Ballada wszechczasów

Komentarze do newsów, informacje o bieżących wydarzeniach.

Moderatorzy: Adm's Team, Mod's Team

Awatar użytkownika
Adrian
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Adrian »

Nie chce mi się wchodzić w spory, bo już kiedyś o czymś podobnym rozmawialiśmy.

Przede wszystkim , aby powiedzieć, która piosenka jest lepsza trzeba podać jakimi kryteriami się kierujemy uznając dana piosenkę za lepszą?

Tutaj był przykład Stairway i Always. Padło, że Always jest gorsza od STH. Pod względem oprawy - zgadzam się, pod względem ważności i wpływu na muzykę - zgadzam się, pod względem - trudniejszych technicznie elementów do zagrania - też się zgadzam. Ale np pod względem klimatu - Always lepsze, pod względem - śpiewu - always bije STH na łeb na szyje, pod względem wyższego poziomu (trudniejszego) śpiewania - Always lepsze, pod względem tekstowym - trudno powiedzieć.
Jeśłi weźmiemy parę kryteriów pod uwagę to w zależności od tego jakie one są to wyłoni nam się zwycięzca.
Awatar użytkownika
Dand
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Dand »

Tatar pisze:Idąc tym tropem można powiedzieć, że obiektywizm nie istnieje i wszystko jest kwestią gusty
By byc obiektywnym i oceniac jakość trzeba sie właśnie wznieśc ponad swoje sympatie a to nie jest łatwe i dla wielu nieosiągalne (vide Adrian :D ). Odsyłam do przykładu Piotrka z Stairway. Always nie jest fenomenem muzycznym , proste słowa, nieskomplikowana muzyka no ale ma ten klimat, ktorego jak dla mnie nie ma stairway( a raczej po prostu ma mniejszy). Najpierw trzeba sobie określic na podstawie czego oceniamy a potem to robić zaby nie mylic gustów z jakością.
Obrazek
bartekbb23

Post autor: bartekbb23 »

Dandi pisze:Idąc tym tropem można powiedzieć, że obiektywizm nie istnieje i wszystko jest kwestią gusty
kurna was mać :D jak to powiedział ziomuś na filozofii nie ma czegoś takiego jak obiektywizm, obiektywizm nie istnieje, gdyż punkt widzenia zależy od miejsca położenia itp itd zapraszam na wykłady z filozofii mocno orająca sprawa ale ciut rozjaśnia w baniaku :D tak więc obiektywizm nie istnieje i nigdy nie dojdziem do porozumienia w tych sprawach
Awatar użytkownika
Tatar
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Tatar »

Przede wszystkim , aby powiedzieć, która piosenka jest lepsza trzeba podać jakimi kryteriami się kierujemy uznając dana piosenkę za lepszą?

To chyba powinna być konkluzja całej rozmowy.
(...)pod względem tekstowym - trudno powiedzieć.
STH lepsze. :cfaniak:
zapraszam na wykłady z filozofii mocno orająca sprawa ale ciut rozjaśnia w baniaku
Zainponowałeś mi. Muszę się poważnie zastanowić, czy osiągne Twój poziom. :D
tak więc obiektywizm nie istnieje i nigdy nie dojdziem do porozumienia w tych sprawach
To wyjaśnij mi - dlaczego ktoś wymyślił określenie (czyt. obiektywizm) na nieistniejące zjawisko? ?eby użytkownicy forum Bon Jovi mogli sobie o nim podyskutować? Nie sądze...
Bon Jovi skończyło sie na Kill 'em All
Awatar użytkownika
Piotrek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Piotrek »

Zainponowałeś mi. Muszę się poważnie zastanowić, czy osiągne Twój poziom. :D
Cytat:
tak więc obiektywizm nie istnieje i nigdy nie dojdziem do porozumienia w tych sprawach
Take a walk outside your mind !. zaraz zaczniemy rozmawiac o sesie istnienia muzyki. Chyba za dużo masz tej filozofii .
Wydaje mi się chyba , że poprostu nie chce Ci sie logicznie pomyśleć, bo sprawa jest bardzo prosta.
oj stary pierdzielisz trzy po trzy i szukasz dziury w całym bym ci wyjaśnił ale już nie mam do ciebie siły
Nie zadroszcze studiów ;] Widze, za sporą dawkę łaciny również macie.
By byc obiektywnym i oceniac jakość trzeba sie właśnie wznieśc ponad swoje sympatie
Wokół tego kreci się praktycznie cała ta rozmowa. Klejene objasnienia sprawy. Ale bardzo trafne. Kto rozumie ten rozumie, ja juz ma dośc :P :)
Hey Bon - where have all your good songs gone? ..
bartekbb23

Tatar pisze:Zainponowałeś mi. Muszę się poważnie zastanowić, czy osiągne Twój poziom. :D
.........................................................................
Tatar pisze:To wyjaśnij mi - dlaczego ktoś wymyślił określenie (czyt. obiektywizm) na nieistniejące zjawisko? ?eby użytkownicy forum Bon Jovi mogli sobie o nim podyskutować? Nie sądze...
zapraszam na Uniwersytet Gdański tam ci wytłumaczą, ja nie mam papierów na to :D poza tym nie chce mi się :whoeva:
Awatar użytkownika
Dand
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Tak troszku offtopując to ja juz studiowałem filozofie i własnie z powodu kompletnego braku logiki, podważaniu wszystkiego co materialne czy probie nakłonienia studentów do porzucenia racjonalnego myślenia zrezygnowałem z tego kierunku na rzecz politologii :P
Obrazek
bartekbb23

Dandi pisze:Tak troszku offtopując to ja juz studiowałem filozofie i własnie z powodu kompletnego braku logiki, podważaniu wszystkiego co materialne czy probie nakłonienia studentów do porzucenia racjonalnego myślenia zrezygnowałem z tego kierunku na rzecz politologii :P
no to z deszczu pod rynnę chłopie :D jeżeli filozofia jest nieracjonalna to już polityka którą zajmuje się politologia jest całkowicie niewytłumaczalna :D:D:D
Awatar użytkownika
Piotrek
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: Piotrek »

Tak troszku offtopując to ja juz studiowałem filozofie i własnie z powodu kompletnego braku logiki, podważaniu wszystkiego co materialne czy probie nakłonienia studentów do porzucenia racjonalnego myślenia zrezygnowałem z tego kierunku na rzecz politologii
ocalony :P
Hey Bon - where have all your good songs gone? ..
Awatar użytkownika
Dand
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

bartekbb23 pisze:jeżeli filozofia jest nieracjonalna to już polityka którą zajmuje się politologia jest całkowicie niewytłumaczalna
Nie tyle polityka co działania polityków są niewytłumaczalne :P Sama polityka jest logiczna i ma jakies solidne podstawy :)
Obrazek
bartekbb23

Dandi pisze:Nie tyle polityka co działania polityków są niewytłumaczalne :P Sama polityka jest logiczna i ma jakies solidne podstawy :)
no tak, ale jeżeli działania tych którzy wykonują politykę są nieracjonalne, tym samym czyni to nieracjonalne podstawy, z których korzystają :D ot takie filozoficzne podejście do sprawy
Awatar użytkownika
Dand
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

bartekbb23 pisze:ot takie filozoficzne podejście do sprawy
Filozoficzne i bardzo błędne :P Bo działania tych ludzi, którzy mienią sie politykami często z polityką nie maja wiele do czynienia. Zwłaszcza ,że nie są to politolodzy i wielu nie zna sie na polityce jako takiej.
Zresztą , nie mozna też uogólniać, że każdy polityk jest irracjonalny w swoich działaniach.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jovinka
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Post autor: Jovinka »

A ja powiem tak: na polityce się nie znam i nie wiem czy warto poświęcać tyle czasu nad filozofowaniem politycznym.

Gdybym już tak miała zacząć filozofować to bym musiała się popytać mojej koleżanki o poradę (niestety mam mały mózg, a jak mały mózg to i mało myślę xD )
"Sa-su-ke, słyszałem że Ty jesteś homo"----> http://www.youtube.com/watch?v=Vz3gfDaPWAk
Awatar użytkownika
misiek_93
Gdańsk Supporter
Gdańsk Supporter
Have A Nice Day
Have A Nice Day

Post autor: misiek_93 »

Fajnie ten temat zszedł z rozmowy o balladzie wszechczasów na politykę i filozofie... :D :D
Awatar użytkownika
Jovinka
Have A Nice Day
Have A Nice Day
Kontakt:

Post autor: Jovinka »

jakby nie patrzeć xD z tematu o "Always" zrobiła się rozmowa o polityce i filozofii. Można tu się dowiedzieć nieco ciekawych rzeczy. :P
"Sa-su-ke, słyszałem że Ty jesteś homo"----> http://www.youtube.com/watch?v=Vz3gfDaPWAk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualności”