Co na płycie The Best of?

Ogólne tematy.

Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team

Awatar użytkownika
Grzesiek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Grzesiek »

Jeśli album będzie wyglądał tak jak Crossroad to pewnie będziemy mieć It's My Life, Everyday, HAND.

My Guitar, I Am czy Undivided nie mają wtedy szans, bo musi być miejsce na jakieś Last Cigarette, Who Says i I Love This Town...
Awatar użytkownika
AxeL
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: AxeL »

Na the best of pojawia sie piosenki ktore byly singlami . Zadne Last Cigarette , bedzie everyday Hand Who says its my life , licze ze piosenki z These days uratuja ta plyte .
"These days - there ain't a ladder on these streets" - BJ These Days
Criss
Save a Prayer
Save a Prayer
Kontakt:

Post autor: Criss »

Niestety tego się boję, że na "The Best Of" będą raczej kawałki powszechnie znane i grane momentami do znudzenia. A piosenki takie jak "My guitar lies bleeding in my arms" i parę innych mniej znanych pozostaną tylko w naszej pamięci. Oczywiście największe hiciory nie są złe ale w kółko tylko ich słuchać może się znudzić czasami.
Na "Cross Road" zabrakło mi paru utworów, między innymi "Born to be my baby", "I'll sleep when I'm dead", "Blood on blood", a przede wszystkim "Dry County". Nie pogardziłbym też "Living in sin" i "I want you". Wykopałbym natomiast z tej płytki tylko "In and out of love" bo ani ten kawałek, ani cały album "Fahrenheit" mi wybitnie nie leży.
Co do nowego "The Best Of" to... W zasadzie to nie potrafiłbym sklecić jednej takiej płytki bo nie zmieściłyby się wszystkie piosenki, jakie chciałbym upchnąć, a i tak zacząłbym dopiero od albumu "These Days", zakładając, że "Cross Road" zamyka poprzednią część dyskografi.
Na takiej płytce chciałbym więc mieć takie piosenki, jak:
"Hey God"
"Something for the pain"
"This ain't a love song"
"These days"
"Something to believe in"
"My guitar lies bleeding in my arms"
"Lie to me"
"It's my life"
"Thank you for loving me"
"Just older"
"Captain Crash & The Beauty Queen From Mars"
"One Wild Night"
"Undivided"
"Joey"
"Right side of wrong"
"Bounce"
"Have a nice day"
"Welcome to wherever you are"
"Last man standing"
"Who says you can't go home".
Wiem, że wymieniłem chyba połowę płyty "These days" ale cóż... to bardzo dobra płyta :D
Awatar użytkownika
M.Ssed
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Post autor: M.Ssed »

Więc już moge spokojnie do tej listy dorzucić We Got It Going on ;]
Awatar użytkownika
Marta
It's My Life
It's My Life
Kontakt:

Post autor: Marta »

M.Ssed pisze:Więc już moge spokojnie do tej listy dorzucić We Got It Going on
Zgadzam sie. Dzisiaj dostałam płyte LH i odrazu sie w tej piosence zakochałam ;)
Wpatruję się w okno, to taka długa droga w dół.
Chciałbym wyskoczyć,ale boję się uderzyć o ziemię...
Moonshine

Post autor: Moonshine »

Moim zdaniem na tej płycie powinny znajdowac piosenki nagrane tuz po wydaniu "Crossroad".Tylko mogłoby być więcej nowych piosenek, z 3,4.Jeśli to wydawnictwo miałoby obejmowac także utwory z przed "Crossroad" to powinno być to wydawnictwo 2cd.
Awatar użytkownika
Dand
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Dand »

Moja propozycja na nowe the best of :
1.Hey God
2.Something For The Pain
3.This Ain't A Love Song
4.These Days
5.Lie To Me
6.Damned
7.My Guitar Lies Bleeding In My Arms
8.(It's Hard) Letiting You Go
9.Hearts Breaking Even
10.Something To Belive In
11.If That's What It Takes
12.Diamond Ring
13.Bitter Wine
:D :D
Obrazek
Criss
Save a Prayer
Save a Prayer
Kontakt:

Post autor: Criss »

A to ci orginalna propozycja :D
EVENo

Post autor: EVENo »

Zrobiłem sobie składanki BJ, na których znalazły się m.in.
Undivided
Dirty Little Secret
Mr. Big Time
Born to Be My Baby
We got it going on
HAND
It's my life
Keep the Faith :P
Jeszcze tego sporo, ale nie chce mi się pisać :P Te piosenki mogły by być na The Best of :))
Awatar użytkownika
Piotrek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Piotrek »

These Days
Undivided
Bells Of Freedom
My Guitar Lies Bleeding In My Arms

Czy to nie zbyt ambitne piosenki jak na Best Of, która jest typem albumu, który jest przedewszystkim nastawiony na komercję i wysoką sprzedaż ?
Tak napisałem wcześniej. I tak chyba jest bo wiekszość wymienia piosenki, które tak sprawe rysują. Ja nazwałbym taki album The Best of sold a nie The best Of.

Ja oczekiwałbym/chciałbym zbioru najlepszych "artystycznie"itd piosenek, a nie hiciorów jak It's My life i HAND obok siebie, który właściwie jest jego plagiatem (moje pierwsze skojażenie po przesłuchaniu piosenki "Have..". Odziwo stwierdziło to jeszcze kilka innych osób.
Powinny być to piosenki przedewszystkim rockowe, charakterystyczne, "legendarne" i te których nie mieliśmy na Crosroad, czyli w duzej mierze z albumów po 95 roku.

Problem w tym, ze na samym These Days jest ok 5 kandydatów:
Somethin to Beleve in, These Days, My Guitar(...), czy Hey God.

Z Crusha nominowałbym chyba jedynie Just Older. Jest to chyba najbardziej/jedyna w calości, niesfałszowana mixami i innymi syfiatymi zabiegami prawdziwa rockowa i z charakterem piosenka. W zaleści od całokształtu dożuciłbym jeszcze od biedy "say It isn't so" lub "I Could A Loving(...)"

Bounce - Undivided obowiązkowo. A pozatym cięzko coś wybrać, bo w wiekszości piosenki z tego albumu bez względu na gust są w miare dobre, na tym samym poziomie i moim zdaniem jest w nich coś co je wyklucza z grona The Best Of. Takie mam odczucie, jakoś mi nie pasują. Myle się?

Z HANDA nominowałbym i cieszylbym sie z Last Man Standing lub ballad: Bals Of Freedom i "Welcome To(...)"

Lost Highway to "niestety" przedewszystkim Make A Memory. W życiu nie umiesciłbym Sumertime czy We Got, które jakże często są wymieniane. W starciu z Livin czy Bad Name, które mają spore szanse znależć sie w track liście jako starzy "wyjadacze" te dwie nowe pioseneczki nie mają szans pod zadnym wzgledem. Z pełną odpowiedzialnościa nominowałbym też do listy kandydatów Any Other Day

Dla ozywnia krazka do wora dożuce tradycyjnie Keep The Faith, Born To Be My Baby oraz oczywiście Bad bame lub Wanted Dead Or Alive.
Dla przypomnienia i podtrzymania jeszcze starszych klimatów dodałbym Tokyo Road lub ostatecznie Runaway które mieliśmy na Crossroad.

Wielka szkoda, ze nie mozna umiescić zadnych pisenek z odstawki lub z boxsetu <-[chyba]. A jest ich sporo.
I pytanko co z TLFR ?? :P

Niestety tego się boję, że na "The Best Of" będą raczej kawałki powszechnie znane i grane momentami do znudzenia. A piosenki takie jak "My guitar lies bleeding in my arms" i parę innych mniej znanych pozostaną tylko w naszej pamięci. Oczywiście największe hiciory nie są złe ale w kółko tylko ich słuchać może się znudzić czasami.
Na "Cross Road" zabrakło mi paru utworów, między innymi "Born to be my baby", "I'll sleep when I'm dead", "Blood on blood", a przede wszystkim "Dry County". Nie pogardziłbym też "Living in sin" i "I want you". Wykopałbym natomiast z tej płytki tylko "In and out of love" bo ani ten kawałek, ani cały album "Fahrenheit" mi wybitnie nie leży.
Co do nowego "The Best Of" to... W zasadzie to nie potrafiłbym sklecić jednej takiej płytki bo nie zmieściłyby się wszystkie piosenki, jakie chciałbym upchnąć, a i tak zacząłbym dopiero od albumu "These Days", zakładając, że "Cross Road" zamyka poprzednią część dyskografi.
Na takiej płytce chciałbym więc mieć takie piosenki, jak:
"Hey God"
"Something for the pain"
"This ain't a love song"
"These days"
"Something to believe in"
"My guitar lies bleeding in my arms"
"Lie to me"
"It's my life"
"Thank you for loving me"
"Just older"
"Captain Crash & The Beauty Queen From Mars"
"One Wild Night"
"Undivided"
"Joey"
"Right side of wrong"
"Bounce"
"Have a nice day"
"Welcome to wherever you are"
"Last man standing"
"Who says you can't go home".
Wiem, że wymieniłem chyba połowę płyty "These days" ale cóż... to bardzo dobra płyta

Jak ja sie z Tobą zgadzam. No niemalże w całości)

[ Dodano: 2007-08-28, 17:09 ]
Aha no i Dry County !

Gdyby poskładac w kupe te najciekawsze piosenki szłoby zmontować dośc 'ambitny' ze tak to ujmę album.
Hey Bon - where have all your good songs gone? ..
Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Adrian »

Wymieniałem już swoje zestawienie "Best Of" jak i "Greatest Hits". Jednak na bazie waszej dyskusji min Piotrka, Criss itd przedstawie swoje Best Of w wersji - ambitnej. Czyli te piosenki któe może nie uważam za najlepsze w dokonaniu Bon Jovi, ale uważam, że są zrobione w "artystyczny" sposób. Oczywiście po roku 1995.

01.Last Man Standing
02.Next 100 Years
03.Undivided
04.Hey God
05.Novocaine
06.Bells Of Freedom
07.I Am
08.Mystery Train
09.This Ain't A Love Song
10.Any Other Day
11.These Days
12.Whole Lot Of Leaving
13.Wildflower
14.(You Want To Make) Make To Memory
15.My Guitar Lies Bleeding In My Arms
16.Something To Believe In
17.Li To Me
18.Joey
19.Open All Night
20.The Story Of My Life

Bonus (pisenka z ambitnym, ciekawym iświeym tekstem jednak za wesoła jak na taką płytę):
Captain Crash and the Beauty Queen From Mars
Awatar użytkownika
Piotrek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Piotrek »

Wymieniałem już swoje zestawienie "Best Of" jak i "Greatest Hits". Jednak na bazie waszej dyskusji min Piotrka, Criss itd przedstawie swoje Best Of w wersji - ambitnej. Czyli te piosenki któe może nie uważam za najlepsze w dokonaniu Bon Jovi, ale uważam, że są zrobione w "artystyczny" sposób. Oczywiście po roku 1995.
Wyjasnij to, bo jest to kompletnie niezrozumiałe?
Wg mnie jak cos jest ambitne i jak to napisałeś dość dziwnie w tym kontekscie "zrobione w artystyczny sposób" to jest poprostu najlepsze!
Hey Bon - where have all your good songs gone? ..
Pippo
Moderator
Moderator
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: Pippo »

Teraz czas na moja propozycje. :)

1. Last Man Standing (HAND)
2. Dry County
3. Living In Sin
4. Undivided
5. Two Story Town
6. Any Other Day
7. These Days
8. My Guitar Lies Bleeding In My Arms
9. I Am
10. Livin' On A Prayer
11. Stick To Your Guns
12. You Give Love A Bad Name
13. Whole Lot Of Leaving
14. Blood On Blood
15. Keep The Faith
16. The Distance
17. (You Want To) Make A Memory
18. Welcome To Wherever You Are
19. Wild Is The Wind
20. Wanted Dead Or Alive

Bonus: I'd Die For You/Always

Zaznaczam od razu, ze watpie, by akurat az 20 piosenek znalazlo by sie na The Best Of. Chyba, ze ktos zdecydowalby sie na dwuplytowe wydawnictwo... ale to tak swoja droga.

Kolejnosc pozycji od 2 do 19 w zasadzie nie bylaby dla mnie wazna. Za to pozycja nr 1 oraz nr 20 juz tak. Juz tlumacze dlaczego:

Zamierzam sie posluzyc po prostu cytatami z samych piosenek :)

1. Last Man Standing
The songs were more than music
They were pictures from the soul
Jak dla mnie, nadal takie są. Ale gdyby wlasnie zmienic czas na terazniejszy, bylaby to bardzo fajna zapowiedz dalszych piosenek, znajdujacych sie na The Best Of ulozonej przeze mnie. :)

oraz

20. Wanted Dead Or Alive
I been everywhere, still I'm standing tall
I've seen a million faces and I've rocked them all
Ta piosenka bylaby wrecz idealnym zakonczeniem plyty. Moznaby bylo patrzec pod takim katem, ze zespol byl niemalze wszedzie, grajac koncerty na calym swiecie. W szczegolnosci mam na mysli te, wymienione przeze mnie. No i oczywisce, po czym zawladneli tymi wszystkimi twarzami. :)

Zreszta, kto zna w miare jako tako jezyk angielski, lub po prostu wie, o czym zespol spiewa, nie sluchajac jedynie aranzacji, powinien wiedziec o co mi dokladnie chodzi.

pzdr

PS. Pippo to ma fantazje :P
Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Adrian »

Wyjasnij to, bo jest to kompletnie niezrozumiałe?
Wg mnie jak cos jest ambitne i jak to napisałeś dość dziwnie w tym kontekscie "zrobione w artystyczny sposób" to jest poprostu najlepsze!
Patrz. Jeśli coś jest zrobione w "artystyczny sposób" oznacza, że niesie ze sobą pewną wartość. Są piosenki bardziej ambitne i mniej. Są też piosenki robione w artystyczny sposób i np po to aby bawić.

Czy każda nazwijmy to artystyczna piosenka jest lepsza od tej która ma bawić ?
Oczywiście że nie.

Dla przykładu.
Mamy Bitter Wine - piosenka "artystyczna" której jednak nie słucham zbyt często i np takie We Got It Going On mimo iż robione aby bawić (typowy utwór na koncerty) jest dla mnie dużo lepszy. W takim krótkim czasie od wydania albumu już ją więcej razy przesłuchałem niż Bitter Wine przez kilka lat.

Już wiesz o co mi chodzi ?
Ten zestaw który nazwałem "Artystycznym Best Of" nie jest dla mnie właściwym "Best Of: bo znalazłyby się tam takie piosenki jak IMLife, DLSecret, Bounce ... a qwypadłyby te nazwijmy je "artystyczne".

Ta piosenka bylaby wrecz idealnym zakonczeniem plyty. Moznaby bylo patrzec pod takim katem, ze zespol byl niemalze wszedzie, grajac koncerty na calym swiecie. W szczegolnosci mam na mysli te, wymienione przeze mnie. No i oczywisce, po czym zawladneli tymi wszystkimi twarzami. :)
Tak. To jest dobre zakończenie płyty i chyba najlepsza z piosenek wydanych na singlach na zakończenie. Jednak z wszystkich to myślę, że Story Of My Life to najlepsze zakończenie które przebija Wanted pod względem tekstowym, a klimat obie mają na zbliżonym poziomie.

ps.
Widze Pippo iż mamy podobny gust co do piosenek.
Pippo
Moderator
Moderator
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: Pippo »

Adrian pisze:Cytat:

Tak. To jest dobre zakończenie płyty i chyba najlepsza z piosenek wydanych na singlach na zakończenie. Jednak z wszystkich to myślę, że Story Of My Life to najlepsze zakończenie które przebija Wanted pod względem tekstowym, a klimat obie mają na zbliżonym poziomie.
Być może... jednak moim zdaniem Story Of My Life to jest taka bardziej radosna piosenka, z bardziej prostsza aranzacja. Wanted zaliczam do "powazniejszych" utworow, aczkolwiek nie obnizajac wartosci Story.

Zakladajac, ze mamy do wyboru Story i Wanted na 2 ostatnie miejsca na plycie, wybralbym Wanted. Dlaczego? Wanted, a dokladniej cytat z piosenki podany wczesniej przeze mnie, moglby byc podsumowaniej dla sluchacza, ktory zachwycilby sie taka skladanka. Pewne cytaty ze Story Of My Life wykluczalyby taka mozliwosci, aby umiescic ta piosenke na ostatnie miejsce.

Dajmy na to:
I'm gonna write the melody
That's gonna make history
Od razu nasuwa mi sie na mysl, ze to nie koniec dzialalnosci zespolu, ze beda nagrywac kolejne albumy, ktore odnajdziemy w historii dzialalnosci zespolu, krotko mowiac - cos nowego w dyskografii. Przeciez plyta The Best Of to jest podsumowaniem dotychczasowej dzialalnosci zespolu, a nie zapowiedzia dalszej dzialanosci. A dodajac na koncu Wanted i na poczatku LMS moglibysmy stworzyc jakis ciag. Ale to tylko wtedy, gdy ktos zwroci na to uwage.

pzdr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusja ogólna”