Ballada wszechczasów

Komentarze do newsów, informacje o bieżących wydarzeniach.

Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team

Awatar użytkownika
Tatar
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Tatar »

bartekbb23 pisze: jeżeli always nie jest energetycznym kawałkiem, przynajmniej w ostatnich 2 powiedzmy minutach, choć uważam że całość ale nie chcę wchodzić w polemikę, to ja jestem prezydentem Kambodży.
Można dużo powiedzieć o Always, ale napewno nie to, że jest energiczna, energetyczna jak tam to nazywacie. To jest ballada - jest przesiąknięta emocjami; kawałki energetyczne dają kopa - takie Bad Madicine na przykład. A Always tak wogóle nie mieści się w mojej 5 najlepszych kawałków BJ, więc może też się nie znam. :cfaniak:
Bon Jovi skończyło sie na Kill 'em All
bartekbb23

Post autor: bartekbb23 »

Tatar pisze:Można dużo powiedzieć o Always, ale napewno nie to, że jest energiczna, energetyczna jak tam to nazywacie. To jest ballada - jest przesiąknięta emocjami; kawałki energetyczne dają kopa - takie Bad Madicine na przykład. A Always tak wogóle nie mieści się w mojej 5 najlepszych kawałków BJ, więc może też się nie znam. :cfaniak:
szlag mnie trafia jak czytam, że to nie jest energetyczna piosenka .... P O W E R B A L L A D.................... mówi komu co takie coś? mi tam świetnie daje kopa ta piosenka przynajmniej od "if yoy told me...' jeżeli to co się dzieje potem nie jest energetyczne to już nie rozumiem was... a co doinnych piosenek to oczywiście ;] tylko tu się toczyła dyskusja o energi w always a nie innych piosenkach
Awatar użytkownika
Tatar
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Tatar »

Always to nie jest power ballad. Przynajmniej nie dla mnie.
Bon Jovi skończyło sie na Kill 'em All
Awatar użytkownika
monjovi
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Ulubiona płyta: New Jersey
Kontakt:

Post autor: monjovi »

ale tak apropo tego, ze zajęła drugie miejsce jako ballada;p wg mnie powinna być dużo dalej ;p tzn moja lista najlepszych ballad byla by zupelnie inna always moze w pierwszej 20 by się znalazło:p
[align=center]http://www.lastfm.pl/user/monjovi[/align]
Awatar użytkownika
JoFree
It's My Life
It's My Life

Post autor: JoFree »

Bartku tłumaczenie się tobie z każdego kolejnego słowa robi się już nieco męczące. Pisząc o piosenkach energicznych miałam na myśli energię w znaczeniu o którym pisze Tatar. Natomiast co do emocji to nie zaprzeczam że jest ich w Always dużo ale nie zmienia to faktu, że inne ballady podobają mi się bardziej.
When you wanna give up, and your hearts about to break
Remember that you're perfect, God makes no mistakes
Awatar użytkownika
witw
It's My Life
It's My Life

Post autor: witw »

JA osobiście uważam żę lepszej ballady od ALWAYS nigdy nie było i nigdy nie będzie :) Ale jak wiadomo każdy ma inny gust... :/
'' Lay Your Hands On Me'' ;***
Awatar użytkownika
Piotrek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Piotrek »

JA osobiście uważam żę lepszej ballady od ALWAYS nigdy nie było i nigdy nie będzie
Jeżeli uważasz, że nie ma lepszej ballady od Always to albo niewiele jeszcze słyszałaś, albo masz zbyt mocne przekonanie, że to co podoba się Tobie jest najlepsze. Taki mały egoizm? :P :)
Ale jak wiadomo każdy ma inny gust.
To nie jest do końca kwestia gustu. Sporo już o tym pisałem ale porównaj sobie OBJEKTYWNIE np "Stairway to Heaven" do "Always".
Jaki wniosek? Osobiście częściej słucham, bo wole po prostu Always. Daje mi, że tak powiem "szybszą reakcje", dawkę emocji (osobiste, subiektywne odczucia ! ). Jednak jako utwór muzyczny; instrumentalnie, techniką, rozbudowaniem, KLIMATEM itd trzeba przyznać, że Always wypada gorzej niż Stairway to Heaven. A przypominam, że ta piosenka jest równie popularna.
A druga sprawa tak w nawiasie; Dlaczego wszyscy uzywając pojecia ballada mają na myśli piosenkę o milosci? I tu np. pojawia się Dry County, które również bije Always.
Pomijam tekst w zestawieniu always z Stairway. Choć wydaje mi się, ze w przypadku piosenki bon jovi prostota tekstu jest jednocześnie jego wielką zaletą.
Hey Bon - where have all your good songs gone? ..
Awatar użytkownika
witw
It's My Life
It's My Life

Piotrek pisze:
JA osobiście uważam żę lepszej ballady od ALWAYS nigdy nie było i nigdy nie będzie
Jeżeli uważasz, że nie ma lepszej ballady od Always to albo niewiele jeszcze słyszałaś, albo masz zbyt mocne przekonanie, że to co podoba się Tobie jest najlepsze. Taki mały egoizm? :P :).

Poprostu w tym momencie wyrazam swoje zdanie (mam do tego prawo)
, mi w piosence ALWAYS nie chodzi tylko o muzykę ale także o tekst piosenki.......
Awatar użytkownika
Piotrek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Już myślałem, że polecą paragrafy :P Ale jest pewien niuans między stwierdzeniem np "najbardziej podoba mi się / najbardziej lubie", a "najlepszą piosenką jest (BO JA ją lubię)"
Dlatego napisałem, że osobiscie wole always. Ale nie stwierdze, że jest lepszą balladą/piosenką od przykładowo podanego Stairwa to heaven.
Wiem, czepiam się, ale tak jest. Więcej objektywizmu. Jeżeli mamy wybrać co lepsze, bardziej wartościowe itd, a co gorsze to zastanówmy się nad samymi piosenkami, a nie stwierdzaniem co kto lubi(i dlatego uważa to za najlepsze). Od tego byłby temat "wasza ulubiona..... " itd
mi w piosence ALWAYS nie chodzi tylko o muzykę ale także o tekst piosenki......
Tekst jest prosty jak budowa cepa. Zawiera podstawowe zwroty, epitety i słowa, które zrozumie każdy kto choć troche zna angielski. Czasami geniusz tkwi w prostocie i ta piosenka jest chyba potwierdzeniem tej reguły.

Onet
Internauci wybrali najlepszą balladę w historii muzyki rozrywkowej.
Koncówka tytułu tej listy ratuje sens tego zestawienia. Poza tym, bardziej na miejscu jest stwierdzenie "najbardziej popularną". Ile mniej byłoby wtedy niepotrzebnych komentarzy pod tym artykułem na onecie :]
Awatar użytkownika
witw
It's My Life
It's My Life

Robisz z igły widły....Czep się innego postu ;/
emilka
Keep The Faith
Keep The Faith

Post autor: emilka »

Piotrek pisze:
Już myślałem, że polecą paragrafy :P Ale jest pewien niuans między stwierdzeniem np "najbardziej podoba mi się / najbardziej lubie", a "najlepszą piosenką jest (BO JA ją lubię)"
Dlatego napisałem, że osobiscie wole always. Ale nie stwierdze, że jest lepszą balladą/piosenką od przykładowo podanego Stairwa to heaven.
Wiem, czepiam się, ale tak jest. Więcej objektywizmu. Jeżeli mamy wybrać co lepsze, bardziej wartościowe itd, a co gorsze to zastanówmy się nad samymi piosenkami, a nie stwierdzaniem co kto lubi(i dlatego uważa to za najlepsze). Od tego byłby temat "wasza ulubiona..... " itd
mi w piosence ALWAYS nie chodzi tylko o muzykę ale także o tekst piosenki......
Tekst jest prosty jak budowa cepa. Zawiera podstawowe zwroty, epitety i słowa, które zrozumie każdy kto choć troche zna angielski. Czasami geniusz tkwi w prostocie i ta piosenka jest chyba potwierdzeniem tej reguły.
Masz absolutną rację. Pisałam już w jakimś wątku na forum, że Always po rozebraniu na czynniki pierwsze nie jest niczym odkrywczym ani fenomenalnym. Całość jednak daje niesamowite wrażenie. Nigdy nie umieściłabym jej w top 5 czy nawet 10 najlepszych piosenek BJ. Co innego jeśli chodzi o ulubione utwory - tu zajmuje jedno z czołowych miejsc.

Podobnie było z wątkiem "najgorsze piosenki". Nie mogłam się nadziwić, że ktoś wymienia takie tytuły jak "Damned" czy "I Believe".
bartekbb23

dobra skończcie i tak wszystko zwraca się do kwestii gustu i tego jak kto odbiera muzykę, tak samo można powiedzieć o gitarzystach, że dla niektórych ważne są szybkie paluszki a dla innych feelilng, i wiekszośc z was napewno postawi wyzej samborę na slashem mimo że technicznie sambora od slasha jest słabszy tyle ode mnie
Awatar użytkownika
Piotrek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Robisz z igły widły....Czep się innego postu ;/
Zrobić z igły widły to pewnie niezła sztuka. To chyba to samo co uświadomienie co poniektórym tą kwestie? To nie jest atak na twoją osobę. Szkoda, ze tak to odbierasz. Forum nie jest chyba od wzajemnego potakiwania.
dobra skończcie i tak wszystko zwraca się do kwestii gustu i tego jak kto odbiera muzykę, tak samo można powiedzieć o gitarzystach, że dla niektórych ważne są szybkie paluszki a dla innych feelilng, i wiekszośc z was napewno postawi wyzej samborę na slashem mimo że technicznie sambora od slasha jest słabszy tyle ode mnie

To, ze sie sprowadza do gustu się zgodzę, bo ostatecznie i tak słuchasz tego co lubisz najbardziej.
Ale jeżeli mamy poważnie mówić o jakości, wartości itd muzyki (tutaj ballad: always itd) to nie używajmy zwrotów :"to jest najlepsze bo ja to lubie" i na odwrót jak pisze Emilka. To do niczego nie prowadzi. Załóżcie temat: "moja ulubiona piosenka BJ" i niech tam każdy pisze co lubi. To jest ok! :)
Bartek, chyba niechcący rozwijasz temat z tymi gitarami :P Wydaje mi się, ze nie powinno się dosłownie, bezpośrednio porównywać gitarzystów dobrych w feelingu z tymi od "palcówek".
To tak jakbyś chciał dociekać kto ma większą wiedzę: profesor polonista czy profesor matematyki. Obydwoje są profesorami, ale specjalizują się czymś innym.
A gdy np. gitarzysta używa obydwu tych technik to ja oceniłbym je osobno w jego wykonaniu. Ktoś może być dobry np. w feelingu, a całkiem przeciętny w szybkiej grze w zestawieniu z innym gitarzystą posługującym sie również obudwoma tymi technikami.

Jak mamy rozmawiać to rozmawiajmy o konkretach, logicznie. Tylko o to mi tutaj chodzi! :)

emilka
Podobnie było z wątkiem "najgorsze piosenki". Nie mogłam się nadziwić, że ktoś wymienia takie tytuły jak "Damned" czy "I Believe".
Dokładnie. A są piosenki wiele, wiele, wiele gorsze. O ile te wymienione powyżej można uważać za złe. Ohhh ile już o tym było mowyy ! ! Jezeli ktoś używa słowa najgorsze, podważa różne aspekty i zaczyna się wymiana zdań. Jeżeli ktoś chce powiedzieć w rzeczowej rozmowie, ze coś mu się nie podoba, niech powie, ze tego poprostu nie lubi i tyle!(a to zarazem znaczy, ze nie odpowiada jego gustom)!. A nie od razu, ze to jest złe i najgorsze. Argumenty! :)
bartekbb23

i tak wszystko jest kwestią gustu i tego co kto ceni, zdania nie zmienię :P
Awatar użytkownika
Piotrek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

i tak wszystko jest kwestią gustu i tego co kto ceni, zdania nie zmienię :P
Powiadasz? :P To po co są takie rankingi jak wyżej na najlepszą ballade z tytułami: "najlepsza ballada" idt?
Z tego wynika w sumie, że fani Brayana adamsa mają lepszy gust, bo ich piosenka jest wyżej w rankingu? :P :P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualności”