Single
Moderator: Mod's Team
Single
Prawdopodobnie każdy z was wie, że oferowane w normalnej sprzedaży płyty (zarówno kompaktowe jak i winylowe) dzielą się na dwa rodzaje. Są to powszechnie znane albumy długogrające LP i dużo mniej popularne single SP (przynajmniej w naszym kraju). Zatem chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was oprócz zbierania albumów, kupuje także single (mogą być zarówno kompakty jak i winyle) i je kolekcjonuje. Często na singlach znajdowały się różne alternatywne wersje piosenek (akustyczne, instrumentalne, remiksy itp.) oraz utwory które są niedostępne na regularnych albumach (czyli tzw. strona B). Istnieją też kompaktowe enhanced CD, na których znajdują się też teledyski do tego utworu. Wielu zagorzałych kolekcjonerów singli właśnie dla tych bonusów kupuje małe płytki. Niektóre osoby uważają single za coś ważniejszego od albumów, ponieważ ich sukces gwarantuje sprzedaż płyt długogrających. Znam przypadki gdzie na danej płycie długogrającej tylko kilka bardzo dobrych utworów, a reszta jest po prostu zwykłymi zapychaczami. Niestety w naszym kraju polskie single są traktowane po macoszemu, ponieważ są tłoczone w bardzo niewielkich nakładach, istnieją poza głównym obiegiem a ich przeznaczeniem są tylko rozgłośnie radiowe. U nas wydawanie singli jest nieopłacalne, ponieważ cena ponad 20 zł za dwa, trzy utwory jest całkowicie niekorzystna dla kupującego. Polskie single z tego powodu bardzo szybko zyskują status kolekcjonerski i ich wartość z biegiem lat może wzrastać (zwłaszcza zapomnianych artystów z lat 90). Ten stan rzeczy nie bardzo mi się podoba i chciałbym żeby single były w naszym kraju bardziej popularne (podobnie jak w Niemczech czy Wielkiej Brytanii). W sieci Mediamarkt małe płytki to ogromna rzadkość (i tylko zagraniczne występują) i nie jestem zadowolony z tego powodu. Jaka szkoda że single w naszym kraju pełnią marginalną rolę i nie są tak ważne jak na zachodzie, ponieważ one są tam podstawą rynku muzycznego.
Oto single które obecnie mam (lista nie jest zamknięta).
De Su - Kruchego Świata Echem (kupiony na Allegro)
Siedem - O Smokach (kupiony na Allegro)
Eric Clapton - Change the World (kupiony na Allegro)
Love United - Live for Love United (kupiony na Allegro)
Red Hot Chilli Peppers - The Adventures of Rain Dance Maggie (kupiony w MediaMarkt)
U.D.O. - Leatherhead (kupiony w MediaMarkt)
Oto single które obecnie mam (lista nie jest zamknięta).
De Su - Kruchego Świata Echem (kupiony na Allegro)
Siedem - O Smokach (kupiony na Allegro)
Eric Clapton - Change the World (kupiony na Allegro)
Love United - Live for Love United (kupiony na Allegro)
Red Hot Chilli Peppers - The Adventures of Rain Dance Maggie (kupiony w MediaMarkt)
U.D.O. - Leatherhead (kupiony w MediaMarkt)
Jeśli już kupuję płyty to zazwyczaj przez Allegro bo chodzą one tam po baaardzo przystępnych cenach. Gdyby mój budżet nastolatki był nieco większy starałabym się kupować w normalnym sklepie, jednak jak na razie zakupy internetowe muszą mi wystarczyć
Singli z reguły nie kupuję, wolę kolekcjonować płyty. Mam dwa:
Bon Jovi - Always
RHCP - Dani California
Bon Jovi - Always
RHCP - Dani California
Teraz powiem coś o winylowych maksisinglach (12 calowe płyty nagrane z prędkością 45 obrotów na minutę), które były tak bardzo popularne w latach 80. Na nich często znajdowały się wydłużone wersje hitów Italo i Euro Disco, które były grane przez DJ-ów na dyskotekach w przedostatniej dekadzie XX wieku. Jednakże niektórzy nie lubią słuchać wersji extended, ponieważ są w nich "dziury", czyli momenty z ubogą aranżacją, nierzadko składającą się z samej perkusji. Taka "dziura" służy DJ-owi do nakładania w tych miejscach innych nagrań w miksach synchronicznych i tym samym tworzenia bloków muzycznych bez przerw między nagraniami oraz przy zachowaniu rytmu. Prekursorem wersji wydłużonych był Giorgio Moroder, który w 1975 roku stworzył trwającą ponad kwadrans wersję Love to Love You Baby Donny Summer. 12 calowe maksisingle były pierwotnie tworzone z myślą o dyskotekach, jednakże gdy okazało się że można je sprzedawać tak samo jak 7-calówki, ich ilość zaczęła się zwiększać, tak by można było je normalne kupić. Bez wydłużonych wersji utworów znajdujących się na 12 calowych maxach, Italo Disco by nie istniało.
- monjovi
- Gdańsk Supporter
-
Have A Nice Day
- Ulubiona płyta: New Jersey
- Kontakt:
Ja mam kilka singli winylowych, w zasadzie mam je troche z przypadku znalezione gdzieś na pchlim targu, lecz zdecydowanie wole zbierać winylowe LP i mam ich o wiele więcej.
Single:
Leo Sayer - Bye bye now my sweet love/Once in a while
The Cure - The love cats - maxi single
Dire Straits - Love over gold
Depeche Mode - Master and servant - maxi single
Mam jeszcze 2 tzw. pocztówki Elvis Presleya na których są po 2 piosenki ale ciężko to nazwać singlem bo są na nich piosenki z różnych okresów:P
Single:
Leo Sayer - Bye bye now my sweet love/Once in a while
The Cure - The love cats - maxi single
Dire Straits - Love over gold
Depeche Mode - Master and servant - maxi single
Mam jeszcze 2 tzw. pocztówki Elvis Presleya na których są po 2 piosenki ale ciężko to nazwać singlem bo są na nich piosenki z różnych okresów:P
[align=center]http://www.lastfm.pl/user/monjovi[/align]
Jeżeli chodzi o single jakie chciałbym mieć, to coś mnie ciągnie do Breakaway ZZ Top, ale nie wiem czy go w ogóle kupię. Primo: nigdy go nie widziałem na Allegro. Secundo: mam album Antenna, na którym znajduje się ta piosenka. Jedynym argumentem przemawiającym za jego zakupem jest zatem strona B, na której jest niepublikowany nigdzie indziej utwór Mary's. A jak wiadomo większość maniaków singli zbiera małe płytki dla rarytasów znajdujących na stronie B. Chciałem też kiedyś kupić singla You Get What You Give New Radicals, ale na dysku mam teledysk do tego utworu, więc też odpada.
Jeśli już kupować single, to przede wszystkim takie utwory, które były premierowymi kompozycjami na składankach The Best Of. Oto takie przykładowe piosenki.
Aerosmith (Blind Man, Walk on Water, Girls of Summer)
Big Cyc (Złoty Warkocz, Nienawidzę Szefa)
Blur (Music is My Radar)
Bon Jovi (Always, Someday I'll Be Saturday Night, What Do You Got?)
Leonard Cohen (Never Any Good)
Ja też mam na oku takiego singla. Jest nim utwór Erosa Ramazzottiego Quanto Amore Sei. Znajduje się on na kompilacji Eros z 1997 roku.
Aerosmith (Blind Man, Walk on Water, Girls of Summer)
Big Cyc (Złoty Warkocz, Nienawidzę Szefa)
Blur (Music is My Radar)
Bon Jovi (Always, Someday I'll Be Saturday Night, What Do You Got?)
Leonard Cohen (Never Any Good)
Ja też mam na oku takiego singla. Jest nim utwór Erosa Ramazzottiego Quanto Amore Sei. Znajduje się on na kompilacji Eros z 1997 roku.