The stars seem out of reach... these days

Ogólne tematy.

Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team

Awatar użytkownika
jovizna
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

The stars seem out of reach... these days

Post autor: jovizna »

Moje małe spostrzeżenie na temat drogi, jaką ostatnio kroczy zespół Bon Jovi.

Dnia wczorajszego do sprzedaży trafiły bilety na październikowe koncerty w New Jersey. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie ceny, które są oszałamiające! Przykładowo za pierwsze dwa rzędy trzeba zapłacić tylko 9 000 PLN (autografy bj i jedzenie) :whoeva: do tego oczywiście trzeba wykupić członkostwo w Backstage, aby się tam dostać. Kolejne 15 rzędów to cena 1 700 PLN !! Najtańsze bilety kosztują chyba 400 PLN ,ale miejsca pozostawiają wiele do życzenia. Za koncert w Kanadzie trzeba zapłacić 600 PLN. Wejście na spotkanie FC w Japonii to również tylko 5 000 PLN :) oczywiście dojazd, noclegi i wyżywienie we własnym zakresie. Jeśli chcesz być w Londynie blisko sceny, to musisz zapłacić
1 800 PLN. Te ceny nie tylko przerażają mnie, ale również fanów w Ameryce i na całym świecie, mimo tego, że zarobki ich są zdecydowanie lepsze od naszych.

Obawiam się, że skończyły się czasy, gdy Bon Jovi śpiewali o ludziach klasy średniej (Tommy i Gina) i dla takich ludzi właśnie grali. Teraz wszystko sprowadza się do pieniędzy... i zdaje się być już poza zasięgiem większości z nas.
Wiem, że mieszkanie na Manhattanie i życie w Nowym Jorku troszkę Jona kosztuje, ale dlaczego odbywa się to naszym kosztem? To my jesteśmy przecież ich chlebodawcami i istnieją na rynku tylko i wyłącznie dzięki nam! Nie rozumiem całej tej polityki. To nie jest wyłącznie wina promotorów, że bilety tak zdrożały, wiele do powiedzenia na tym polu ma również zespół!
Przykra rzeczą jest również to, że jakiekolwiek poruszenie fanów w tym temacie zostaje szybko uciszone. Nie stać cię- nie kupuj. :whoeva:

Jeśli trasa koncertowa w 2008 roku będzie tak samo droga jak ostatnie koncerty BJ, to chyba zrezygnuję z bycia fanką, bo nie jest to niestety na moją kieszeń.
10 czerwca 2006 - Milton Keynes
11 czerwca 2006 - Milton Keynes
25 maj 2008 - Lipsk
28 maj 2008 - Hamburg
3 czerwca 2008 - Frankfurt
8 czerwca 2010 - Londyn
10 czerwca 2011-Drezno
25 czerwca 2011-Londyn
19 czerwca 2013 - GDANSK
21 czerwca 2019 - WEMBLEY
12 lipca 2019 - Warszawa
Loading... please wait...
Sorry, your time has expired.
Awatar użytkownika
Rattie
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Post autor: Rattie »

heh.... a Ozzy Osbourne potrafi zrobić swój festiwal w tym roku za darmo, bo jak sam mówił 'nie podobają mu się ceny za bilety jakie wymyślają sobie niektórzy muzycy'. Ozzfest mały nie jest, a mimo to udało się żonie Ozziego przekonać organizatorów do pokrycia wszystkich kosztów, a Jovisi liczą sobie tak, że za ich koncert kupiłbym sobie samochód... poprzewracało im się w główce najwiodoczniej.
To nie jest warszawa coby butelkę wódki zakręcać!
Ptysia
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: Ptysia »

Faktycznie trzeba co-nie-co wybulić. Pamiętam, że jak oszczędzałam na pierwszy koncert BJ udało mi sie w skarpecie odłożyć 600 000 tylko ze to było przed dewalułacją złotówek (czy jak to tam się nazywało) :)) To były czasy...
Zagraj się takim, jakim nigdy nie byłeś, tak byś mógł zaczać być takim, jakim byś mógł być. Bądź swą własną inspiracją, swym własnym autorem, swym własnym aktorem, swym własnym terapeutą........
Awatar użytkownika
monjovi
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: New Jersey
Kontakt:

Post autor: monjovi »

no widać, że byciem fanem BJ jest bardzo kosztowne. Słuchamy najwyrazniej bardzo drogiego zespołu.;p I jest to najwyrazniej przeznaczone dla ludzi nadzianych a nie dla nas biednych Polaków gdzie niektórzy na bilet np w Londynie musieli by pracowac przez 4 miesiace ;| przykre ..;/
[align=center]http://www.lastfm.pl/user/monjovi[/align]
Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Adrian »

No zdecydowanie coś jest nie tak.

I owszem może korzystają zawsze z najnowocześniejszego sprzetu któy kupe kosztuje itp, ale do diabła takie ceny ??

Jest kilka rzeczy które mi się nie podobają, ale w obecnym czasie sa robione np listening party i bacstasge ale nie podoba mi się to.

Chociaż pamiętam jak Jon miał zlikwidować Backstage to sie tysiące fanów oburzyło i pisało petycje ... widać i ameryknie potrafią (chyba że mu polski ochroniarz podpowiedział) jak można zarabiać na Backstage spore pieniądze.

Sprawa prosta - dalej bedą tak postępować to na koncertach zaczną robić się pustki.

ps.
może jakiś satrajk zrobimy i np jak przyjada do nas na koncert to nie wykupimy żadnego biletu i będa grać na pustym stadionie :)
Awatar użytkownika
jovizna
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Wydaje się, że Jon bardziej zainteresowany jest swoją drużyną "Filadelfia Soul" niż własnymi fanami!
Adrian pisze:Jest kilka rzeczy które mi się nie podobają, ale w obecnym czasie sa robione np listening party i bacstasge ale nie podoba mi się to.
Co Ci się nie podoba? :hmmm:
25 maj 2008 - Lipsk
28 maj 2008 - Hamburg
8 czerwca 2010 - Londyn
10 czerwca 2011-Drezno
25 czerwca 2011-Londyn
19 czerwca 2013 - GDANSK
12 lipca 2019 - Warszawa
Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Co Ci się nie podoba? :hmmm:
Listening party - czyi odtwarzanie gotoweg albumu 50 razy za grubą kase dla kilku wybranych osób chociaż już dawno album mógłbyć w sprzedaży.

Bacstage - w sensie musze dodatkowo wydać kase żeby wejśc przed scene.
Awatar użytkownika
sobol_77
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: New Jersey +TD +SWW

Post autor: sobol_77 »

Jovizna rozpoczęła całkiem ciekawy temat - ale co więcej mogę dodać? Bon Jovi stali się maszynką do robienia kasy - i to jeszcze większą niż kiedyś - z tą różnicą, że w latach 80-tych byli bardziej zależni od wytwórni i nie zawsze mieli wpływ na poczynania menagerów itp., a teraz taki wpływ mają i to dużo większy. I co? Kasa, kasa, kasa.... A wydawać się mogło, że pewna niezależność może tylko wyjść fanom na dobre. Nic bardziej mylnego.
Nie wspomnając już o nastawionym wybitnie na rynek amerykański Lost Highway. Amerykanie zapłącą i ruszą po bilety stadami (hm... jak bydło :). A za nimi reszta świata. I ja.
Płyńcie kochane dolary.........
It's a bitch, but life's a roller coaster ride,
The ups and downs will make you scream sometimes...
Awatar użytkownika
jovizna
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Dobra Andruszka, nie musisz mi tłumaczyć danych pojęć :)
Tu nie chodzi wyłącznie o Backstage, ale o ogół fanów.
To wychodzi już poza FC. Nie mów mi, że to dlatego, iż grają na drogim sprzęcie :whoeva:
Odpowiedz zarządu BJ: "We have no control over ticket prices." Jaaasne!

http://www.undercover.com.au/News-Story.aspx?id=2283
Bon Jovi Tickets For $300+

by Paul Cashmere - June 12 2007

Bon Jovi fans on a budget may just miss out on tickets to the Lost Highway tour. The top ticket price for the Bon Jovi tour is more than $300.

Bon Jovi, long promoted as the working class band, have well and truly crossed over to the dark side.

Even the hometown show in Newark, New Jersey has a top price of $337.74.

To try and sweeten the deal, the band is offering a copy of their new album 'Lost Highway' with up to four tickets purchased, but the deal will cost you $9.99 more than the ticket price.

Bon Jovi's last album 'Have A Nice Day' did well in the USA. It sold 1.3 million copies after 201,000 first week sales.
25 maj 2008 - Lipsk
28 maj 2008 - Hamburg
8 czerwca 2010 - Londyn
10 czerwca 2011-Drezno
25 czerwca 2011-Londyn
19 czerwca 2013 - GDANSK
12 lipca 2019 - Warszawa
Awatar użytkownika
Kasiunia
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Kasiunia »

Mam tylko nadzieje, ze na starym kontynencie ceny beda bardziej życiowe...
Nie wiem czym jest to sopwodowane... moze spadajacą ilościa sprzedanych płyt??!! Chcą sie odkuć na koncertach :/
Awatar użytkownika
Misiek
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Keep The Faith
Keep The Faith
Kontakt:

Post autor: Misiek »

Kasiunia pisze:Nie wiem czym jest to sopwodowane... moze spadajacą ilościa sprzedanych płyt??!!
No raczej sprzedaż im nie spada za bardzo bo każdy następny album sprzedaje się w siedmiocyfrowym nakładzie...
Bardzo się zawiodłem, bo jak takie ceny będą na następnej trasie w Europie to im podziękuję!
"If You believe in something,
You can't give up"
R.S.
Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

vNie wiem czym jest to sopwodowane... moze spadajacą ilościa sprzedanych płyt??!!
Ooo ja myśle, że to jednak dobry trop.
Crush który był wielkim hitem międzynarodowym. Doszedł do wielu miejsc nr1 w sprzedaży itp sprzedał się w ciągu roku w ok 7 mln co dało mu wysokie miejsce w tamtym roku ale taka sprzedaż jeszcze 10 lat wcześniej nie byłaby zbyt dużym osiągnięciem.

Płyty stają sie coraz tańsze (cena 30 zł) i trzeba to tez jakoś nadrobić.
i to jeszcze większą niż kiedyś - z tą różnicą, że w latach 80-tych byli bardziej zależni od wytwórni i nie zawsze mieli wpływ na poczynania menagerów itp., a teraz taki wpływ mają i to dużo większy.
Fakt. Zarabiają teraz więcej niż kiedyś, ale z tą wytwórnią nie jest tak pięknie. Przez kłótnie z wytwórnią z TLFRight wyleciały 2 piosenki (LMStanding i TOHearts).

Co więcej miały to być piosenki promujące tamten album (single + teledysk). Wywtórnia chciała wypromować go aby więcej zarobić. O coś poszło i Jon wywalił z listy te piosenki.
Wniosek -> Jon nie chciał aby tamten album się sprzedał zbyt dobrze bo puścił go bez promocji. Zrobił to na złość.

TLFRight sie nie sprzedała dobrze, ale Jon wywalczył coś co chciał aby wyszło w 2002 roku. Miał wtedy wyjśc 3 plytowy Box-set na 20lecie, ale wytwórnia nie chciała się zgodzić. Po zabiegu z TLFRight zezwolono mu na wydanie 4płytowego Boxu, który oczywiście nie mógł sprzedać się zbyt dobrze.

Myślę, ze wszystkie te zabiegi z płytami (obniżanie cen, mniejsza promocja) itp doprowadzają do wzrostów cen biletów.

Aeby była jasnośc nie wszystko idzie do kieszeni Jovisów.
Awatar użytkownika
Rattie
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Post autor: Rattie »

Adrian, pieprzysz! Na całej linii. Używają najnowocześniejszego sprzętu, tak? Czyli co, Ironi, Metallica, U2 i cała reszta gra na piecach Unitry, skoro ceny za bilety mają dosyc niskie?
Nie wiem czym jest to sopwodowane... moze spadajacą ilościa sprzedanych płyt??!!

Ooo ja myśle, że to jednak dobry trop.
hahahahaha, czyli wychodzi na to, że Jovisi to największe ciule jakich znam - mniejsza ilość sprzedanych płyt = astronomiczne ceny za bilety = jeszcze mniejsza ilość sprzedanych płyt = jeszcze astronomiczniejsze ceny za bilety = ........... = ludzie pytający 'a co to jest BJ?'
Płyty stają sie coraz tańsze (cena 30 zł) i trzeba to tez jakoś nadrobić.
Czyli obniżyli ceny płyt tylko BJ, skoro na koncerty innych kapel pojadę za duuuuużo mniejsze pieniądze.

Chłopie..... kończ waść..... za chiny ludowe nie mogę Cie rozgryźć - najpierw bez powodu najeżdżasz na jednego z Jovisów i jeszcze twardo się tego trzymasz, a zaraz potem stajesz murem za nimi (ale wtedy kiedy raczej na to nie zasługują)
To nie jest warszawa coby butelkę wódki zakręcać!
Martuś
It's My Life
It's My Life

Post autor: Martuś »

Takie ceny :o ?? !! To zdecydowanie nie na moją kieszeń :zniesmaczony:
Every time I look at you, baby, I see something new
That takes me higher than before and makes me want you more
I don't wanna sleep tonight, dreamin's just a waste of time
When I look at what my life's been comin' to
I'm all about lovin' you
Awatar użytkownika
Grzesiek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Grzesiek »

Nie na kieszeń Polaka - nawet Amerykanie się zastanawiają a co dopiero my biedaki mamy robić :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusja ogólna”