Hymn Bon Jovi

Dyskusje na temat poszczególnych piosenek.

Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tatar
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Tatar »

No tutaj skupiasz sie konkretnie na warstwie tekstowej, a ja mówię bardziej o samej linii melodycznej, która może w przypadku My guitar jest na drugim planie ( co by nie mówić teskt do My guitar jest jednym z najlepszych tekstów Jona ), ale jest mimo wszystko genialna. Ale o wydźwięku kawałka decyduje tekst (z nielicznymi wyjątkami), dlatego u mnie My Guitar to Bon Jovi'iowa najwyższa półka. :)
Bon Jovi skończyło sie na Kill 'em All
bartekbb23

Post autor: bartekbb23 »

Tatar pisze:No tutaj skupiasz sie konkretnie na warstwie tekstowej, a ja mówię bardziej o samej linii melodycznej, która może w przypadku My guitar jest na drugim planie ( co by nie mówić teskt do My guitar jest jednym z najlepszych tekstów Jona ), ale jest mimo wszystko genialna. Ale o wydźwięku kawałka decyduje tekst (z nielicznymi wyjątkami), dlatego u mnie My Guitar to Bon Jovi'iowa najwyższa półka. :)

Muzycznie My guitar... jest chyba lepsza od always, always wydaje się prostsza lecz ma wsobie coś co przyciaga ludzi, jednak komercją bym tego nie nazwał.
Awatar użytkownika
Anka29
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: Anka29 »

My Guitar... to zarówno muzycznie jak i tekstowo majstersztyk, ale wiadomo że twórczość żadnego zespołu nie składa się wyłącznie z takich utworów. I moim zdaniem muzyka rockowa zawsze charakteryzowała się prostotą, rzecz jasna dobrze pojętą - nie mylić z prostactwem ;) A rockowe ballady o miłości zawsze miały proste teksty, trafiające do każdego. Przecież nie o to chodzi żeby pisać teksty jak Miłosz - to wcale nie miałoby sensu :)
Awatar użytkownika
DefLeppard
It's My Life
It's My Life

Post autor: DefLeppard »

co do humnu BJ to dla mnie ewidentnie Runaway jakos mam sentyment do tego kawalka
Do You Wanna Get Rocked???????????
tusia
Little Bit Of Soul
Little Bit Of Soul
Ulubiona płyta: Keep the faith

Post autor: tusia »

Według mnie Wanted... powinno być uważane za ich "hymn" ale patrząc na opinie ludzi, którzy BJ nie słuchają najbardziej znaną jest LOAP, Always i I's my life i to z nimi kojarzą ten zespół
No man is an island...
Awatar użytkownika
Canis_Luna
I Believe
I Believe
Kontakt:

Post autor: Canis_Luna »

Wydaje mi sie ze BJ najbardziej jest znany z It's my life, z tego co obserwuje wsrod ludzi od kilku dobrych juz lat.
Moze jeszcze Always, choc ostatnio sluchajac Always na laptopie zostalam zapytana: "Z jakiego filmu ta piosenka?" :D (chyba ze zostala wykorzystana w jakims filmie a ja nic o tym nie wiem :o )
Musze przyznac ze i dla mnie It's.. jest hymnem, ale nie w ten sposob co dla ludzi, ktorzy BJ nie sluchaja. Po prostu traktuje to jak hymn ze wzgledu na slowa i na przekaz ;)
piniool
Save a Prayer
Save a Prayer

Post autor: piniool »

Dla mnie hymnem jest i będzie Wanted. Ten kawałek po prostu wymiata.
I nikt nie ocaleje poza nami
emilka
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: emilka »

Jak dla mnie - Wanted bez dwóch zdań. Jedna z moich 5 najlepszych piosenek BJ.
Biorąc jednak pod uwagę twórczość zespołu po 2000r., to może rzeczywiście It's My Life najlepiej podsumowuje ostatnie lata i filozofię "żyj swoim życiem", która w większym lub mniejszym stopniu pojawia się w co drugiej piosence (może poza LH).
Awatar użytkownika
Canis_Luna
I Believe
I Believe
Kontakt:

Post autor: Canis_Luna »

emilka pisze:i filozofię "żyj swoim życiem", która w większym lub mniejszym stopniu pojawia się w co drugiej piosence
O! wlasnie tez to zauwazylam, ale nie moge powiedziec ze mi sie to nie podoba ;] bo podoba mi sie bardzo ;)
"Like Frankie said: I did it my way!"
Awatar użytkownika
Agata BJ
Administrator
Administrator
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days
Kontakt:

Post autor: Agata BJ »

Canis_Luna pisze:Wydaje mi sie ze BJ najbardziej jest znany z It's my life, z tego co obserwuje wsrod ludzi od kilku dobrych juz lat.
Myślę, że It's my life jest rozpoznawane głównie przez ludzi młodych, ponieważ tak naprawdę to była pierwsza piosenka po długiej przerwie w karierze Bon Jovi i dla wielu młodych ludzi była to pierwsza ich piosenka, którą w ogóle poznali ;) Niestety prawda jest taka, że większość nie-fanów nie zna więcej twórczości chłopaków z BJ.
19.06.2013 - Gdańsk
12.07.2019 - Warszawa

Kontakt: agata@bonjovi.pl
Awatar użytkownika
alexz123
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: alexz123 »

Zgadzam się, bo to była też MOJA pierwsza piosenka BJ :) BJ było wtedy na fali, puszczali ich w każdym radiu i w każdej stacji TV, a ja to podchwyciłam, tak jak wielu. Tylko że po wielkim bumie na IML ludzie zapomnieli o BJ, bo kolejne piosenki z Crush nie zdobyły już takiej popularności. Więć IML było jakimś przełomem dla młodych, ale nie sądzę, że aż takim, żeby ta piosenka była hymnem :P
Tell me what I got to do
To make my life mean more to you...

Tell me who I got to be
To make you a part of me...
Awatar użytkownika
Agata BJ
Administrator
Administrator
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days
Kontakt:

Post autor: Agata BJ »

alexz123 pisze:Więć IML było jakimś przełomem dla młodych, ale nie sądzę, że aż takim, żeby ta piosenka była hymnem :P
Ja za hymn It's my life bynajmniej też nie uważam :) Stawiam na WDOA i to w każdym calu :)
19.06.2013 - Gdańsk
12.07.2019 - Warszawa

Kontakt: agata@bonjovi.pl
Jonoda
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Jonoda »

Agata BJ pisze:Myślę, że It's my life jest rozpoznawane głównie przez ludzi młodych, ponieważ tak naprawdę to była pierwsza piosenka po długiej przerwie w karierze Bon Jovi i dla wielu młodych ludzi była to pierwsza ich piosenka, którą w ogóle poznali
Rozumiem ze jestem stara i inna bo moja pierwsza piosenka i przez ktora zaczelam sluchac BJ byla Livin' On A Prayer
13.08.11 Düsseldorf
19.06.13 Gdańsk
Awatar użytkownika
Piotrek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Piotrek »

Myślę, że It's my life jest rozpoznawane głównie przez ludzi młodych, ponieważ tak naprawdę to była pierwsza piosenka po długiej przerwie w karierze Bon Jovi i dla wielu młodych ludzi była to pierwsza ich piosenka, którą w ogóle poznali
Jakiej długiej przerwie? 4 lata niecałe z przerwami? Fakt, ze była to ich najdłuższa pauza, ale bez przesady .
W 96 skończyli trase, potem okazjonalne koncerty, występy solowe i... albumy solowe! "powrót" w 2000nym :| A gdzie "Real Life" z 99-ego i zapowiedz albumu "Sex Sels"? (defakto przeciągnęło się to w czasie i powstał Cruch w 2000) Więc nawet w tej "przerwie" nie próżnowali.

Był chyba kiedyś temat na forum o tym. Uważam, ze to trochę żenujące i takich informacji w telewizji nie powinno sie podawać. Tym bardziej, ze Pan który tak to streścił, jest ponoć fanem BJ. Kompletnie tego nie rozumiem. Pominął przecież okres, w którym BJ robili najlepsze i najbardziej ambitne piosenki !

A co do hymnu, to jasne jest, że na to miano zasługuje WANTED.
Jest to piosenka, która jest grana praktycznie na KA?DYM koncercie!
A sam Jon zapowiada ją czasami jako "National rock Anthem", wiec chyba nie ma o czym zbytnio dyskutować, jeżeli mamy sie tu wypowiadać w miarę obiektywnie :)
Pewne są przecież lepsze piosenki od BJ niż WDOA, ale ta ze względu na tekst, specyficzny klimat i "historyczne" aspekty jest liderem!
Ostatnio zmieniony 20 czerwca 2008, o 11:51 przez Piotrek, łącznie zmieniany 1 raz.
Hey Bon - where have all your good songs gone? ..
Awatar użytkownika
alexz123
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: alexz123 »

A ełaśnie, nawet Richie w tym filmiku mówi, że zagra jedną z jego ulubionych piosenek i zaczyna Wanted... :)

http://pl.youtube.com/watch?v=VXfu2teSN6w
Tell me what I got to do
To make my life mean more to you...

Tell me who I got to be
To make you a part of me...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Piosenki”