Offtop

Wszystko co nie pasuje do pozostałych kategorii.

Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team

ODPOWIEDZ

Wchodisz do pokoju i widzisz Toma Hanksa myjącego zęby Twoją łyżką. Co robisz?

Wytrącam się z równowagi i upadam na dywan
12
13%
Dzwonię do Gabryśki, bo nie mam w domu orzechów
15
16%
Biorę szklankę i uderzam nią mojego kota
3
3%
Wypluwam Domestos, który chciałem wypić
9
10%
Budyń
54
58%

Liczba głosów: 93

Awatar użytkownika
Gloria
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Gloria »

Do dziś nie rozumiem fenomenu PSY (bo że jest fenomenem - nie muzycznym ale właśnie umiejętnie wypromowanym na szeroką skalę - to trzeba mu przyznać), powiem Wam, że mi osobiście bardzo długo zajęło, zanim pierwszy raz ją usłyszałam (swoją drogą technicznie pierwszy raz to był cover z serialu Glee) i obejrzałam (niejako zmuszona, w zeszłe święta w gronie znajomych większość po prostu chciała to włączyć a ja mogłam oglądać lub wyjść). Po prostu jak coś jest tak na siłę promowane i wszyscy o tym mówią, to włącza mi się wrodzona przekora. Tak czy tak, obejrzane, usłyszane, nie mój świat i idę dalej.
Zgadzam się z tym, że to będzie artysta jednego przeboju a nie ktoś, kto rzeczywiście zrewolucjonizuje muzykę :hahaha:

Co do tego, kto może przetrwać na dzisiejszym rynku.. naprawdę ciężko to przewidzieć. Rynek jest niestabilny, odbiorcy często też, w zasadzie dzięki internetowi jesteśmy zalewani coraz to nowszymi trendami, brzmieniami a artysta żeby przetrwać musi być w związku z tym bardzo elastyczny. Jest oczywiście opinia, że dobra muzyka broni się sama i ja się jak najbardziej zgadzam, pytanie brzmi czy taki artysta pozostanie wierny brzmieniu/gatunkowi, który sobie na początku założył i prawdopodobnie nie zarobi na tym za dużo, albo podda się naciskom wytwórni, producentów, etc i zacznie grać tak, żeby na tym rynku istnieć (czyt. sprzedawać się). Dotyczy głównie popkultury ale trend przerzuca się moim zdaniem też na inne gatunki.

Radio.. nie pamiętam już, kiedy ostatnio słuchałam takiego RMF czy Zet bo w momencie jak mam wybór zawsze włączę Eskę rock, która w mój gust trafia w zasadzie idealnie. W związku z tym też nie jestem na bieżąco z pewnymi "nowościami" i czasem nazwy nowych "topowych" zespołów czy solistów są mi kompletnie nieznane. Czy żałuję? Ani trochę. A jeśli chodzi o świeżą krew na moich playlistach - staram się, żeby jednak jej trochę wpłynęło. Jak dla mnie godne polecenia zespoły to np. Hollywood Undead, Three Days Grace, Foo Fighters czy Muse.
Geminiman019

Post autor: Geminiman019 »

Musicie też wiedzieć że rock już nie jest już muzyką zbuntowanej młodzieży (nawet w jak prymitywnej postaci jak punk). Miejsce gitarowych szarpidrutów zajęli czarnoskórzy gangsterzy, którzy rytmicznie pokrzykują do puszczonego z gramofonu zapętlonego podkładu puszczonego przez DJ-a. W dzisiejszych czasach muzyką niepokornych młokosów stał się rap, który dla mnie jest najgorszą pomyłką jeśli chodzi o muzykę rozrywkową. Co to za muzyka, która składa się z samego rytmu, który na dodatek jest ukradziony ze starych zapomnianych utworów sprzed wielu lat. Przekaz hiphopowców jest jeszcze bardziej brutalny i bezpośredni niż to co wyrażali punkowcy. Teksy punkowców były krótkie, zwięzłe i rzeczowe. Natomiast teksty raperskie są długie, rozbudowane oraz pełne metafor i przenośni. Pojawienie się rapu i muzyki tworzonej w sposób mechaniczny, zmieniło świat na zawsze. To znaczy że proces tej tworzenia został bardzo ułatwiony, przez co każdy może ją robić. Niestety to odbiło się na jej jakości.
Awatar użytkownika
Magnolia
It's My Life
It's My Life

Post autor: Magnolia »

Bardzo lubię Three Days Grace.. niestety Adam odszedł z zespołu i teraz zespół sobie a Adam sobie będzie tworzył :(
Awatar użytkownika
misstwisted
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: misstwisted »

Geminiman019 Nie wrzucaj hip hopu do jednego worka z rapem. Bo to rap jest gatunkiem zbuntowanej młodzieży wykrzykującej wulgaryzmy przy zapentlonych samplach. W słowach hip hopu, mimo, że też niekiedy przeplatane z wulgaryzmami, znajdziemy więcej tekstów prawdziwych, życiowych, często bardzo mądrych.
Geminiman019

Geminiman019 Nie wrzucaj hip hopu do jednego worka z rapem. Bo to rap jest gatunkiem zbuntowanej młodzieży wykrzykującej wulgaryzmy przy zapentlonych samplach. W słowach hip hopu, mimo, że też niekiedy przeplatane z wulgaryzmami, znajdziemy więcej tekstów prawdziwych, życiowych, często bardzo mądrych.
misstwisted, popełniłaś błąd. Hip-Hop nie jest muzyką. Hip-Hop to kultura afroamerykanów, która składa się z czterech elementów: rapu, DJ-ingu, graffiti i breakdance'u. Rap to rodzaj muzyki będący jednym z czterech elementów kultury znanej jako Hip-Hop.

Radzę zapamiętać to równanie
Rap + DJ-ing + Graffiti + Breakdance = Hip-Hop
KondZik

Post autor: KondZik »

Hip Hop to oprócz kultury jest również gatunek muzyczny. Nie znam się, ale wystarczy poczytać.
Awatar użytkownika
Agata BJ
Administrator
Administrator
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days
Kontakt:

Post autor: Agata BJ »

Jedno jest pewne. Hip-hop i rap to dwie różne historie. Hip-hop to zarówno kultura jak i muzyka, natomiast rap to "rytmiczna melorecytacja", więc także pewien rodzaj muzyki. Rap wydaje się więc węższym terminem bo nie obejmuje kultury i stylu życia.
19.06.2013 - Gdańsk
12.07.2019 - Warszawa

Kontakt: agata@bonjovi.pl
Geminiman019

Agata BJ pisze:Jedno jest pewne. Hip-hop i rap to dwie różne historie. Hip-hop to zarówno kultura jak i muzyka, natomiast rap to "rytmiczna melorecytacja", więc także pewien rodzaj muzyki. Rap wydaje się więc węższym terminem bo nie obejmuje kultury i stylu życia.
Racja. W naszym kraju kulturą hiphopową interesuje się głównie młodzież i ludzie poniżej 30 roku życia. Natomiast dla osób po 40-ce Hip-Hop jest czymś zupełnie niezrozumiałym i nieprzyswajalnym, gdyż ich młodość była ściśle związana z historią rocka (np: moi rodzice nie trawią rapu). Hip-Hop jest w Polsce zjawiskiem relatywnie młodym, gdyż pojawił się u nas dopiero w latach 90. W naszym kraju muzyka rockowa była kiedyś dominującym gatunkiem muzycznym, a inne gatunki były zupełnie przyćmione przez gitarowe brzmienia. Zastanawia mnie czy osoby mające teraz 45 lat, wiedziały w drugiej połowie lat 80 o takich formacjach jak N.W.A czy Public Enemy.
Awatar użytkownika
Gloria
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Gloria »

Magnolia pisze:Bardzo lubię Three Days Grace.. niestety Adam odszedł z zespołu i teraz zespół sobie a Adam sobie będzie tworzył :(
Miałam regularną żałobę z tego powodu. Niedawno wydana płyta będzie chyba ostatnią dobrą.
KondZik

Post autor: KondZik »

Gra ktoś w SongPop na FB?? :P
Zbieram punkty na Bon Jovi Playlist :P
Jak chce ktoś pograć to zapraszam:P
Radek Bysiak radek.bysiak.1 jak co ;)
Awatar użytkownika
misstwisted
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: misstwisted »

misstwisted, popełniłaś błąd. Hip-Hop nie jest muzyką. Hip-Hop to kultura afroamerykanów, która składa się z czterech elementów: rapu, DJ-ingu, graffiti i breakdance'u. Rap to rodzaj muzyki będący jednym z czterech elementów kultury znanej jako Hip-Hop.
Hip hopowcy i raperzy są do siebie tak podobni, że te dwa pojęcia zaczęły być ze sobą niesłusznie mieszane. Gdyby hip hop nie był muzyką, nie byłoby w słownictwie pojęcia takiego jak chociażby "gwiazda muzyki hip hopowej" i o takim czymś mówi też mój dobry kolega, który już od X lat produkuje taką muzykę. Radzę nie oceniać stereotypowo tego gatunku, bo każdy ma swoje dobre i złe strony. Rock i metal również. Zdaniem namiętnych słuchaczy innego gatunku my, słuchający Bon Jovi i zespołów temu podobnych, jesteśmy brudasami, bo oni mieszają rock z metalem. Śmieszne, ale prawdziwe, dlatego nie lubię tego typu uogólnień.
Geminiman019

Żeby było wszystko jasne, radzę zapamiętać: rap to jeden z czerech elementów kultury hiphopowej. Pozostałe trzy to DJ-ing, graffiti i breakdance. Ta niewiedza społeczeństwa wprowadza wielki zamęt. Wszystko dlatego, że większość ludzi to umysły ścisłe, nie mające jakiejkolwiek wiedzy na temat humanistycznego tworu, jakim jest kultura. Ścisłowców interesuje tylko co włożyć do garnka, natomiast humanistów różne aspekty kultury (muzyka jest jednym z nich). PS: Czy ktoś z was ma umysł humanistyczny, czy są tu tylko sami ścisłowcy.
Awatar użytkownika
monjovi
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: New Jersey
Kontakt:

Post autor: monjovi »

Ja mam umysł humanistyczny, tak sądze :p tzn. znam tabliczke mnozenia, ale to by było na tyle :P Ale chyba nie jest aż tak źle jak mówisz, wielu humanistów jest na tym świecie :)
[align=center]http://www.lastfm.pl/user/monjovi[/align]
bartekbb23

Post autor: bartekbb23 »

Ja mam umysł humanistyczny, tak sądze :p tzn. znam tabliczke mnozenia, ale to by było na tyle :P Ale chyba nie jest aż tak źle jak mówisz, wielu humanistów jest na tym świecie :)
2+2=5
Awatar użytkownika
Mkwiatek93
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Mkwiatek93 »

KondZik pisze:Gra ktoś w SongPop na FB?? :P
Zbieram punkty na Bon Jovi Playlist :P
Jak chce ktoś pograć to zapraszam:P
Radek Bysiak radek.bysiak.1 jak co ;)
Ja gram i tez zbieram punkty :D juz mi mało brakuje do 5 gwiazdek :cfaniak:
Hey I’m walkin’ wounded but I still believe
Learning how to fly with a broken wing...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”