Michael Jackson

Wszystko co dotyczy szeroko pojętego działu muzyki, innych zespołów itp.

Moderator: Mod's Team

Awatar użytkownika
wiki525
It's My Life
It's My Life

Post autor: wiki525 »

Ja za bardzo nie lubię MJ :whoeva: Wiem że to już legenda popu i w ogóle , ale jego muzyka do mnie nie trafia.
So I save a prayer
When I need it the most
To the Father,Son
And the Holy Ghost
And sign it from a sinner
With no name
Geminiman019

Post autor: Geminiman019 »

Zadam wam parę pytań odnośnie klucza dlaczego Michael Jackson był taki wielki.

Czy gdyby nie MTV, to management Michaela Jacksona zdecydowałby się na bezprecedensowy wydatek i w 1983 roku przeznaczyłby pół miliona dolarów na produkcję teledysku do Thrillera? Czy piosenka ta byłaby do dziś tak popularna?

Czy kariera Jacksona rozwinęłaby się tak samo, gdyby miliony telewidzów nie były w stanie zobaczyć go na ekranach jako tańczącego truposza?

Czy gdyby jednocześnie z Michaelem-wokalistą nie był promowany Michael-tancerz i aktor, to stałby się „królem popu”?
Awatar użytkownika
Milla
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Milla »

Pozwól, że odpowiem Ci na te pytania:

1. Jeden wydatek, jeden ruch uczynił, że teledysk do Thrillera jest jednym z najlepszych jakie powstały, biorac też pod uwagę tamtejsze czasy. Piosenka też jest wręcz genialna, masterpiece.

2. MJ to nie tylko tanczący truposz, jak to nazwałeś, a rewolucjonista muzyki. W tamtych czasach nikt nie tańczył, nie śpiewał, nie robił teledysków, tak jak on. Był czymś zupełnie innym, wyprzedzającym epokę... I to się podobało. Robił rzeczy, które były nowe, do tej pory artyści naśladują coś, co on zrobił kilkanaście lat temu.

3. Na miano króla popu zasłużył sobie własnie tym, że był wszechstronny... i nie ograniczał się tylko do stania przy mikrofonie i śpiewania... Był na tyle utalentowany, że sprawdzał się w wielu innych dziedzinach i dzięki temu miano króla popu mu się jak najbardziej należy.
Geminiman019

Tak z nieco innej beczki, a dokładniej o stroje w których występował Michael. Która z kreacji Michaela Jacksona była według was najlepsza? Bo mi najbardziej podobał się strój z filmu Moonwalker (i teledysku Smooth Criminal). To ten słynny biały garnitur z niebieską koszulą, białym krawatem oraz kapeluszem.
Obrazek
Awatar użytkownika
monjovi
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: New Jersey
Kontakt:

Post autor: monjovi »

Michael chyba troche czerpał inspiracje ze swojego teścia, choćby i nawet białe skarpetki i czarne buty, czy też same ruchy ;)

Elvis Presley 1957r.
http://i246.photobucket.com/albums/gg11 ... elvis1.jpg

Michael
http://www.contrabandevents.com/images/ ... 4c7cc9.jpg
[align=center]http://www.lastfm.pl/user/monjovi[/align]
Awatar użytkownika
Milla
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Milla »

Smooth Criminal jest j również moim ulubionym..

I kocham jedno wyjście do sklepu..2008.. w którym był ubrany tak:

Obrazek

Ta elegencja i prostota mnie ujmuje :cfaniak:

[ Dodano: 2013-02-03, 14:20 ]
monjovi pisze:Michael chyba troche czerpał inspiracje ze swojego teścia, choćby i nawet białe skarpetki i czarne buty, czy też same ruchy ;)

Elvis Presley 1957r.
http://i246.photobucket.com/albums/gg11 ... elvis1.jpg

Michael
http://www.contrabandevents.com/images/ ... 4c7cc9.jpg
Oczywiście. MJ czerpał z wielu artystów. Sam Smooth Criminal był zainspirowany Fredem Astairem.

http://www.youtube.com/watch?v=lwdDPT6nWuE ;)

od razu widać podobieństwo
Awatar użytkownika
Agata BJ
Administrator
Administrator
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: These Days
Kontakt:

Post autor: Agata BJ »

Ja zdecydowanie najbardziej lubię go w stylizacji z teledysku Black or White :)
Obrazek

Z resztą zwiewna koszula jest u niego dobra w każdym wydaniu. Podobnie było w teledysku do Give In To me, gdzie zaśpiewał do rytmów gitary samego Slasha:

Obrazek
19.06.2013 - Gdańsk
12.07.2019 - Warszawa

Kontakt: agata@bonjovi.pl
Geminiman019

Ostatnio powoli zaczynam dochodzić do wniosku, że na gwałt potrzebujemy kontrrewolucji wymierzonej bezpośrednio w popkulturę, która by anulowała wszystko to, co zrobiło MTV trzy dekady temu. Ta kontrrewolucja musi unicestwić wszystko to co stworzył Michael Jackson, oraz całą jego spuściznę. Czyli rezygnację z kręcenia teledysków, likwidację stacji MTV oraz wszystkich programów Reality TV i Talent Show. Tylko taka kontrrewolucja może naprawić muzykę, która jest teraz w tragicznym stanie. Jednakże to się nigdy nie stanie, dopóki nie upadnie Viacom.
Awatar użytkownika
Agata BJ
Administrator
Administrator
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Właśnie przeczytałam informację, że córka Michaela (Paris) chciała wczoraj popełnić samobójstwo. A żeby było ciekawiej dowiedziałam się tego z Twittera Matta, który postanowił wesprzeć Paris swoim wpisem.
Nie znam przyczyn, dla których dziewczyna podjęła decyzję o skończeniu ze sobą, ale zastanawiam się jak wiele przykrości czeka jeszcze tę rodzinę.. Już wystarczająco dużo przeżyli. Żal mi dzieciaków Michaela i całej tej otoczki, która wokół nich ma miejsce.
19.06.2013 - Gdańsk
12.07.2019 - Warszawa

Awatar użytkownika
Frankie
Administrator
Administrator
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Frankie »

Zbliża się kolejna rocznica śmierci jej ojca. Media spekulują, że to mogło mieć wpływ na jej zachowanie. Dobrze, że udało się ją powstrzymać.
Everybody lies...but not about June 19th 2013, PGE Arena Gdansk and July 12th 2019, PGE Narodowy, Warsaw!!!
Miracle-BJ
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Miracle-BJ »

Córka MJ pewno już nie wytrzymała psychicznie. Tam w rodzinie jest bitka o majątek, każdy z rodzeństwa wciska tym dzieciom różne kity i każdy chce przekabacić je na swoją stronę. Te dzieci same już nie wiedzą kogo mają słuchać, kto jest dla nich w tym momencie szczery i w kim mogą mieć prawdziwe oparcie. To jest tak zwana mafia rodzinna. Współczuję tym dzieciom. A jeszcze media tylko żerują, aby tylko podać jakąś sensację o rodzinie. Ona już jest w takim wieku, że coraz bardziej wszystko rozumie i potrafi już rozróżnić pewne zdarzenia i sytuacje. Na pewno brakuje jej ojca :(
BJ - It's my life - Always !
Awatar użytkownika
Agata BJ
Administrator
Administrator
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Dziewczyna jest bardzo rozgarnięta i niesamowicie mądra jak na swój wiek. Zakładam, że to duża zasługa samego Michaela. Nie wiem za wiele o jej rodzeństwie (Prince i Blanket) bo ich zdecydowanie mniej w mediach i wywiadach, ale Paris to świetna dziewczyna. Myślę, że doskonale zdaje sobie sprawę z wielu rzeczy, które dookoła niej się dzieją. To zapewne zbyt duże obciążenie dla tak młodej dziewczyny. Mam nadzieję, że się szybko pozbiera i będzie dalej działać. Ostatnio gdzieś czytałam, że wraz z rodzeństwem chcą odnowić Neverland, który tak strasznie kochał i hołubił ich ojciec. Trzymam za to kciuki.
Widzieliście Paris w programie The Ellen Show z 2011 roku? Widać w nim jaka fajna z niej, młoda osóbka: https://www.youtube.com/watch?v=Zx7TDu0y2vc
19.06.2013 - Gdańsk
12.07.2019 - Warszawa

Miracle-BJ
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Miracle-BJ »

Michael Jackson i Freddie Mercury zaśpiewają w duecie :o

http://muzyka.dziennik.pl/zapowiedzi/ar ... uecie.html
BJ - It's my life - Always !
destination94
I Believe
I Believe

Post autor: destination94 »

Michael Jackson i Freddie Mercury zaśpiewają w duecie :o
Chociaż znam dobrze ich wspólne utwory,to nie mogę się doczekać tych "dopracowanych " wersji (moim zdaniem "There must be more to life than this" nie wymaga zbyt wielu poprawek,"State of shock" nieco więcej),w końcu takich trzech ,jak ich dwóch to nie ma ani jednego. Freddiego podziwiam odkąd skończyłam 13 lat ,a twórczością Michaela zainteresowałam się,jak wielu z Was,po 25 czerwca 2009 roku,czego bardzo do dziś żałuję. Z czasów poprzedzających to wydarzenie pamiętam tylko jak przez mgłę pojedyncze fragmenty niektórych utworów granych (choć,z powodu wiadomych oskarżeń,niestety niezbyt często) przez stacje radiowe,przypadkowo odkryty teledysk do utworu "In the closet",od którego nie mogłam oderwać wzroku i własne głębokie przekonanie (do dziś nie wiem skąd się ono wzięło,po prostu było) o tym,że MJ to ktoś z absolutnie najwyższej półki,zarówno jako artysta,jak i jako człowiek (choć to zapewne nie do mnie należy ostateczna ocena tego ostatniego). Od dnia jego śmierci,którą ,jak na śmierć osoby,o której wcześniej niezbyt wiele wiedziałam,przeżyłam dosyć mocno można rzec,że nadrabiam stracony czas i często zagłębiam się w jego geniusz,bo z takim niewątpliwie mamy do czynienia. W tej chwili u mnie akurat "Give in to me",a więc piorunujący efekt współpracy ze Slashem (na tym na pewno się nie skończy ,ale jest to chyba najgodniejsze zastępstwo dla panów z INXS,których twórczość męczyłam zawzięcie od wczoraj :) )
Czy gdyby nie MTV, to management Michaela Jacksona zdecydowałby się na bezprecedensowy wydatek i w 1983 roku przeznaczyłby pół miliona dolarów na produkcję teledysku do Thrillera?
Cóż,moim zdaniem ,to zależy,czy sam zainteresowany upierałby się przy promowaniu tegoż dzieła nie mając wsparcia MTV,jeśli tak by było to z pewnością MJ ,nawet przy protestach ze strony managementu znalazłby pieniądze na ten teledysk. Nieraz bywało,że wykładał kasę z własnej kieszeni ,jeśli wytwórnia nie była w stanie lub nie chciała zagwarantować wystarczającego budżetu na realizację jego pomysłu. Jednym słowem ,albo robił coś od początku do końca tak,jak sam uważał,albo wcale. I takiej bezkompromisowości zakrawającej czasem o obsesyjny upór przy własnym stanowisku brakuje wielu dzisiejszym artystom.
"You can't win until you're not affraid to lose"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Muzyka”