misplaced Childhood czy Black Sabbath - Heaven and Hell, Helloween - Keeper of the Seven Keys I i II.

Top 10 - 90's
10.Alice In Chains - Dirt (1992)
9. Dream Theater - Images and Words (1992)
8. Pantera - Cowboys From Hell (1990)
7. Soundgarden - Badmotorfinger ( a jakże!) (1991)
6. Pearl Jam - Ten (1991)
5. Bon Jovi - Keep The Faith (1992)
4. Skid Row - Slave to the Grind (1991)
3. Jeff Buckley - Grace (1994)
2. Temple of the Dog (1991)
1. Mother Love Bone - Apple (1990)
Honorable mentions : Guns N' Roses - Use Your Illusion I, II, Nirvana - Nevermind, Bon Jovi - These Days, Soundgarden - Superunknown i Down on The Upside, Alice In Chains - Jar of Flies i Facelift, Pantera - Vulgar Display of Power, Pink Floyd - Division Bell, Richie Sambora - Stranger In This Town, Aerosmith - Get a Grip, Kingston Wall - I,II i III, Dream Theater - Scenes From a Memory, Megadeth - Rust in Peace, The Cult - Ceremony, Metallica, Judas Priest - Painkiller, Nick Cave & the Bad Seeds - Let Love In, Murder Ballads, Massive Attack - Blue Lines i Mezzanine, Tool - Aenima.

Następna część jutro, bo to wymaga skupienia :)

Top 10 - 00-10's :
10. Europe - Last Look at Eden (2009)
9. Bon Jovi - Crush (2000)
8. Opeth - Damnation (2003)
7. Audioslave (2002)
6. Dream Theater - Train of Thought (2003)
5. David Gilmour - On an Island (2006)
4. Orphaned Land - Mabool - The Story of the Three Sons of Seven (2004)
3. Nick Cave & the Bad Seeds - Abbatoir Blues/The Lyre of Orpheus (2004)
2. Porcupine Tree - In Absentia (2002)
1. Iron Maiden - Brave New World (2000)
Blisko były : System of a Down- Toxicity, Opeth - Blackwater Park, Dream Theater - Octavarium, Bruce Dickinson - Tyranny of Souls, AC/DC - Black Ice, Whtiesnake - Good to be Bad

Top 10-16' :
10. Europe - War of Kings(2015)
9. Enforcer - Diamonds (2010)
8. Megadeth - Dystopia (2016)
7. David Bowie - Blackstar (2016)
6. Foo Fighters - Sonic Highways (2014)
5. Metallica - Hardwired...To Self-Destruct (2016)
4. Metal Allegiance (2015)
3. Slash (2010)
2. Nick Cave & the Bad Seeds - Push the Sky Away (2013)
1. Iron Maiden - The Book of Souls (2015)
Blisko : Scorpions - Return to Forever, Anthrax - For All Kings, Richie Sambora - Aftermath of the Lowdown, Slash - Apocalyptic Love, World on Fire, Aerosmith - Music From Another Dimension, Def Leppard, Avatarium - Girl with the Raven Mask, Billy Idol - Kings & Queens of The Underground, Avenged Sevenfold - The Stage, David Gilmour - Rattle That Lock
Ostatnio zmieniony 24 listopada 2016, o 19:50 przez Badmotorfinger, łącznie zmieniany 4 razy.
"It's a bitch, but life's a roller coaster ride
The ups and downs will make you scream sometimes"
Awatar użytkownika
EVENo
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: New Jersey
Kontakt:

Post autor: EVENo »

Nie omijałbym lat 70., wszak wtedy powstała najlepsza płyta wszech czasów.

1. THE WALL, Pink Floyd (1979)
2. LED ZEPPELIN IV, Led Zeppelin (1971)
3. HIGHWAY TO HELL, AC/DC (1979)

4. DIRE STRAITS - Dire Straits (1978)
5. EQUINOXE, Jean Michel Jarre (1978)
6. TOYS IN THE ATTIC, Aerosmith (1975)
7. WISH YOU WERE HERE, Pink Floyd (1975)
8. MACHINE HEAD, Deep Purple (1972)
9. EXODUS, Bob Marley & The Wailers (1977)
10. PARANOID, Black Sabbath (1970)
Telewizja kłamie, a Radio Epsilon
Awatar użytkownika
EVENo
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Lata 80.

1. PUMP, Aerosmith (1989)
2. NEW JERSEY, Bon Jovi (1988)
3. BROTHERS IN ARMS, Dire Straits (1985)

4. APPETITE FOR DESTRUCTION, Guns N' Roses (1987)
5. FLICK OF THE SWITCH, AC/DC (1983)
6. MASTER OF PUPPETS, Metallica (1986)
7. THE JOSHUA TREE, U2 (1987)
8. SKID ROW, Skid Row (1989)
9. WYCHOWANIE, T.Love (1989)
10. PYROMANIA, Def Leppard (1983)

Honorable mentions:
PERMANENT VACATION, Aerosmith (1987)
SLIPPERY WHEN WET, Bon Jovi (1986)
HYSTERIA, Def Leppard (1987)
CEGŁA, Dżem (1985)
ZOOLOOK, Jean Michel Jarre (1984)
CODA, Led Zeppelin (1982)
PERFECT, Perfect (1981)

[hr]
Lata 90.

1. VS., Pearl Jam (1993)
2. BE HERE NOW, Oasis (1997)
3. PRYMITYW, T.Love (1994)

4. AMERICANA, The Offspring (1998)
5. SUPERUNKNOWN, Soundgarden (1994)
6. 1993' ROK, IRA (1993)
7. LOAD, Metallica (1996)
8. OSTATECZNY KRACH SYSTEMU KORPORACJI, Kult (1998)
9. TEN, Pearl Jam (1991)
10. BLOOD SUGAR SEX MAGIK, Red Hot Chili Peppers (1991)

11. DEFINITELY MAYBE, Oasis (1994)
12. ANTYIDOL, T.Love (1999)
13. HAGNESTA HILL, Kent (1999)
14. GENY, Perfect (1997)
15. KEEP THE FAITH, Bon Jovi (1992)
16. MÓJ DOM, IRA (1991)
17. PROLETARYAT II, Proletaryat (1991)
18. BLAZE OF GLORY, Jon Bon Jovi (1990)
19. THE DIVISION BELL, Pink Floyd (1994)
20. HO!, Hey (1994)

Honorable mentions:
GET A GRIP, Aerosmith (1993)
DIRT, Alice In Chains (1992)
THESE DAYS, Bon Jovi (1995)
ADRENALIZE, Def Leppard (1992)
IMAGES AND WORDS, Dream Theater (1992)
THE COLOUR AND THE SHAPE, Foo Fighters (1997)
USE YOUR ILLUSION I, Guns N' Roses (1991)
USE YOUR ILLUSION II, Guns N' Roses (1991)
BIG BANG THEORY, Harem Scarem (1998)
OGRODY, IRA (1995)
OXYGENE 7-13, Jean Michel Jarre (1997)
DESTINATION ANYWHERE, Jon Bon Jovi (1997)
12 GROSZY, Kazik (1997)
METALLICA, Metallica (1991)
MIŁOŚĆ W CZASACH POPKULTURY, Myslovitz (1999)
NEVERMIND, Nirvana (1991)
YIELD, Pearl Jam (1998)
CALIFORNICATION, Red Hot Chili Peppers (1999)
STRANGER IN THIS TOWN, Richie Sambora (1991)
UNDISCOVERED SOUL, Richie Sambora (1998)
PURPLE, Stone Temple Pilots (1994)
KING, T.Love (1992)

[hr]
Lata 00.

1. AMERICAN IDIOT, Green Day (2004)
2. STADIUM ARCADIUM, Red Hot Chili Peppers (2006)
3. BLACK CLOUDS AND SILVER LININGS, Dream Theater (2009)

4. PIŁA TANGO, Strachy Na Lachy (2005)
5. GOSPEL, Lao Che (2008)
6. MINUTES TO MIDNIGHT, Linkin Park (2007)
7. RISE AND FALL, RAGE AND GRACE, The Offspring (2008)
8. ONE WAY, Konopians (2006)
9. MODEL 01, T.Love (2001)
10. FLOAT, Flogging Molly (2008)

Honorable mentions:
KUCILAND, Blenders (2001)
HAVE A NICE DAY, Bon Jovi (2005)
THE EMINEM SHOW, Eminem (2002)
FARBENHEIT, Farben Lehre (2005)
WSZYSTKO JEDNO, happysad (2004)
TAKE IT TO THE LIMIT, Hinder (2008)
VAPEN & AMMUNITION, Kent (2002)
METEORA, Linkin Park (2003)
KINGWOOD, Millencolin (2005)
DON'T BELIEVE THE TRUTH, Oasis (2005)
I'M NOT DEAD, Pink (2006)
PERAL JAM, Pearl Jam (2006)
SIREN SONG OF THE COUNTER CULTURE, Rise Against (2004)
BORN IN BABYLON, SOJA (2009)
HYPNOTIZE, System Of A Down (2005)
MEZMERIZE, System Of A Down (2005)
I HATE ROCK'N'ROLL, T.Love (2006)
SALUT, Tabu (2009)

[hr]
Obecna dekada

1. TRUE BREW, Millencolin (2015)
2. ENDORFINA, Tabu (2012)
3. SONIC HIGHWAYS, Foo Fighters (2014)

4. ROBAKI, Luxtorpeda (2012)
5. DZIECIOM, Lao Che (2015)
6. CIEPŁO/ZIMNO, happysad (2012)
7. CHASING YESTERDAY, Noel Gallagher's High Flying Birds (2015)
8. ORIGINS, Eluveitie (2014)
9. RATTLE THAT LOCK, David Gilmour (2015)
10. MUSIC FROM ANOTHER DIMENSION!, Aerosmith (2012)

Honorable mentions:
BAD VIBRATIONS, A Day To Remember (2016)
KINGS & QUEENS OF THE UNDERGROUND, Billy Idol (2014)
LOVELY FEAR, Daniel Bloom (2015)
SOL INVICTUS, Faith No More (2015)
CEREMONIALS, Florence + The Machine (2011)
COŚ WIĘCEJ NIŻ MUZYKA, Grubson (2011)
THIRTEEN, Harem Scarem (2014)
9, IRA (2010)
THE BOOKS OF SOULS, Iron Maiden (2015)
KIEŁBIE WE ŁBIE, Kabanos (2012)
UŁAMEK TARCIA, Kaliber 44 (2016)
ESTIOUPI, Konopians (2011)
MIGRACJE, Mela Koteluk (2014)
HARDWIRED...TO SELF-DESTRUCT, Metallica (2016)
OKO ZA OKO, Proletaryat (2015)
PRAWDA, Proletaryat (2010)
AFTERMATH OF THE LOWDOWN, Richie Sambora (2012)
BRZASK, Skubas (2014)
DODEKAFONIA, Strachy Na Lachy (2010)
Lodynapatyku

Lata 2010-16

1. DEVIL PUT DINOSAURS HERE (Alice in Chains)
2. LAST WORDS. FINAL RECORDINGS (Screaming Trees)
3. ŚWIATŁO I MROK (Wilki)
4. HAIL TO THE KING (Avenged Sevenfold)
5. DYSTOPIA (Megadeth)
6. 13 (Black Sabbath)
7. GETAWAY (Red Hot Chili Peppers)
8. DEF LEPPARD (Def Leppard)
9. REPENTLESS (Slayer)
10. BLOOD FOR BLOOD (Hellyeah)
Lodynapatyku

'00-'10s

1. CRUSH (Bon Jovi)
2. CHRIST ILLUSION (Slayer)
3. BACKSPACER (Pearl Jam)
4. SHANGRI LA DEE DA (Stone Temple Pilots)
5. FEAR OF A BLANK PLANET (Porcupine Tree)
6. BLACK GIVES WAY TO BLUE (Alice in Chains)
7. LULLABIES TO PARALYZE (Queens of the Stone Age)
8. LATERALUS (Tool)
9. 4 (Wilki)
10. MUTTER (Rammstein)
Ostatnio zmieniony 23 listopada 2016, o 14:44 przez Lodynapatyku, łącznie zmieniany 1 raz.
Lodynapatyku

90s

1. DIRT (Alice In Chains)
2. WILKI (Wilki)
3. NEVERMIND (Nirvana)
4. EMPIRE (Queensryche)
5. METALLICA (Metallica)
6. FAR BEYOND DRIVEN ( Pantera)
7. THESE DAYS (Bon Jovi)
8. TEN (Pearl Jam)
9. HEY (Hey)
10. CALIFORNICATION (Red Hot Chili Peppers)
Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Adrian »

Bardzo podoba mi się ten temat. Już kiedyś o czymś takim myślałem, ale jest to temat rzeka w stylu TOP100 utworów BJ. Coś co ciężko zrobić i tak naprawdę za godzinę wprowadziłoby się jakieś zmiany. Ja podejdę do tematu troszeczkę inaczej. Podam 10 albumów które warto znać, które bardzo cenie, ale niekoniecznie to jest to moje właściwe TOP10. Chciałbym zawrzeć tutaj szerokie spektrum muzyczne i albumy które warto znać (każdy artysta max 1 raz). U mnie kolejność jest ALFABETYCZNA:

Lata 2010-2016 TOP10:

BON JOVI - WHAT ABOUT NOW
Ja wiem, że dla wielu podanie tego albumu w Top10 to herezja, tym bardziej, że kosztem świetnego ostatniego albumu zespołu. Ja jednak uważam, że ten album to świetny zbió singli w bardzo szerokim spektrum muzyki Pop-Rockowej. Mamy świeże "Because We Can" w stylu Fun, mamy klasyczne "I'm With You", Coldplayowe "Pictures Of You", Cohenowe "Amen", czy "That's What Water MAde Me" zaczerpnięte od D.Bowiego. Zresztą każda piosenka ma swój własny klimat nawiązujący do różnego rodzaju muzyki. Można usłyszeć m.in naleciałości Florence & Machines, B.Adamsa a wręcz kopie Matchbox 20. Co może razić w tym albumie to jego okropna kompresja i brak spójności. Coś co jest ogromnym plusem "This House.." tutaj dla wielu ludzi zabija wręcz ten album. Idealnie ukazuje jak ważne jest dopieszczenie i dopracowanie materiału. Album jako całość się kupy nie trzyma. Poszczególne piosenki kocham i bardzo lubię tą płytę, ale jednocześnie jestem świadomy jej słabości i rozumiem hejt niektórych osób.

BRING ME THE HORIZON - SEMPITERNAL
Niby Metalcore, niby post-hardcore a mi wiele utworów wchodzi jak typowo popowe radio-friendly kawałki. Tegoroczne odkrycie pokazujące jak wiele jest dobrej muzyki o której nie wiemy, a na którą trafiamy całkiem przypadkiem. Uważam, że często darcie się w utworach nie ma większego uzasadnienia. Tutaj takie uzasadnienie odczuwam w każdym momencie darcia się wokalisty. Tak powinno brzmieć Linkin Park gdyby nie straciło gdzieś po drodze jaj. "Sleepwalking" jak tylko usłyszałem to od razu mnie poraziło swoją energią i mocą. Los tak chciał i na szczęście dane było mi być na koncercie tego zespołu w czasach jego świetności. Myślę, ze będzie to jeden z moich ulubionych zespołów następnych lat.

COMA - CZERWONY
Jeszcze nie tak dawno w opinii wielu fanów była to najsłabsza płyta Comy. Brzmienie złagodzone, teksty jakieś mniej filozoficzne, a muzyka bardziej rockowa niż metalowa. No i "Na Pół" rodem z Blendersów. Nie będęsię rozpisywał. "0RH+", "Los Cebula" i "Jutro" mają dla mnie więcej wartości niż całe dyskografie niektórych artystów. Chyba ostatni tak dobry rockowy album Polskiego zespołu. Potem nie urzekło mnie nic tak bardzo jak ta płyta. "Lecz cóż gdyby nie wiersz mimo jego marnej trwałości... Ile było by mnie? O ile by mniej". Roguc czasami potrafi napisać coś co jest warte przekazywania dalej.

DAWID PODSIADŁO - COMFORT AND HAPPINESS
Śmiało mogę powiedzieć, ze jest to najlepszy debiut ostatnich lat. Cholernie dopracowany album, na świetnym muzycznym poziomie. Pokazuję jak ważny jest talent w przekazywaniu emocji. Niesamowite jest, że debiutant potrafił zrobić album na którym przekaże tyle emocji. Powiem szczerze, że nie wydaje mi się aby Dawid był w stanie kiedykolwiek nagrać jeszcze tak dobry album. Niektórym (jak BJ) nagranie swojego najlepszego albumu zajmuje trochę czasu. Niektórzy robią coś od razu po czym może być tylko gorzej. Już można śmiało powiedzieć, że Podsiadło skończył się na Comfort and Happiness ;) O tym jak

DAVID GUETTA - LISTEN
Chciałem do listy wrzucić przedstawiciela muzyki klubowej, bo taką muzykę tez mi się zdarza czasami słuchać. Może nie jestem wielkim fanem, ale słucham z jednej prostej przyczyny. Jak słyszę takie kawałki to od razu przychodzi mi na myśl czy dany kawałek dobrze brzmiałby na akustyku. Jest wiele takich numerów, topowych DJów które powstały na bazie bardzo dobrego rockowego demo. Gdy weźmiemy taki kawałek później i zagramy na akustyku to piosenka zyskuje nowej jakości. Dlaczego akurat Guetta? Nie da mu się odmówić, że robi kawąłki wyraziste, ale skurczybyk dostaje świetne demówki i korzysta po prostu z kapitalnych numerów. Jako że jest mega popularny ma dostęp do najlepszego materiału robionego przez ghost writerów i może nagrywać z wspaniałymi wokalistami/wokalistkami. Tak też zrobił na tym albumie. Każdy numer mógłby być hitem, bo ma chwytliwą melodie. Każdy ma charakterystyczny wokal (Sia, E.Sande czy J.Legend). NA tej płycie najlepiej wypadają rytmy muzyki R&B i Reggae oraz oczywiście współpraca z SIA.

JESSIE J – WHO YOU ARE
Jessie J tak samo jak Dawid na tym albumie mogła zacząć i zakończyć swoją karierę. Idealny nowoczesny POPOwy album. Wokalistka świeża z orginalnym wokalem i sposobem śpiewania (szkoliła się tam gdzie m.in Adele, Amy cy wokalista The Kooks). Utwory cholernie chwytliwe, szczere, momentami naiwne ale zarazem buntownicze. Szeroki przekrój stylistyki Pop-HHop-R&B sprawia, że nie jest on nudny. 6 singli z tego albumu dotarło do top10 singli w UK. Dla mnie takie "Who You Are" to idealny przykład dobrze nagranego POPowego kawałka.

MANIC STREET PREACHERS - POSTCARDS FROM A YOUNG MAN
MSP to jeden z moich ulubionych albumów ever. I jest to kolejny album ukazujący, że obecne lata nastawione są na komercję. MSP niegdyś surowi, soczyści, agresywni wydają album zwrócony ku radiowemu słuchaczowi. Oczywiście nie można wywodzić się z buntowniczej sceny i wydać typowo radiowy album. Ten krążek pomimo swojej melodyjności, ma soczyste, gitary, mocny wokal i mocne przesłanie. Jest to jeden z tych albumów który dobrze się słucha od początku do końca bez przełączania. "Don't Be Evil" i "Some Kind Of Nothingness" katowałem miesiącami aż do porzygu. Bardzo fajnie, że komercja w przypadku MSP polegała na korzystaniu z elementów muzyki lat 60/70tych (np. Hazelton Avenue) co dało nam bardzo klimatyczne utwory.

PLACEBO - LOUD LIKE LOVE
Można się czepiać, gdzie podziało się to depresyjne, mroczne, ciężkie klimatyczne Placebo. Owszem mamy tutaj zespół zahaczający poważnie o komercję i chwytliwe melodie, ale zdecydowanie nie brakuje tej płycie duszy i wyrazistości. "Begin The End" pomimo przyjemnej muzyki może wprowadzić bardzo szybko w nostalgiczny klimat. Tekst jak i sposób jego przedstawienia chwyta za serce. I takich utworów jest tutaj pełno. Z jednej strony mamy utwory nostalgiczne i depresyjne, a z drugiej chwytliwe, ale charakterystyczne jak singlowe "Too Many Friends". Bardzo dobrze zrównoważona płyta pomiędzy muzyką "undergroundową", a radiową.

SIA - 1000 FORMS OF FEAR
SIA mogę nazwać najlepszą komercyjną kompozytorką ostatnich lat. Najpierw robiła hity dla innych (np Diamonds - Rihanny), potem bez jej zgody Guetta wykorzystał jej wokal do "Titanum", aby na koniec zaczęła nagrywać swój typowo komercyjny materiał. Myślę, że jej sukces polega na tym, że wykształcenie muzyczne ma w klasycznej ambitnej muzyce (zaczynała jako wokalistka Jazzowa), przeżyła wiele poważnych sytuacji życiowych o których szczerze może opowiadać (śmierć partnera, próba samobójcza, nałogi), ale także ma smykałkę do chwytliwych melodii. Jej barwa jest jedną z moich ulubionych, a o jej umiejętnościach wokalnych i skali nie będę się wypowiadał. Wystarczy posłuchać cokolwiek z występów live na YT. Sam album to typowy POP z klimatem. Szczery do bólu opowiadający o największych życiowych problemach wokalistki. Wiele tutaj bólu i szczerości. Singlowy "Chandelier" podany w hitowej formie opowiada o życiu w nałogach narkotykowo-alkoholowych.

VIDEO - NIE OBCHODZI NAS ROCK
Dla mnie Video to połączenie Bon Jovi z Lady Pank okraszonym nutą prostolinijności i infantylności. Panom oczywiście daleko od umiejętności muzyków z BJ i LPank, ale słuchając ich mam cały czas odczucie słuchania dzieciaków którzy jarają się swoimi idolami i nagrywają utwory bazujące na tej energii. Proste granie, oparte na prostych melodiach, oczywistych nawiązaniach do innych zespołów (np Szminki Róż - Van Halen). Wszystko proste, banalne, ale ma coś w sobie. Panowie chcą grać rocka, próbują, może nie do końca im się udaje, ale to staranie słychać. Ja to kupuje.

Jak widać moje Top10 jest zróżnicowane. Od alternatywy (Placebo), poprzez Metalcore, HardRock, Pop na Dicho kończąc. Cieszy fakt, że wychodzi bardzo dużo zróżnicowanej muzyki o dobrej jakości. Dużo z moich ulubionych zespołów nadal nagrywa i wydają bardzo dobre płyty (BJ, Coma, Placebo, MSPreachers). Jest kila nowych twarzy co się dopiero w tym okresie wybiło (Podsiadło, Jessie J) więc jest szansa na ich kolejne dobre wydawnictwa. Muzyka Rockowa ma się dobrze pomimo, że albumy nie królują już na listach tak jak kiedyś. Jest to dla mnie mocne top10 i ciężko było mi wybrać akurat te albumy. Były oczywiście pewniaki, ale jak zadecydować czy postawić na dyskotekowego Guette czy metalowego Mansona. Jakiś wybór trzeba było dokonać. Większość z was pewnie będzie miała typowo rockowe listy więc moja będzie się wyróżniać ;)

Czy warto wspomnieć jakieś inne albumy?
PEARL JAM - LIGHTNING BOLT, BLACK SABBATH - 13, MARYLIN MANSON – BORN VILLIAN, RISE AGAINST - THE BLACK MARKET, TRAVIS – WHERE YOU STAND , AEROSMITH - MUSIC FROM ANOTHER DIMENSION, ARCTIC MONKEYS – AM, PROSTO, ALL OUT BOYS – SAVE ROCK AND ROLL , ,ANBERLIN - LOWBORN U2 - SONGS OF INNOCENCE, LINKIN PARK - THE HAUNTING PARTY, HAPPYSAD - CIEPŁO/ZIMNO, KAISER CHIEFS - EDUCATION, EDUCATION, EDUCATION & WAR, ANDRZEJ CITOWICZ - ACE OF HEARTS, RICHIE SAMBORA - AFTERMATH OF LOWDOWN, CALVIN HARRIS - MOTION, LUXTORPEDA - A MORAŁ TEJ HISTORII.., T.LOVE - OLD IS GOLD , THE KILLERS - BATTLE BORN, PARAMORE– PARAMORE , ATB - CONTACT , WHITE LIONS – BIG TV, THE LAST SHADOW PUPPETS - EVERYTHING YOU'VE COME TO EXPECT, RIHANNA - ANTI, BRANDON FLOWERS - FLAMINGO, WITHIN TEMPTATION - HYDRA, MOBY - INNOCENTS, KREUZBERG – PAPIEROWY KRÓL, STRACHY NA LACHY – !TO!, THE KOOKS - LISTEN, GOSSIP - A JOYFUL NOISE, IMAGINE DRAGONS - NIGHT VISIONS, STEREOPHONICS – GRAFFITI ON A TRAIN, NICK CAVE & THE BAD SEEDS - PUSH THE SKY AWAY, THREE DAYS GRACE - TRANSIT OF VENUS, SUEDE – BLOODSPORTS
Kolejność zupełnie przypadkowa. Jest tego całkiem sporo.

Swoje TOP10 będę podawać turami, bo nie da się tak łatwo tego zrobić ;)
01.Stuttgart 2006
02.Lipsk 2008
03.Drezno 2011
04.GDAŃSK 2013!!
05.WARSZAWA 2019!!

Please Wait.....Loading....
Lodynapatyku

80-te

1. BACK IN BLACK (AC/DC)
2. MASTER OF PUPPETS (Metallica)
3. NEW JERSEY (Bon Jovi)
4. OPERATION MINDCRIME (Queensryche)
5. BLEACH (Nirvana)
6. THE JOSHUA TREE (U2)
7. BLACKOUT (Scorpions)
8. THE NUMBER OF THE BEAST (Iron Maiden)
9. SOUTH OF HEAVEN (Slayer)
10. RECKLESS (Bryan Adams)
Awatar użytkownika
ROCKSTAR
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: NJ KTF TD
Kontakt:

Post autor: ROCKSTAR »

Lata 70'te
1.Boston: Boston
2. Van Halen: Van Halen
3. Led Zeppelin III

4. Deep Purple: Machine Head
5. Pink Floyd: Wish You Were Here
6. Aerosmith: Toys in the Attic
7. Bruce Springsteen: Born To Run
8. Kiss: Destroyer
9. AC/DC: Let There Be Rock
10. The Police: Regatta de Blanc

Lata 80'te
1. Bon Jovi: New Jersey
2. Def Leppard: Hysteria
3. Lady Pank: Tacy Sami

4. Van Halen: 5150
5. Motley Crue: Dr. Feelgood
6. Cinderella- Night Songs
7.Guns N' Roses: Appetite For Destruction
8. Whitesnake: Whitesnake
9. Skid Row: Skid Row
10 The Cult: Sonic Temple

Lata90'te
1. Bon Jovi: Keep The Faith
2. Richie Sambora: Stranger In This Town
2. Def Leppard: Andrenalize

3. Joe Satriani: The Extremist
4. Queensryche: Empire
5. Extreme: Pornograffitti
6. Van Halen: F.U.C.K.
7. Lady Pank: Nana
8. Dream Theater, 'Metropolis Pt. 2: Scenes From a Memory
9. Steve Vai: Passion and Warfare
10. Metallica: Load

Lata '00-10s
1. Sixx: A.M. - The Heroin Diaries Soundtrack
2. W.E.T.- W.E.T.
3. Def Leppard: Songs from the Sparkle Lounge

4. Bon Jovi: Lost Highway
5. Nickelback: Dark Horse
6. Chris Laney: Pure
7. Danger Danger: Revolve
8. Avantasia: The Metal Opera ( Part 1 & 2 )
9. Europe: Start From The Dark
10. Jorn: Dukebox

Lata 2010-2016
1. Richie Sambora: Aftermath Of The Lowdown
2. Avantasia: The Wicked Symphony
3. Treat: Coup De Grace

4. Van Halen: A Different Kind Of Truth
5. Primal Fear: Rulebreaker
6. Eclipse: Bleed and Scream
7. Freak Kitchen: Cooking with Pagans
8. Santa Cruz: Santa Cruz
9. H.E.A.T.: Tearing Down The Walls
10. Jan Bo: Kawa i Dym
Awatar użytkownika
prezes1
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days i NJ

Post autor: prezes1 »

Lata 80 to magiczny czas. Cieszę się że mogłem w tym uczestniczyć...:)
Nie dam rady stworzyć top10 ale podam płyty które mnie ukształtowały, niektórych klasyków nie ma na liście(U2, Def Leppard, Dire Straits) ale tylko dlatego że nie miałem tych płyt, albo ojciec ich nie miał i koledzy też nie mieli... ;)
Więc subiektywnie i osobiście:

Bon Jovi: New Jersey, Slippery, Bon Jovi
Lady Pank: Lady Pank, Ohyda, LP3, Tacy Sami
Aerosmith: Pump, Permanent Vacation, Done with Mirrors
Poison: Open Up and Say...Ahh!, Look What the Cat Dragged In
Oddział Zamknięty: OZ
Bruce Springsteen: Born In the USA
Bryan Adams: Reckless
T.Love - Wychowanie
Whitesnake - 1987
Skid Row - Skid Row
Guns'n'Roses - Appetite for Destruction
Europe - The Final Countdown, Out of This World
Van Halen - 1984
Queen - The Game, The Works, A Kind of Magic, The Miracle
Maanam - Maanam, O!, Nocny Patrol
Budka Suflera - Za Ostatni Grosz, Ratujmy Co Się Da
Perfect - Perfect, UNU
Lombard - Śmierć Dyskotece!
Bajm - Bajm
AC/DC - Back in Black, For Those About to Rock
"Opinions are like assholes...Everybody has one!"
Lodynapatyku

70s

1. WISH YOU WERE HERE (Pink Floyd)
2. IV (Led Zeppelin)
3. HIGHWAY TO HELL (AC/DC)
4. PARANOID (Black Sabbath)
5. ELECTRIC WARRIOR (T.Rex)
6. ROCKS (Aerosmith)
7. HAIR OF THE DOG (Nazareth)
8. HOTEL CALIFORNIA (The Eagles)
9. LA WOMAN (The Doors)
10. MACHINE HEAD (Deep Purple)
Awatar użytkownika
EVENo
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Zmiany w moich zestawieniach. Czy wielkie? Czy znaczące?

W nawiasach różnica w porównaniu do zeszłorocznego rankingu.

Lata 70.

1. THE WALL, Pink Floyd (0)

2. LED ZEPPELIN IV, Led Zeppelin (0)
3. DIRE STRAITS - Dire Straits (+1)

4. HIGHWAY TO HELL, AC/DC (-1)
5. PHYSICAL GRAFFITI, Led Zeppelin (N)
6. TOYS IN THE ATTIC, Aerosmith (0)
7. WISH YOU WERE HERE, Pink Floyd (0)
8. DRAW THE LINE, Aerosmith (N)
9. EQUINOXE, Jean Michel Jarre (-4)
10. MACHINE HEAD, Deep Purple (-2)

[hr]

Lata 80.

1. PUMP, Aerosmith (0)

2. NEW JERSEY, Bon Jovi (0)
3. MAKING MOVIES, Dire Straits (N)

4. FLICK OF THE SWITCH, AC/DC (+1)
5. POSŁUCHAJ TO DO CIEBIE, Kult (N)
6. APPETITE FOR DESTRUCTION, Guns N' Roses (-2)
7. MASTER OF PUPPETS, Metallica (-1)
8. PYROMANIA, Def Leppard (+2)
9. BROTHERS IN ARMS, Dire Straits (-6)
10. SKID ROW, Skid Row (-2)

11. WYCHOWANIE, T.Love (-2)
12. THE FINAL CUT, Pink Floyd (N)
13. THE JOSHUA TREE, U2 (-6)
14. THE NUMBER OF THE BEAST, Iron Maiden (N)
15. PERMANENT VACATION, Aerosmith (-4)
16. SLIPPERY WHEN WET, Bon Jovi (-4)
17. CEGŁA, Dżem (-3)
18. ZA OSTATNI GROSZ, Budka Suflera (N)
19. ZOOLOOK, Jean Michel Jarre (-4)
20. HYSTERIA, Def Leppard (-7)

[hr]

Lata 90.

1. VS., Pearl Jam (0)

2. PRYMITYW, T.Love (+1)
3. BE HERE NOW, Oasis (-1)

4. SUPERUNKNOWN, Soundgarden (+1)
5. DEFINITELY MAYBE, Oasis (+6)
6. OSTATECZNY KRACH SYSTEMU KORPORACJI, Kult (+2)
7. STRANGER IN THIS TOWN, Richie Sambora (+14)
8. AMERICANA, The Offspring (-4)
9. LOAD, Metallica (-2)
10. TEN, Pearl Jam (-1)

11. KING, T.Love (+10)
12. KEEP THE FAITH, Bon Jovi (+3)
13. THE DIVISION BELL, Pink Floyd (+6)
14. WILKI, Wilki (N)
15. 1993' ROK, IRA (-10)
16. CALIFORNICATION, Red Hot Chili Peppers (+5)
17. GET A GRIP, Aerosmith (+4)
18. GENY, Perfect (-4)
19. BLAZE OF GLORY, Jon Bon Jovi (-1)
20. HO!, Hey (0)

21. THE COLOUR AND THE SHAPE, Foo Fighters (0)
22. ANTYIDOL, T.Love (-10)
23. DIRT, Alice In Chains (0)
24. DOWN ON THE UPSIDE, Soundgarden (N)
25. HAGNESTA HILL, Kent (-12)
26. BLOOD SUGAR SEX MAGIK, Red Hot Chili Peppers (-16)
27. PURPLE, Stone Temple Pilots (0)
28. MÓJ DOM, IRA (-12)
29. DETOX, Dżem (N)
30. THE MASTERPLAN, Oasis (N)

[hr]

Lata 00.

1. AMERICAN IDIOT, Green Day (0)

2. STADIUM ARCADIUM, Red Hot Chili Peppers (0)
3. I HATE ROCK'N'ROLL, T.Love (+8)

4. RISE AND FALL, RAGE AND GRACE, The Offspring (+3)
5. FLOAT, Flogging Molly (+5)
6. KINGWOOD, Millencolin (+5)
7. BLACK CLOUDS AND SILVER LININGS, Dream Theater (-4)
8. PIŁA TANGO, Strachy Na Lachy (-4)
9. GOSPEL, Lao Che (-4)
10. TAKE IT TO THE LIMIT, Hinder (+1)

11. MINUTES TO MIDNIGHT, Linkin Park (-5)
12. VAPEN & AMMUNITION, Kent (0)
13. WSZYSTKO JEDNO, happysad (0)
14. HELFIRE CLUB, Edguy (N)
15. MODEL 01, T.Love (-6)
16. HAVE A NICE DAY, Bon Jovi (0)
17. I'M NOT DEAD, Pink (0)
18. THIS IS THE LIFE, Amy Macdonald (N)
19. MEZMERIZE, System Of A Down (N)
20. BORN IN BABYLON, SOJA (0)

[hr]

Lata 10. (czy Wasi znajomi też mają problem z używaniem terminu "lata dziesiąte"?)

1. SONIC HIGHWAYS, Foo Fighters (+2)

2. CHASING YESTERDAY, Noel Gallagher's High Flying Birds (+5)
3. DZIECIOM, Lao Che (+2)

4. ENDORFINA, Tabu (-2)
5. TRUE BREW, Millencolin (-4)
6. HARDWIRED...TO SELF-DESTRUCT, Metallica (+5)
7. OLD IS GOLD, T.Love (N)
8. ROBAKI, Luxtorpeda (-4)
9. CIEPŁO/ZIMNO, happysad (-3)
10. PRAWDA, Proletaryat (+1)

11. KEEP THE VILLAGE ALIVE, Stereophonics (N)
12. BRZASK, Skubas (0)
13. DODEKAFONIA, Strachy Na Lachy (0)
14. LET ME, Chemia (N)
15. RATTLE THAT LOCK, David Gilmour (-6)
16. CEREMONIALS, Florence + The Machine (0)
17. KUP SOBIE PSA, Piotr Bukartyk (N)
18. WASTING LIGHT, Foo Fighters (N)
19. COŚ WIĘCEJ NIŻ MUZYKA, Grubson (0)
20. MIGRACJE, Mela Koteluk (0)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka”